Monday, June 6, 2016

Alegeri locale 2016

Dupa tone de dosare de coruptie de toate culorile politice, dupa ce presa scoate zilnic exemple monstruoase de furaciune, dupa Colectiv, dupa HexiPharma, dupa toate, e venit, iar, votul. Pentru cine mai conteaza asta. Cca jumatate dintre nu mai mergem la vot. De ceva timp, deja. De ce, e o discutie lunga, pe care am mai tinut-o aici, iar acum, sincer, nu mai am nici pornirea, nici motivatia sa o reiau. Unele lucruri pur si simplu nu se vor schimba. Asa ca foarte scurt pe doi despre votul de ieri.

Ce conteaza:

Daca mai pui botul la prostia cu clivajul doctrinar stanga / dreapta, nu conteaza ca Firea (stanga) a castigat capitala; conteaza ca PSD are 40% din Consiliul Bucurestiului, iar restul de 60% (60% bai!) este al asa zisei drepte. USB, PNL, ALDE au ocazia sa faca front comun in guvernarea primariei, ca lucrurile sa iasa cum ''trebuie''. Sau, dimpotriva, au ocazia sa mearga de manuta la DNA, ei intre ei + PSD-ul, anchetati pentru dosare de coruptie care nu tin cont de stanga vs dreapta. Ca pana acum.

Dupa 2 ani de presedinte de ''dreapta'' si dupa aproape 1 an de guvernare asa zis tehnocrata, deci dupa o perioada liberala, lumea voteaza masiv PSD. Asta spune cam totul. Si certifica ceea ce am spus mereu: Romania reala nu e Romania de pe Facebook. Punct.

Romania reala voteaza primari care au 'nspe mii de dosare de coruptie pe numele lor. Vezi cazul Negoita, la sectorul 3, sau al lui Chereches, din Baia Mare; primar aflat in parnaie, ales cu 70% din voturi. Dar lumea era gata sa il voteze si pe Piedone, deci... Lumea l-a votat masiv pe Boc. Ma mir sincer ca nu a iesit Vanghelie.

Mesia de Dambovita se contureaza ca un Remus Cernea mult mai subtil. Daca ala s-a multumit sa se pripaseasca in Parlament, Nicusor contureaza o miscare cu bataie lunga. Exista deja inregistrat partidul Uniunea Salvati Romania, iar capitalul format in cursele electorale bucurestene se revarsa acolo. Pentru un om care denunta sistemul partinic si ne spune ca romanii s-au saturat de el, bravo, a pus pe picioare un partid bine gandit.

Foarte important mi se pare ca voturile au mers pe USB si nu pe alt soi de partid antisistem. In perioade ca asta, in care clasa politica face tot posibilul sa se desconsidere, voturile merg traditional pe exponenti care se pun in antiteza cu ea. Traditional - extremistii. Deci pezenta USB e un mare pas inainte, in conditiile in care lumea putea sa voteze posibilele retorici de extrema dreapta. Vedem daca se pastreaza trendul si la parlamentare.

PSD e posibil sa ramana mai departe cel mai important partid din tara -  la nivel de strategie. Iesirea rapida de la guvernare imediat dupa Colectiv si lasarea guvernarii la ''ailalti'' a dus la erodarea alora exact inainte de alegeri si creditarea masiva a PSD. Not bad, in plan strategic.

PNL, daca va continua asa, risca sa iasa din istorie mai penibil decat a facut-o PNTCD. Devenit vehicul pentru ciumatii lui Basescu, aia care au facut tot ce au vrut, dupa care au lasat PDL gol si s-au ascuns prin alte partide, PNL s-a autodevalizat. Grav. Dar ce mai poti cere de la un partid care acum 5 ani defila alaturi de ''stanga'', vanand oamenii lui Basescu, ca dupa aia sa ii ia pe toti oamenii lui Basescu in brate? Si sa ceara vehement invingerea stangii? Exista un nivel al penibilului pe care electoratul PNL, mai ales, il sesizeaza. 

Atat, acum, despre cele mai fade alegeri din istorie. Intr-o perioada in care chiar si prostimea si-a pierdut increderea in sistemul actual. Chiar daca merge mai departe la vot, pentru punga, strazi asfaltate pe jumate in ultima luna a campaniei electorale si aceleasi promisiuni de mai bine.

Ar mai fi ceva.
Nu stiu cine e mai jos pe scara dezvoltarii sociale. Aia care voteaza pentru punga, sau aia care ii injura pe toti cei care nu au votat ca ei. E o problema reala aici. Romanii nu au inteles cu adevarat sensul votului. Unii vad in el o afacere marunta dar sigura, altii, un mod de a crea un singur glas. Ori tocmai asta nu este o democratie. In democratie, votul este un drept, nu o obligatie. In democratie exista pareri divergente, exprimate in varii forme. Neprezentarea la vot, de exemplu, este o forma. Unii dintre romani au impresia ca e obligatia tuturor sa votam, iar daca o facem, sa votam toti cum voteaza ei. Pai tocmai de asta am scapat, mai fratilor, de un sistem in care toti mergeau la vot si votau la fel. Asta vreti?

No comments: