Wednesday, November 9, 2016

Hillary VS Trump

Cine isi imagineaza ca alegerile se rezuma la optiunea A sau B, bine delimitate, coerente, distincte... ei bine, cred sincer ca nu ar trebui sa voteze. Alegerea, la americani, este un show care se intinde pe aproape 2 ani. 18 luni dureaza campania electorala. Candidatii se pozitioneaza in extremele unor roluri cautate si studiate in perioada anterioara alegerilor de catre o gramada de baieti tare destepti (nu in sensul romanesc de ''baiat destept'', desigur), care studiaza electoratul si preferintele sale in acea perioada. Mai pe scurt, o sa ai mascariciul, inteleptul, intransigentul s.a.m.d care vor exacerba trasaturile rolului in care intra si care vor merge, fiecare,  pe targetul sau, incercand sa atraga cat mai multi din cei aflati in alte sfere.
Despre asta e vorba la americani. Ei asteapta show-ul asta si nu iarta ratarea vreunei etape de catre candidati. Alegerile la americani, ca si politica lor vizibila, sunt o mare telenovela mondiala. Planetara. Presedintele SUA este Mos Craciun. Este Colonelul Sanders, de la KFC. Este ce personaj vrei tu, cu rol predefinit si scenariu prestabilit, care reprezinta grupurile de interese reale, majore, deseori transnationale, aflate in spatele alegerii si finantarii campaniei electorale. Uitati-va la Trump in timpul campaniei si uitati-va la discursul sau imediat dupa alegeri. Ceva mai rational, ceva mai temperat, aproape civilizat si destept, nu? Da, pentru ca rolul de mascarici jucat in campanie s-a incheiat, iar la americani, asta se incheie mereu cu acceptarea votului si cu tranzitia de putere, cu indemnul la unitate si cu demararea altui rol. Cel de presedinte. Ca doar nu toti sunt ca Basescu. Din fericire.

Deci cei care credeti ca Trump va veni si va da cu bicicleta de gard.. ei bine, daca asta se va intampla, era deja stabilit si, foarte probabil, s-ar fi dat cu bicla de gard si de catre barbatul lui Bill Clinton. Ce inseamna democrat VS republican, cu adevarat? Democratii, cu un presedinte clasic pentru votantii lor, frumuselul si pozitivul Bill Clinton, au dat cu bombardeaua peste Irak, Afganistan si o serie de state africane obscure. Dupa care a venit reprezentantul republican, la fel de clasic; simplist, dur, transant (cam retard, e adevarat), care a dat mai departe cu bombardeaua peste alte state. Azi, dupa guvernare alternanta democrat / republican, SUA bombardeaza 7 state cu care, oficial, nu este in razboi. Sustine state aliate in bombardarea amaratilor astora. Ce difera intre Obama si Bush? La nivel macro? Nimic. Economia SUA a continuat sa se diminueze si sa se indatoreze extern, in special Chinei, in timp ce efortul financiar si psihologic de razboi (care oficial nu exista) s-a intensificat constant si a fost exportat cu succes si 'aliatilor'. Cu cat aliatii astia sunt mai slabi, cu atat gargara prinde mai bine. Vezi Romania. Interesant este insa ca lumea a pus botul la campanie. Isterie si panica. Zau? Dar cand a iesit Putin, nu v-ati prins ca aia e cu adevarat nasoala? Sau cand s-a rupt echilibrul de putere in cele mai mari state din Orientul Mijlociu? Sau cand am acceptat sa intram in UE si sa subscriem la toate tampeniile economice care ne-au transformat in piata de desfacere?

Deci hai sa ne linistim. Partea buna e ca Trump nu e Hitler si ca nu el va trage sforile. Partea nasoala e ca mersul major, real, macro, al lumii nu ar fi fost influentat nici de Hillary. Ce va veni, vom vedea, si mai ales vom experimenta pe pielea noastra. Intre timp, batem, din palme ca pinguinii ca americanii ne transforma in depozit de armament la granita cu Rusia.

No comments: