Tuesday, November 17, 2015

Bilant Colectiv. Cele 3 Romanii.

Au trecut deja 17 zile de la tragedia de la Colectiv. De la piatra de hotar care a decimat scena noastra muzicala. Aia reala, vie, plina de efervescenta. 17 zile de cand lumea a iesit in strada cerand ca ceva sa se schimbe o data in tara asta unde de 25 de ani se incalca toate normele, iar siguranta si viitorul nostru nu inseamna nimic in fata banilor si a intereselor private. Sustinute de clasa politica si care sustin, la randul lor, clasa politica. 

Am vazut atunci ca suntem doua Romanii. Unii care am strigat ca ne-a ajuns cutitul la os, si altii care au apelat la o figura de desene animate, mistica, care justifica haosul din univers si pedeapsa divina impotriva noastra. Apeleaza la Dumnezeul lor, rau si orb, promovat de o firma cu un profit care surclaseaza toate afacerile pe care noi, astialalti, am putea vreodata sa le facem in tara asta: biserica. Atunci am acceptat ca unii suntem satanisti, altii oi. Si eram impacat cu asta. Am iesit in strada si am cerut plecarea tuturor partidelor politice. Am cerut sa scapam de tot ce se afla sub Ponta, guvern si toti aia vizibili. Am cerut schimbare reala. Am cerut sa ne primim cu adevarat tara inapoi, nu mascarada aia cu Iohannis. Asta pentru  ca suntem destui care nu vrem sa plecam din tara noastra. Ne chinuim sa cream ceva aici, sa cantam, sa facem afaceri, sa cumparam o masina, o casa, o chitara, sa crestem un copil, un caine, sa facem ceva care sa semene, macar, cu ce se intampla in tarile alea civizilate cu care cica suntem parteneri si de la care se legitimeaza oamenii astia cu dosare penale care ne conduc. Asta am vrut. Iar aia care am iesit in prima seara am fost doar noi, fara instigatorii de profesie si ''formatorii'' ad hoc de opinie care au aparut din momentul 2 si au venit organizati si cu un scop. Protestul fara o voce unica, asa cum am fost noi, este denaturat si capitalizat de cine are experienta si stie ce vrea. Iar acest actor interesat a fost, in secunda 2, PNL, care a vazut ocazia sa scape de PSD. In secunda 3, PNL & PSD au pus basmaua pe tambal, ca prea era deranj in strada, si au acceptat imediat sa ne ofere ce am cerut: tehnocrati. Asta in timp ce respingeau legea privind averile ilicite si isi votau salarii si pensii mai mari. Intelegeti? Toti parlamentarii faceau asta. Nu doar PSD sau PNL. Toti. In timp ce diversi ''ganditori liberi si neafiliati'' apareau la toate televiziunile si ne cereau sa facem schimbarea, dar sa creditam sistemul de partide, doamne fereste sa gandim ca exista democratie fara partide...
Iar mascarada a continuat. Presedintele in care unii credeau sincer ne-a somat sa aparem la raport cu liderii strazii, in nici 12 ore. Sa trimitem zeci de mii de mailuri cu propuneri pe adresa presedintiei, pe care era evident ca nimeni nu le va citi in cateva ore, ca sa formeze o echipa de dialog cu strada. De altfel, o privire aruncata la echipa care a fost primita la Cotroceni ne-a aratat o sleahta de apropiati ai PDL, vezi Sorin Ionita (cine din strada ar fi auzit de el, ca sa il si propuna?) si cateva figuri emblematice, des intalnite pe facebook, vezi Adi Despot. O data mascarada asta bifata, s-a trecut la oferirea tehnocratului cerut: unul neintinat politic, Dacian Ciolos, un om a carui intreaga cariera se leaga de PDL. Un om cu dosare penale pe numele lui. Un om care a asamblat o echipa din sfera de interes PDL, impanata cu ceva oportunisti de cariera, vezi Vasile Dancu, fost ministru PSD. Un premier care a venit cu un program de guvernare de 2 pagini pline de generalitati. Un yesman impecabil, care ne propune o aiurita ca stimabila doamna Cristina Guseth pe postul de ministru al Justitiei. O femeie a carei prestatie in comisia de audiere parlamentara este la dispozitia tuturor celor interesati sa vada. O aiurita nepregatita si penibila care a primit vot pozitiv de la toate partidele implicate: PSD si PNL s-au repliat pe plan secund in spatele unor necunoscuti nepregatiti meniti sa manjeasca ideea de tehnocratie in tara asta. Si va mai spun ceva: suntem pe linie dreapta inaintea alegerilor parlamentare si nimeni nu vrea sa stea la guvernare in ultimele 6 luni, cele mai erodante, ale unei guvernari. Varianta asta cu tehnocratii este mana cereasca pentru superbele noastre partide, care s-au retras imediat si se pregatesc de noi afaceri. Pardon, alegeri. 

Asta e momentul in care am vazut ca nu suntem doar doua Romanii. Suntem 3. Sunt trogloditii aia care merg mana in mana cu biserica si cu punga, la alegeri. Suntem aia care am iesit in strada ca sa schimbam ceva si sa scapam de hotii astia. Si sunt aia care au iesit in strada ca sa schimbe PSD cu PNL si acum stau linistiti acasa si simt ca totul este bine. Ca au guvern apolitic, tehnocrat, curat. Simt ca rolul lor s-a incheiat. Vor iesi disciplinat la anu' ca sa legitimeze prin votul lor, iar, unii sau altii din aceiasi care fac ce vor in tara asta. Mi-e sincer sila de mine ca am iesit in strada si am crezut ca, in sfarsit, nu ne mai lasam orbiti de jocul asta politicianist. Ca suntem uniti. Nu este cazul. 
Nici pe departe.

Si atunci, tot ce pot sa sper este ca tragedia asta va lasa ceva in constinta noastra, a uneia dintre cele 3 Romanii. Ca nu o sa ne uitam prietenii. Ca o sa continuam sa facem ce stim noi mai bine, Ca o sa fim mai departe segmentul creativ. Ca o sa avem grija de noi. Ca o sa continuam sa fim curati si corecti, creativi si efervescenti, ca o sa incercam sa traim mai departe aici, in contrapondere cu ailalti. Cu toti ailalti care prefera sa fie dusi cu zaharelul. Spalatii pe creier.
Primul pas in trezirea constintei noastre este facut.

No comments: