Thursday, September 21, 2017

Despre furtuna

Bai, manca-v-as basca. Zilnic, ajung la concluzia ca Facebook e cea mai mare nenorocire care putea sa ajunga aici, in spatiul mioritic. Si cel mai mare cadou. Asta pentru ca, evident, nimeni nu are timp sa munceasca pe bune, cat timp exista o conexiune de net prin preajma si poti sta pe Fb, unde iti etalezi cu talent toate cunostintele tale. In toate domeniile, desigur. Asa ocupat esti, ca nu mai ai timp sa gandesti ce scoti pe gura, fratele meu. Si asa, avem ocazia sa vedem ca adevarata menire a romanilor, Calea, cararea de afirmare a neamului asta este debate-ul. Toti stim de toate si nu ne sfiim neam sa aratam lumii cum trebuie facut...cam totul, sincer. 

Azi, de exemplu, incerc sa gasesc postare pe net unde lumea sa nu fie dezamagita ca Bucurestiu' nu a fost devastat ca Timisoara. Ba. A venit o furtuna, ANM a dat instiintarea catre autoritati, autoritatile si-au facut datoria sa anunte populatia. Adica s-a urmat un protocol existent, chiar daca tu nu stii nimic despre el, nah, astia si-au facut nenorocita aia de datorie si au urmat calea prevazuta legal. Pam, a dat cu ploaie si grindina in unele locuri, dar, desigur, daca nu a plouat la tine in sufragerie, nu s-a intamplat nimic. A, sigur, au murit 3, dar cine e atent la aia cat timp poti sa zici ca primarul e tampit si sa te plangi ca ai stat in trafic 3 ore? E uber cool caterinca asta despre avertizarea meteo si extrem de utila; chiar daca 'pisarea de furtuna' de ieri s-a soldat cu 3 morti, dintre care unul in Bucuresti. Dar nah, nimic nu bate sa iti bagi pula aiurea in autoritati, doar pentru ca sunt de la partidul care nu iti place. Chiar si cand nu e in folosul tau. Incerc sa inteleg daca era mai bine sa fie devastat orasul. Probabil ca daca aveam bilantul din Timisoara, oamenii erau multumiti.
In lumea civilizata de la care ne tot legitimam fara motiv, orice fenomen care iese din tipar presupune un mecanism de avertizare / aparare a populatiei. Un protocol este urmat by the book, daca oamenii isi fac treaba corect. Daca mecanismul functioneaza corect, fenomenul trece fara urmari. Adica nu tre sa te scapi pe tine cand ploua ca sa certifici TU, marele strateg, eventul ca fiind unul iesit din tipar. Ideal, autoritatile isi fac treaba ca sa treaca lucrurile nasoale pe langa tine. Sa nu le simti. Iar a doua zi sa iti vezi de treaba. Nu neaparat sa multumesti cuiva, dar nici sa iesi pe Fb si sa te plangi ca esti intreg si ca ai fost avertizat, pardon, deranjat de la stat pe Fb. Ca e de prost gust, pe bune.

A fost haos ieri? A fost exagerata reactia autoritatilor? Pai hai sa ne gandim. Dupa ce in vestul tarii au murit 8 oameni, iar primarul pe care l-a durut la basca a spus, dupa furtuna, ca cine il contesta e un penibil, in capitala s-a suflat in iaurt. Dar daca te uiti la avertizare si la masuri, o sa vezi ca panica a venit pe Fb de la noi, care ne-am alarmat ca niste curci in fata lui Matache Macelaru'. Ai stat in trafic mult? Asta e infrastructura pastorita de toti primarii orasului astuia, inclusiv asta in functie. Sa te astepti sa creasca deodata autostrazi aeriene cand ploua, ca sa mergem fiecare acasa in masina personala, pe autostrada personala, inseamna ca nu esti prea umblat, ca sa vezi cum e afara traficul, in metropole. Agita-te sa dezvoltam traficul si sa imbunatatim situatia in oras, in general, nu cand altul e subiectul. Sa avem servicii de urgenta dotate si finantate, ca astea care sunt merg pe barba lor in situatii pe care tu le comentezi critic de la distanta. Sa existe dracului un plan privind cladirile cu risc seismic. Iesi in strada cand toate guvernele si toti primarii dau bani la biserici, nu unde ne trebuie. Dar, din nou, nu despre asta vorbim acum. Ci despre un anunt menit sa te fereasca de ghivece si copaci care sa iti cada in cap. Ca a doua zi sa iti poti perfectiona mistourile. Ma rog, asta daca nu esti ala caruia i-a cazut copacul in cap si care e la morga. Ala nu face misto. Pentru ai lui, ieri a fost furtuna.
Pana la urma, treaba e simpla. Romanul s-a nascut poet. Si inginer. Si manager. Si antrenor. Si medic. Si tot asa. Iar stema de pe steag trebuie schimbata de la gaina aia ciufuta la moaca lu' Sergiu Nicolaescu, ala care le facea pe toate. Deodata. Si le facea, cum altfel, cel mai bine.

No comments: