Thursday, November 5, 2015

Reactie civica, caut lider. Urgent. Rog seriozitate.

E un film simplu si usor repetitiv, din pacate. Se intampla ceva care da verde tuturor nemultumirilor acumulate. Oamenii se coalizeaza, strang randurile, incearca sa ajute. Altii ies in strada si denunta mizeria care ne inconjoara. Care ne-a adus aici. Ma si uitam la cine era in strada in prima seara. Tineri. Un anumit nivel de educatie. Nu protestatari de profesie. Nu oameni de bine, cu frica lui dzeu. Nu sindicalisti, nu mineri, nu organizatii de tineret ale partidelor politice. Se striga dupa ureche. Se cere demisia. Fara o identificare clara, pentru ca, pana la urma vina e colectiva si oamenii simt asta. Se striga ''rusine''. Se cer spitale. Se cere responsabilizarea celor care ne conduc. Se striga ''toate partidele, aceeasi mizerie''. Se cere ajutor pentru cainii vagabonzi. Se striga impotriva bisericii. Melanj. Reactie civica reala, a oamenilor care gandesc, care spera la ceva mai bun si care s-au saturat. Fara foaie de parcurs. Fara lider. Fara optiune reala, palpabila. Si aici apare problema.

Un protest trebuie sa propuna alternativa. Trebuie sa aiba o voce unica. Trebuie sa fie incisiv inspre o directie comuna. Noi bajbaim, nervosi pe ei si pe noi pentru starea in care am ajuns. Noi nu vrem sa favorizam pe unii dintre EI cu reactia noastra. Noi vrem schimbare. Dar nu avem alternativa. Si din cauza asta, protestul nostru este atacat de cei care vad oportunitatea de a-l confisca si de a profita din el. Ei bine, eu nu vreau sa plece PSD & UNPR ca sa revina PDL=PNL la guvernare. Nu vreau ca UDMR sa vegeteze in continuare in parlament, atent la propriile afaceri ilicite. Nu de asta am iesit in strada, oameni buni. Ca sa sara Blaga, Gorghiu, Anastase, Flutur sau Videanu pe tambal. Ca sa revina Base & Udrea cu PeMePeu'lor. Dar realizez cu groaza ca nu am pe cine sa opun nenorocitilor astora. Un protest pleaca de la un lider. Nu il gaseste pe drum. Aici avem doar reactie reala civica, a noastra, dar fara lider. Pentru ca Santa Klaus nu are nimic, efectiv nimic din ceea ce e nevoie. Nu m-a fermecat nici atunci cand i-a fermecat pe cei care se uita azi dezamagiti la el si se intreaba ce dracului face acolo, tamp si mut. Nu el e raspunsul. Si nici macar el nu crede asta. Cat de tarziu a iesit sa ne spuna... nimic? Cand strada care l-a adus la Cotroceni i-a dat pe tava guvernul?

Ne trebuie o voce unica. Ne trebuie unitate intre noi, ca sa nu ajungem ca ieri, cand protestul era divizat intre grupuri de interese si ''formatori de opinie'' ad hoc. Fiecare cu sarcini de partid. Altfel, ramanem doar o reactie civica puternica, frumoasa, datatoare de speranta, dar sterila.

No comments: