Wednesday, April 20, 2016

Alegeri in Bucuresti. Comedia ororilor.

Am asteptat putin inainte sa scriu asta ca sa inceapa nebunia aia spumoasa din campanie. Am asteptat sa am subiectul cat mai frumos. Am asteptat pana cand mi s-a dus dracului orice chef sa mai astept, pentru ca preambulul la campania electorala mi-a facut deja plinul. 
Initial, articolul se dorea o analiza de campanie, ca asta de aici sau asta de aici sau asta de aici  s.a.m.d. Astia care ati mai fost pe aici stiti parerea mea despre toti alesii din spatiul mioritic si despre cum romanii au reusit sa denigreze total orice simulacru de democratie. Initial, am vrut sa fac misto de slogane ca ''Vino in PLM'', ''Mioveni, numele tau e Argentina'', despre candidatii Laba, Muia, Mutu, Tomac, Culcus, despre prezentarea facuta de Base alor 6 breji cu PMP ul in frunte, despre cioclii aia care au facut partidul Colectiv la care au asezonat ''cu dzeu inainte'' si altele. Si chiar nu glumesc, sunt realitati din campanie. Am vrut sa scriu ceva light, lumesc, de vineri dupa amiaza, asezonat la o carte de Coelho, o samanta, un fluierat dupe fete si un meci anost. Doar ca realitatea e alta si mi-a dat peste nas in tendinta mea de a face bascalie.
Realitatea arata cam asa. 

Dupa tragedia din Colectiv, societatea normala a dat pe afara. V-a ajuns si voua, nu doar mie, si am cerut toti sa plece toti cioclii astia care fac bani pe spatele nostru, de 26 de ani incoace. Unii, si mai de mult timp, ca sunt cu state vechi de plata. Am cerut schimbarea. A clasei politice, a paradigmei care ne tine in mocirla mioritica. O zi. A doua zi, au aparut oportunistii de serviciu care au manevrat strada conform calculelor de partid. De atunci o ardem tehnocrat, un mare bullshit de care profita partidele, ca de o pauza binemeritata inainte de alegeri. Si vin alegerile, ca aici voiam sa ajung. E interesant ce au inteles partidele din ce a cerut strada. S-a mers pe oameni ''noi'', nepatati, fara istorie de partid. Oameni din ''societatea civila''. Oamnei ai strazii, au gandit imberbii care fac strategia prin partide. Serios? Pai sa o luam metodic.

Un om care se raliaza unui partid politic, cu carnet de membru, nu mai este societate civila.
Un om care nu este membru de partid, dar este un client al acestuia, nu este societate civila.
Un om care a beneficiat de toate beneficiile unui politician nu este societatea civila. 
Un om necunoscut publicului nu este automat validat moral de asta. Este doar un necunoscut.

Ce optiuni au partidele? Putine, asta e adevarul. Publicul peste medie ca intelect nu va juca tura asta. Pentru ca nu ai ce sa alegi intre FiRea, strutocamila Busoi/Orban/Munteanu/Predoiu, Nicusor care ba e politician, ba salveaza orasul de ei si, desigur, Base, care, pariez, isi va anunta candidatura in ultimul moment, ca un salvator care este singura optiune in mijlocul degringoladei si al penibilului. Mosul e bun in continuare pe strategie, trebuie sa recunosc. Putin previzibil, putin mai mult melodramatic, dar asa te face alcoolul sa fii, Base stie sa joace intr-o liga populata de amatori.
PSD, rupt dupa esecul rasunator al lui Ponta, cautand femeia, ca sa ii parafrazez pe frantuji pe tipicul liderului carismatic de tip manivela, care a dominat PCR-FSN-FDSR-PDSR-PSD/PD. Personaje gen Iliescu, Basescu, Mitrea, Vanghelie. Cu asa panoplie, dna din Voluntari pare o alegere rationala.
PNL, in culmea penibilului, cu alta femeie care apare periodic si crediteaza alt candidat la primarie, ca fiind Alesul. Face asta aproape saptamanal, referindu-se la alt catindat. Sunt la al 4-lea, v-am zis, da? Predoiu e candidatul momentului miercuri seara, vedem pana cand si este pus sa candideze pentru ca efectiv nu mai era nimeni in partid. Era seara, Munteanu iesise din carti, cine mai era la sediu? Femeia de serviciu si Predoiu, dar femeia de serviciu a avut decenta sa refuze.
In rest, ce mai ai? Pleiada de ''independenti'' cu radacini intr-o tabara sau alta, meniti sa sparga optiuni si sa adune voturi pentru turul 2. La sectoare e si mai rau. Piedone? Vanghelie? Tomac? Parnaiasi, anchetati, retardati? Cu campanii care fie promit continuitate in sectorul unde primarul este clientul DNA pentru frauda (bine gandit, PNL!), fie iti ofera un candidat al carui singur atu este ca a trait acolo, cu baietii, iar asta ar trebui sa fie de ajuns si sa tina loc de orice program politic.
Prostimea va vota. Vor vota aia cu punga, vor vota si aia care vad schimbare in figurile insipide propuse acum. Si uite asa, ajung iar la cele 3 Romanii

Ce ramane evident este ca partidele raman la carma. Doar ca, in urma neincrederii noastre si a pierderii prin puscarie a majoritatii primarilor de pana acum, vin la vot cu niste rebuturi. Cu ce au gasit prin curtea blocului, prin anticamere, sau bananarind prin Bucuresti. Asta e. Din nou.

No comments: