Monday, June 15, 2015

Despre Revolutie, Mineriada si manipulare. Fictiune.

Sa presupunem, de dragul discutiei, urmatoarele: lumea este condusa de interese economice reale, puternice, transpartinice, transfrontaliere, care decid directia de urmat a tarilor mici. Sa presupunem ca unele tari aflate la granita a doi poli de putere oscileaza mereu intre cei doi vecini puternici. Care se dueleaza prin sustinerea unor partide politice, a unor miscari de strada, a unor personalitati vizibile.

Sa presupunem, mai departe, ca in '89, frontul secund al PCR decide sa il inlature de la putere pe un dictator senil si periculos. In acest front al salvarii nationale se afla persoane la fel de dezinteresate si care nu au legatura cu comunismul, chiar daca erau membri de partid: primii care imi vin in minte sunt primul presedinte al Romaniei 'necomuniste', Ion Iliescu, numit si ingerul minerilor, sau portstindardul intereselor vestice si al democratiei de peste 10 ani, viitorul presedinte Traian Basescu, numit si ministru de transporturi in timpul uneia dintre mineriade. FSN face schimbarea. Dar, ca schimbarea sa aiba legitimitate, cel erijat in conducatorul noii republici - Ion Iliescu - are nevoie de participarea populara, de victime, de sacrificiile celor care chiar cred ca are loc o revolutie si ies in strada, unde sunt omorati. Portavocile semnaleaza momentul, oamenii chiar cred, ies, mor. Dupa ce dictatorul fugise, nu uitam asta, da? Pai si atunci, cine i-a omorat? Cum cine? 'Teroristii'. 'Revolutia' se infaptuieste. Exista o noua republica, legitimata prin sacrificii si cu o poleiala de legitimitate.

In 1990, insa, este evident pentru cancelariile europene ca Romania nu a schimbat macazul, ci doar imaginea conducatorului iubit. Un tanar intelectual total dezinteresat si lider innascut - Marian Munteanu - se erijeaza in portavocea schimbarii reale. Doamne fereste sa ne imaginam ca e butonat de interesele care au nevoie de o Romanie occidentala, nu sovietica. Cert e ca omul spune lucrurilor pe nume, oamenii cred, vad, inteleg ca revolutie nu prea a fost, asa ca ies in strada si blocheaza Piata Universitatii. Prima revolutie reala impotriva clasei conducatoare este pe cale sa se indeplineasca. Nu conteaza cine a dat imboldul ei, nicaieri revolutiile nu incep de la un oarecare, intr-o sufragerie, plictisit pentru ca nu e etapa in campionatul intern. Ce conteaza este ca Romania chiar se afla in fata unui moment istoric: schimbarea macazului dinspre est spre vest. Vezi si cazul recent al Ucrainei, unde violentele stradale orchestrate de interese bine definite au angrenat populatia de buna credinta. La noi, minerii au ascuns represiunea bine orchestrata de stat. "Minerii" au venit din Valea Jiului ca sa descopere valuta, droguri si masini de batut codate in centrele universitare si ale partidelor istorice. Interesant, nu? Minerii, de capul lor, fara participarea organelor statului democratic devasteaza capitala si dau masura noului lider, care iese si le multumeste in cel mai stahanovist stil pentru cele infaptuite. Minerii raman instrumentul ideal de presiune al noului lider Iliescu pentru urmatorii ani. Acesti oameni ai muncii dezinteresati puneau mana pe bata cum simteau ca cineva deviaza de la linia tovarasului Iliescu.
Bravo, tovarasi!

Prima revolutie reala, care viza alipirea Romaniei vestului a esuat. A avut totusi loc in '96, cand Romania l-a ales pe Constantinescu si a deschis drumul catre ce inseamna Occident: capitalism, firme straine, trupe straine stationare in tara sub egida NATO, dictarea economiei dintr-un oras aflat la 'spe mii de km distanta, sub egida UE. Important, dihotomia democratie vs comunism se crease  si va persista pentru urmatorii 25 de ani, cel putin, angrenand generatii care habar nu mai au de la ce s-a plecat. Azi, intr-o Romanie total subjugata de democratie si capitalism, lupta politica se legitimeaza inca de la comunist vs democrat. Intre cine? Un tanar utecist - Ponta - si vechi comunisti - Basescu, Macovei, Blaga. Iar lumea reactioneaza la marketingul asta si crede. Ideal public. Dar nu reiau articole vechi.

Noua imagine a Romaniei reesapeaza mitului bunului si harnicului neamt, folosit cu succes si in 1880. Azi, mai evident ca atunci, neamtul este garantul democratiei si caii europene a Romaniei. Cu CTC tocmai de la Washington & Berlin. Ceea ce convine unui public facil care populeaza acest spatiu si care voteaza dupa ureche. Care va vedea comunisti doar in anumite parti si va inchide ochii la altii, pe care decide sa ii vada drept baieti buni. Dar e ok, cand nu ai de unde alege, faci si compromisuri. Sau nu.
La 25 de ani de la momentele care au marcat istoria noastra, cu ce am ramas? Adevaruri trunchiate, spuse cu jumatate de gura, in functie de interesele celor care o spun. Societate scindata de probleme reale, saracie, inechitate, in aceeasi masura in care este antagonizata de interesele politice. Cu oameni care au murit pe bune pentru ca azi austriecii sa poata rade toti copacii din tara, de exemplu. Sau, cu oameni care au murit pe bune ca azi sa speram ca trupele americane stationate in Ro nu vor permite un nou '90, cand statul isi omoara cetatenii din spatele unor hoarde de barbari manipulate; sa speram ca evitam o noua Ucraina, in Romania.

Bine ca toata vorbaria asta este un simplu exercitiu de fictiune.


No comments: