Monday, August 24, 2015

Despre UBER

De ceva timp a aparut si la tara, adica la noi in tara, serviciul de transport alternativ. Uber, pe numele lui, vine cu cateva chestii dragute si tentante. De departe, cel mai tentant este faptul ca poti merge cu non - taximetristi, ceea ce este un mare punct pentru orice om normal care a mers macar o data cu taximetristi romani. De ce nu sunt atunci de acord cu sistemul asta?

E simplu. Sistemul iti ofera control zero asupra soferilor carora te incredintezi. Fie vreme buna, fie vreme rea, te urci in masina cu oricine te ia, ca sa parafrazez un cantec idiot. Singurul criteriu este cel al calificativelor primite de soferi de la clienti. Trec peste faptul ca asta se poate falsifica teribil de usor si ma gandesc ca orice psihopat se poate comporta bine cu 5 clienti, are numai stelute galbene, iar cu al 6 lea o ia razna. Si asta pentru ca el nu trece printr-un sistem de angajare specific celor care transporta persoane - soferilor profesionisti. Nu este supus unui control legal similar soferilor profesionisti, nu este controlat de un psiholog, nu stii de la ce firma sa il iei (doar lucreaza pe cont propriu), in esenta, habar nu ai cu cine te urci in masina. Iar asta este cu atat mai nesigur cu cat sistemul este la inceput, intr-un areal nou, iar Uber este foarte relaxat in primirea de soferi, ca sa extinda mai repede franciza. La randul lor, soferii astia vor avea curse putine la activ, insuficient ca sa iti formezi o parere cat de cat asupra lor, chiar si prin prisma calificativelor primite. Analogia e simpla: pe okazii.ro, pana si cei care au sute de calificative pozitive (traduse prin tranzactii reusite), dau chix la un moment dat. In traducere Uber, asta poate sa fie cam nasol pentru client. Oricat de ciufuti, prost crescuti sau tentati sa fenteze legea sunt taximetristii legali, ei sunt totusi parte dintr-un sistem care, de bine de rau, ii controleaza. Faptul ca fac asta zilnic, ca sa isi asigure traiul, este iar un punct in plus, fata de cineva care o face sezonier. Daca te gandesti ca taximetristii incalca oricum legea fiscala, mai bine gandeste-te ca Uber este cercetat pentru frauda in strainatate, iar faptul ca la noi fata sefului ANAF este directoarea Uber spune cam totul. 

Acum sa fie ceva clar. Daca ati mai trecut pe la mine pe blogulet, stiti parerea mea despre taxime-tristi. Uber mi se pare un sistem alternativ bine venit si doar pentru ca sunt partizanul concurentei. Concurenta scoate de pe piata ciucururile si ajuta clientul. Dar si concurenta asta trebuie sa fie leala. Si aici mai apare ceva: taximetristii sunt integrati intr-un sistem. Ei trebuie sa detina / opereze o licenta, sa plateasac un plan, sa treaca periodic pe la psiholog, sa aiba masini mai noi de 5 ani, sa aiba scaun de copil etc. Soferii Uber, nu. Desi se bat pe aceeasi piata. Desi cer 7 lei pentru scaunul de copil, pe care legea il baga pe gat gratuit pentru client in taximetrele obinsuite. 

Cam asta e problema. Uber vine cu o idee draguta, dar care fenteaza la greu concurenta. Poate transporta oameni si scoate taximetrele de pe piata, nu trebuie sa respecte ceea ce trebuie sa respecte ailalti. Totul este sa fii dragut si cool si iei ochii celor care sunt satui de badaranii de serviciu care formeaza clasa taximetristilor romani. Serviciul este binevenit si necesar. Poate va creste calitatea pietei, care trebuie sa tina pasul cu noii veniti. Dar as prefera sa fie un serviciu corect implementat pe piata si mai sigur pentru clienti.

No comments: