Tuesday, July 7, 2015

Care e treaba cu Grecia?

Discutie mare in perioada asta cu grecii, fratele meu. Ce le-au tras-o nemtilor si imperialistilor, ce tari sunt, ce fraieri sunt, ce urat au facut blablabla. Interesant este ca majoritatea parerilor emise sunt strict emotive, fara un argument rational. Motiv pentru care apar eu, bineinteles. Sa ii dam drumu'.

Exista o noua ordine mondiala, feudala as spune, unde entitatile statale sunt subordonate intereselor economice transfrontaliere. Adica niste burtosi care gandesc la plan mare, mare tata, planetar, fratele meu, fac si ei niste cincinale unde actorii economici sunt SUA, UE, tarile arabe etc. Exista niste 'ordine de partid' bine trasate, la care trebuie sa rezoneze toti cei care intra intr-una din marile structuri mondiale. In cazul nostru, UE. Ei bine, in cazul UE, toti avem un rolisor. Cei care dau banii - FMI - ti-i cam vara pe gat cu ajutorul Berlinului, dupa care iti iau inapoi de foarte multe ori mai mult. Drept? Nu, dar stiai asta cand ai intrat in hora familiei europene si cand ai si luat un cacalau de bani ca sa traiesti. Am facut-o mai toti saracii din UE. Dupa care ne-am scremut sa dam inapoi banii, vanzand la preturi de nimic investitorilor straini cam tot ce mai aveam. Nu de alta, dar asta si era planul; sa devenim piata de desfacere. Ce au facut grecii?
Pai, au luat si ei bani, ca ceilalti desculti; i-au luat pentru varii investitii care ar fi generat bani ulterior. I-au folosit la finantarea bunastarii proprii. Nu e mit asta, credeti-ma. 323 miliarde de euro. Bani luati pentru agricultura au construit vile de vacanta in fata carora se regaseau cativa maslini. Corect? Nu, dar la ei coruptia in cadrul administratiei e mai mare ca la noi. Greu de crezut. Bunastarea asta nu prea a generat plus valoarea asteptata asa ca grecii au ajuns la termenul la care trebuie sa plateasca si nu au cu ce. Ce au facut, atunci? Au zis 'stai bre, dati-ne ceva ragaz, recalculam si platim'. Ok. Dupa mai multe astfel de termene, timp in care UE (adica Germania) a turnat  bani in economia cheala a grecilor, care trebuia ajutata sa isi revina, desigur, ei bine, grecii au ales un guvern de stanga care a zis 'ba... noi nu o sa mai platim, ca nu prea e corect ce se intampla aici.' 
Ce ma?

Si aici ajungem la ce vad eu pe facebook zilnic. Cum Nemtia e vazuta ca fiind 'sefa la UE', si cum nemtii poarta un mare aport de sictir pentru ca sunt nemti, multi s-au entuziasmat. Multi au aplaudat ouale grecilor. Multi au vazut in actiunea Greciei un prim pas de mandrie nationala indreptat impotriva dominatiei germane. Da, este, dar vedeti voi, e o actiune fundamentata gresit. Grecia a facut niste datorii si acum refuza sa le mai plateasca. Sunt ei cool in fata Germaniei? Da, sunt, dar la fel de uncool in fata noastra, a celorlalti, care vom acoperi datoria facuta de greci. Adica ungurii, de exemplu, si-au platit datoria fata de FMI, au trait prost, dar au inchis linia de credit. Inca traiesc prost din cauza asta dar nu au dat cu datoria peste granite, sa o platim toti. Greci au luat bani si cam tot ce au avut nevoie din '45 incoace, cand, ca niste copii razgaiati, au fost preferati de vestici in dauna Romaniei, lasata blocului estic. Ei bine, razgaiatii astia au primit tot ce au avut nevoie ca doar au produs si ei, demult, democratia si deci trebuie sa fie tinuti in brate; in clipa in care lumea se scindeaza violent intre est si vest,  rebelii curului aleg sa nu isi plateasca datoriile si sa faca referire, subtil, la rusi. E corecta treaba asta? Nu prea. Si, ca sa fie foarte clar, ca sa poata plati datoria, Greciei i se cer anumite masuri pe care restul Europei le indura de cand lumea. Din nou; corect? 

Asa ca mai moale cu coaiele grecilor. Nu de alta, dar le platim noi. 

No comments: