Monday, November 2, 2015

Revolta. Dezgust. Speranta.

Am un mare minus. Ceva lipsa. Imi lipseste gena aia responsabila pentru acceptarea cu zambetul pe buze sau nu a bullshitului. Efectiv nu imi iese. Iar azi, ca intotdeauna, de altfel, resimt un puternic dezgust fata de cei care capitalizeaza tragedia din Colectiv. Cu sau fara intentie.

Imediat dupa tragedie, au aparut reactii. E normal. La fel de normal ar fi ca reactiile astea sa se limiteze la mesaje de sustinere si eventual ajutor. Nu de autoridicare in slavi. Nu e vorba despre tine aici, oricine ai fi; artist, media, politician. Nu tu contezi, mai tristule. Cine sunt oamenii care vorbesc despre accident, despre scena si underground cand habar nu au ce si cum? Care nu stiu cum arata cluburile autorizate de autoritati. Care nu stiu unde canta principalele trupe de rock intr-o tara care favorizeaza segregarea asta artistica si trimiterea unora in subsol si a altora la serbarile orasului?
Deci nu mai iesi doar ca sa fii vazut, domnule Iohannis, fara sa spui cu adevarat ceva. Nu va mai anulati concertele cu lacrimi false dupa ce s-a anuntat doliul national, mai artisti falsi ce sunteti, nu va mai introduceti mediei romanesti, domnule ambasador american la Bucuresti, ca sincer ne doare in cot de aparitia ta. Nu te mai plange ca aproape ajunsesei si tu la concert, Delia draga. Esti pe langa subiect. Astea sunt reactii false si goale de la oameni de nimic. Sunt vorbe goale.
Ce conteaza cu adevarat e reactia fantastica de sustinere a celor afectati. Mobilizarea reala, data de online, care a adus mai multi donatori de sange decat pot gestiona spitalele. Principalii, din comunitatea asta de ''satanisti''. Ce conteaza este ca spitalizarea va fi integral suportata de stat. Ce conteaza este ca patronul Expiratului a anuntat ca isi inchide clubul, un gest de reala onoare. Ce conteaza este ca medicii, SMURD, asistentele, soferii, toti s-au mobilizat fara apel si au facut tot ce puteau ca sa salveze cat mai multi oameni. Ce conteaza este ajutorul real oferit de echipe de specialisti din strainatate, vezi Israelul, care nu si-a scos ambasadorul de la naftalina, ca americanii, dar a trimis direct medici aici. Ce conteaza este gestul de solidaritate spontana a Bulgariei, care a declarat doliu national. Astea sunt lucrurile care conteaza si care pot alina durerea cauzata de situatia asta imposibila.

In rest, ce exista? Exista norme incalcate de 25 de ani incoace si care iata ca ies la suprafata, pentru ca nici macar in Romania 'nu merge asa', oricat ai 'lasa-o'. Primari care au dat autorizatii pe blat, inspectori care au colectat amenzile in buzunar propriu. Politicieni care directioneaza banii colectati din taxele platite de noi catre biserici noi, inchid spitalele si gonesc medicii in strainatate. Mai tineti minte atitudinea nesimtitului ala de Basescu, atunci cand i se reprosa ca pleaca medicii din tara? Toti astia ii au pe constinta pe cei morti si raniti in Colectiv.


Si ar mai fi ceva. Cred sincer ca spiritualitatea defineste omul. In orice forma ar veni. Zilele astea dovedesc inca o data ca biserica, o firma, pana la urma, nu are nicio treaba cu spiritualitatea. Ea si turmele ei de oameni indoctrinati si rai. Sa gasesc pe internet / televiziune reactii de ura sincera la adesa celor care au murit si suferit pentru ca apartin altei subculturi, este incredibil. Sa cataloghezi un om fara sa ai habar despre ce vorbesti, fara sa ai cultura, drept un ''satanist care a primit ceea ce merita'' este strigator la cerul unde pretinzi ca te uiti, mai ipocritule. Nu avem educatie, nu avem mijloace de supravietuire adecvate unei tari moderne. Avem insa o mare masa de manevra politica si religioasa, avem Arsenie Boca, avem coruptie. Din fericire, avem si destui oameni care inca mai spera sa schimbe ceva aici si care isi arata omenia si coeziunea in momente negre. In ei imi e speranta.