Wednesday, February 11, 2015

Corabia Nebunilor

Daca singura ta legatura cu ideologia care sta in spatele baietasilor, golanilor, tovarasilor de smenuri este prin casetele de hip hop care invadasera piata prin '95, nu poti sa intelegi cu adevarat fenomenul la care asisti azi. Ca simplu exercitiu, incearca sa treci peste partizanat politic, macar o ora, si sa te uiti la toate posturile tv. Toate, pentru ca asa vei avea o imagine de ansamblu asupra tuturor infractorilor retinuti zilele astea, nu doar asupra celorlalti. Sa incercam sa ignoram si mersul asa zisei justitii romane, care functioneaza doar la impulsuri externe. De ce sa vorbim despre ea? Oameni anchetati si lasati in pace acum 5 ani sunt acum murdari pana in izmene si nimeni nu vrea sa vada de ce au fost lasati in pace atunci sau macar de ce s-a dat liber la ridicari la doar cateva zile dupa venirea secretarului de stat al SUA, la Bucuresti. Toti suntem multumiti ca macar intra cineva la parnaie intr-o tara care pierde cateva zeci de miliarde de euro anual, in economia neagra. Oficial. Neoficial, e jale mare. Cat despre cei care intra la parnaie, stati linistiti, intra doar ca sa faca loc altora si ca reglari de conturi. Noi suntem doar un public de oi care asista la marele spectacol al unei 'societati democratice'.

Ca sa intelegem ce se intampla acum, revenim la subcultura de strada mentionata anterior. Pentru ca ceea ce iese la iveala zilele astea nu are nicio legatura cu un caz singular de coruptie, fie ea si in forma continuata. Nu. Este un mod de viata al unor oameni care nu adera la societatea in care traim si la legile ei. Traiesc exclusiv pentru ei, cu accent pe hedonism si oportunism maxime, ignorand sau chiar folosind in interesul lor regulile care te fac pe tine si pe mine sa ne controlam si sa incercam, macar, sa respectam legea. Personal, cand ma uit la Udrea sau Hrebenciuc, ca sa mentionez personaje reconoscibile zilele astea, vad doi golani. Daca erau mai tineri si mai prosti, o ardeau printre blocuri, facand smenuri marunte, fugind de politie si razand de fraierii care respecta legea. Astia doi sunt cu multe clase peste smenarii din cartier, dar din aceeasi tagma. Se imbraca bine, stiu sa vorbeasca, dar sunt exact la fel: centrati exclusiv pe propria existenta pe care incearca sa o maximizeze pe spinarea fraierilor. Adica a noastra. Culmea ca fac asta din postura de administratori ai 'bunului obstesc', de legiuitori ai nostri. Dar dincolo de ei, de toti astia pe care ii mai stii pentru ca ii ataca televiziunile 'celorlalti', sunt foarte multi fara fata, fara nume sonore, care conduc foarte arogant societatea in care traim noi toti. Care dicteaza mersul alegerilor si afacerilor si care efectiv paraziteaza PIB-ul si dezvoltarea noastra, a tuturor. Agreati aici de Washington si Berlin dintr-un motiv foarte simplu: nimeni nu vrea o societate puternica in Balcani, o tara puternica asezata exact pe coridorul pe care gazele intra in Europa. Asta e o afacere intre Rusia si Germania, iar intermediarii - Balcanii, Georgia, Ucraina - nu au loc de latrat. Iar denigrarea si distrugerea institutiilor unei tari dinauntru este primul si cel mai important pas in atingerea scopului. Nu ma credeti pe cuvant, exista o bibliografie foarte bogata si interesanta in domeniu. Scrisa, culmea, de vesticii & rusii care o si aplica - vezi Vladimir Volkoff, Tratat de dezinformare

Ca si in alte cazuri de inactivitate a justitiei, pe care le semnalam in alte articole, un rau mic si izolat, ignorat, tinde sa creasca si sa se generalizeze. Iar dupa un sfert de secol de generalizare a ideii de coruptie transpartinica, de afaceri ilegale enorme, de cate un arestat ici si colo, fara ca toata sandramaua sa cada, oamenii care fac asta se prezinta la tv ca niste vedete agasate pentru ca ei sunt controlati de niste neica nimeni. Ei! Iar noi stam si balim la tv si asteptam ca telenovela asta sa continue. Si e normal sa fie asa. Oamenii aia sunt THE MAKERS ai societatii noastre; din pacate, o fac exclusiv pentru ei. Noi suntem cei care produc banii pe care ii impart ei. Educati sau nu, suntem niste producatori si atat. Si punem botul mai departe la povestea cu democratia si ideologia si partidele politice si votul si oamenii curati care vin din spate ca sa faca ordine si asa mai departe, totul sub obladuirea cainelui democratiei, a FMI si a UE. Nu ar fi mai bine sa ne spuna cineva dintre astia care decid ce se intampla - justitia, sa spunem -  unde sunt banii celor inchisi pentru coruptie? Ce recuperam de la ei? Pentru ca e frumos sa te uiti cum cade unu' din asta mare si cum se chinuie el la parnaie, venind din puf (sadismul este adanc inradacinat in om), dar dupa ce iese, se intoarce la bunastarea data de banii sutiti. Si, la finalul zilei, aia sunt scopul telenovelei. Banii aia si destinatia lor. Se intorc ei in societatea care i-a produs sau se duc la urmatorul smecher?

No comments: