Wednesday, February 17, 2016

ANAF vs Antene. Romani vs Romani.

Am stat si m-am uitat ''de pe margine'' la nebunia asta cu televiziunile si evacuarea. Si m-am minunat din nou. Fratele meu, ce rai sunt romanii! Tampenia aia cu poporul primitor si prietenos si omenos e o gargara de zile mari. In schimb, e adevarata aia cu capra vecinului. Sa sufere unu', iar daca ai si ceva impotriva lui, ce mai... e cadou de Craciun in luna iunie. Sa sufere ba. Sa ii fie rau si tu sa te tavalesti fericit pe Facebook si sa dai cupa cu aia care sunt cu tine si va dati like unu' altuia ca unora le e rau. Fara sa stii povestea, legea, imprejurarile. Fara sa intelegi ca parerea ta nu este adevarul sau legea. Fara sa intelegi ca asisti la un abuz care se poate repeta maine impotriva altora. Impotriva ta. Da, tata, a ta. 
''Ce abuz, ba? Futu-i in cur sa ii fut, ia sa vad acum pe unde scot aia camasa''. 
Bai fratilor. Nu Ceasca ne-a tinut in mizeria in care am trait, 50 de ani. Nu bai. Atitudinea de securist cacanar ne-a tinut asa, mai. De la portarul needucat care urla la tine cand opresti in fata institutiei, la militianul care nu se legitimeaza, la vecina de la 2 care iti face nasoale. La voi, astia care ati facut spume cand ati vazut ca unora le e rau. Fara sa stiti realitatea. De astia imi e cel mai frica, ba. Voi traiti mai departe aici si, culmea! majoritatea sunteti tineri si va purtati mai rau ca bosorogii aia care au trait in comunism. Voi sunteti viitorul tarii, ba. Sa va bucurati de voi.

Acum, pentru ailalti, bruma de oameni normali din tara. 
Nuantarea subiectului catre extreme, de catre cele doua organisme implicate, este evidenta. O firma privata si o institutie a statului, care fiecare manipuleaza realitatea prin mijloacele specifice. ANAF, prin intimidare, televiziunile, prin sensibilizare. Ambele se invart de jur imprejurul adevarului. 
In plan simplu, situatia este urmatoarea:
- cel mai mare trust de presa din tara este chirias in cladiri care sunt definitiv proprietatea statului;
- televiziunile au dreptul de preemptiune la cumpararea spatiului unde sunt acum chiriasi;
- negocieri sunt in curs, de peste un an;
- un proces privind sarcinile existente pe cladirile in cauza este pe rol, deci decizii executorii nu pot fi luate pana nu se termina procesul;
- termenul de 5 zile impus de ANAF nu este specific acestui caz, este cel prevazut de lege si nu are nimic personal cu televiziunile;
- masura executorie ANAF vizeaza exclusiv eliberarea spatiului, nu inchiderea televiziunilor; doar CNA poate suspenda emisia si nu asta este discutia aici;
- masura ANAF se suprapune insa peste dreptul la libera exprimare prin punerea televiziunilor in imposibilitatea continuarii emisiei, de unde acuzatia de abuz.
- descinderea agentilor ANAF a fost de mari proportii, nejustificata (nu vin agentii ANAF cu un mandat de evacuare peste 5 zile, ca sa te scoata pe loc din locatie), au fost fotografiati & legitimati oameni aflati in interiorul televiziunilor; adica angajatii unei firme private care lucrau in spatiul unde firma plateste chirie;
- decizia data fostul sef ANAF (demisionar si anchetat azi de DNA) stipula evacuarea in 5 zile sau taierea curentului / apei, in conditiile in care firma este la zi cu toate platile catre stat / furnizori.

Limpede? Interesant este altceva. Interesant este ca azi a trebuit sa vina primul ministru in plen ca sa elucideze cazul. Un tehnocrat care sa explice politicenilor ce au votat in trecut, cand au stabilit modul de lucru al ANAF. Parlamentul este cel care a trasat si votat legislatia privind activitatea ANAF, stim asta, nu? Politicienii care ne conduc de douaj... de ani au facut posibila starea de fapt de astazi. Nu guvernul. Ca Ciolos a venit si balmajit un raspuns fara o finalitate, e altceva. Ca ANAF actioneaza abuziv, este ceva ce stim toti cei care avem firme sau platim taxe in tara lui peste. Ca povestea este una care treneaza de prea mult timp si ca trebuie gasita o iesire din impas ca statul sa valorifice cladirile alea si sa recupereze ceva din prejudiciul Voiculescu, este iar, altceva. Ca romanii sunt in avangarda clivajului uman, este cel mai limpede. Stelisti vs dinamovisti, moldoveni vs olteni, rochisti vs manelisti, toti vs Vaslui, crestini vs arabi, comunisti vs modernisti, tineri vs batrani, stat vs privat, homeopat vs antibiotice, vegani vs vanatori... Mai ganditi-va si voi, exemple sunt la indemana peste tot, langa noi. Ele ne fac realitatea cotidiana. Si daca asa gandim, daca nu vedem un caz ca ceea ce este, ca o procedura legala intre doua organisme, ci traducem ca Badea nu va mai avea de unde sa ii ridice osanale lui Voiculescu, atunci nu are cum sa ne fie bine, fratii mei. Pentru ca aici nu este vorba nici de Voiculescu, condamnat definitiv, nici de Basescu, nici de Badea, nici de Kovesi, nici de americani. Aici este vorba despre proceduri legale pe care o institutie a statului nu le respecta. Aici este vorba despre scindarea societatii pe criterii de ura nejustificata. Aici este vorba despre o situatie incerta si neclara care se poate repeta maine, impotriva altora, care, de data asta, sa fie printre preferatii celor care azi urla de placere. Ce o sa faci atunci, fratele meu? Atunci vei intelege abuzul? Atunci vei intelege ca nu trebuie sa iubesti o televiziune, ci sa te uiti la TOATE, pentru ca fiecare va semnala abuzurile taberei celeilalte, iar tu vei fi mai edificat cine te fura, cine traieste din banii tai si cine te minte? Vei fi mai destept tu, pentru tine. Intelegi oare ca daca nu mai ai presa deloc, o sa traiesti in benza? Vrei o televiziune unica? Vrei TVR-ul lui Ceasca? 
Simt ca imi racesc gura de pomana. Pentru ca de cand scriam asta, nimic nu s-a schimbat.

PS: Va recomand emisiunea lui Patraru, de pe TVR. Starea Natiei va spune despre toti, direct, fara perdea. O face cu umor, cat sa razi si sa plangi, in acelasi timp. Ca imparatul ala din poveste, care cu un ochi radea, cu unu' plangea. Ca in Romania, ce mai.

PPS: Si-a revenit putin Ciolos si a condamnat modul stalinist in care ANAF lucreaza cu contribuabilii. Tot e ceva.

No comments: