Wednesday, January 14, 2015

Je suis Charlie. Mais pourquoi?

A trecut destul de la evenimentele din Paris cat sa pot scrie si eu cate ceva. Nu de alta, dar cand esti cu burta plina, iti vine doar sa dormi, si ce iese pe gura nu vine din creierul lipsit de sange, ci de mai jos. Din suflet? Nu, nu chiar.

Introducerea fiind facuta, obscur, ca de obicei, trebuie sa spun ca m-am uitat cu interes la doua idei vehiculate: prima, si-au cautat-o aia cu lumanarea si a doua, e facatura?
Sa o luam pe prima. Sincer, e interesanta abordarea si arata ca oamenii gandesc de la siret pana la pantof. De ce, bre? Pe scurt, pentru ca noi suntem practic in plin si extins conflict cu alte civilizatii. De cand, bre?
Pai, cam de dintotdeauna, daca iti amintesti Cruciadele, dar in ultima suta de ani a devenit mai rentabil sa negi asta si sa spui ca duci actiuni de politie politica si apararea democratiei (?) in parti ale globului unde nu ai nicio treaba. Si ne-am obisnuit sa intretinem zeci de mii de soldati in parti ale globului pe care le indici vag pe harta, aia ducand practic un razboi total si perpetuu acolo, cat mai departe de noi, razboi care face ca tarile alea sa nu mai existe pe plan international. Sa nu mai conteze. Nu ne intrebam cati oameni nevinovati omoara aia acolo, cat timp 'apara democratia'. Dar ne isterizam cand 2 de-ai lor vin peste noi si fac asta. Urat, bai, asta nu se face, animalelor care sunteti. Nu se omoara in numele unor valori pe care doar voi le impartasiti si de care noi facem bascalie. Numai noi facem asta, iar voi nu aveti voie sa radeti de democratia noastra, imaginea PERFECTIUNII, pe care am decis sa vi-o bagam pe gat.  Cu gloante, daca e nevoie.
Asta justifica omorarea alora. Conflictul in care suntem cu ei. Aia din Paris sunt victimele unui razboi pe care noi il intretinem in cartierul 'alorlalti'. Arabilor. Africanilor. Unora dintre asiatici si sud americani care nu s-au dat pe brazda. Faptul ca aia de la revista faceau o bascalie tare indoielnica si de tot rahatul, ca revista le era aproape de faliment, ca nici francejii nu ii inghiteau si asa mai departe, nu justifica asasinatul. Ideilor nu li se raspunde prin violenta, niciodata. Chiar daca sunt de toata jena si le asunzi sub libertatea de exprimare. Am vazut ca e la moda in Ro sa justifici omorarea alora prin faptul ca erau de prost gust. Exact pe tipicul "a violat-o pentru ca se imbraca exact ca o curva, deci o merita". Idiot.
Revenind insa la ceea ce genereaza stare asta perpetua de tensiune intre culturi, spuneam ca este european si occidental sa vrei sa 'convietuim pentru o lume mai buna'. Sa spunem asta si sa incercam sa ne convertim unul pe altul cu forta, fie la FMI, fie la Coran. De exemplu, stiati ca Franta are dreptul de preemtiune asupra valorificarii resurselor naturale din 14 state africane? Adica amaratii aia asteapta ca ju-ju sa isi faca toate smenurile la Paris si sa spuna da/ba la tot ce au de valorificat africanii, ca abia dupa sa se intample ceva cu resursele alea. Fie sa ia drumul Frantei libere si casa a democratiei si egalitatii, fie sa fie samsarite de firmele franceze. Dar asta c'est la guerre, cum zice frantuzul.
Deci lucrurile sunt simple si deloc obscure. Ca aia au murit din cauza religiei este, iar, vax. Religia institutionalizata e un cacao de mare angajament, aici ca oriunde, in lume, si nu are nicio legatura cu ideea de spiritualitate. E un alt segment al aparatului administrativ de stat, care o si intretine si finanteaza, de altfel. Deci sa spui ca aia au murit din cauza Coranului e ca si cum ai spune ca arabii mor din cauza Ministerului de Aparare al SUA. Mor din cauza unor interese si a unei credinte asumate (si noi credem cu sfintenie in democratie, nu-i asa?), nu din cuza spiritualitatii. Din nou, sa blamam doar Coranul pentru asta inseamna ca habar nu avem ce face cultura europeana de prin Antichitate incoa' celor care nu sunt ca noi.

Mai era ceva? A, da, teoria cu facatura. A fost sau nu facatura? Stiau sau nu serviciile si agenturili straine? O sa spun doar atat: imaginea cu politistul ala impuscat de aproape cu un glont de 7,62 x 39mm in cap, care nu are niciun impact aparent asupra cineticii sale - NU se misca ala deloc la impactul care trebuia sa ii pulverizeze capul de la distanta aia - a mobilizat o natiune intreaga. Reala sau nu. Cu sau fara sange. Si cred ca asta ii era scopul. Interesant ca, dupa 09.11 (un alt eveniment unde autoritatile sunt suspectate de oportunism, cel putin), SUA au impanzit Orientul Mijlociu cu trupe. Francejii au mobilizat 10.000 de soldati si au ocupat ... Parisul.  Fiecare cu ale lui, nu? Iar acum urmeaza Big Brother impus in toate societatile occidentale si democratice. Ca sa ne pazeasca de rau, nu de alta.
Pai si aia din redactie? Nu au murit, sau cum? Au murit. Dar fiecare cauza are nevoie de sacrificii. De martirii ei. Pentru ca cel mai mare stimulent intr-o societate este frica. In numele ei strangi lesa si nimeni nu caraie. Dovada ca cei multi, si nu arabii, erau tinta oricui ar fi fost interesat sa foloseasca in inters personal situatia asta ar fi si faptul ca politistul omorat in vazul tuturor era, si el, arab. Bine gandita treaba, nu?
C'est la guerre.

Franţa este prima ţară care poate cumpăra orice tip de resursă naturală de pe teritoriul unei foste colonii. Doar după ce Franţa îşi manifestă refuzul, aceste ţări pot căuta alţi parteneri.

Citeste mai mult: adev.ro/ni5519
Franţa este prima ţară care poate cumpăra orice tip de resursă naturală de pe teritoriul unei foste colonii. Doar după ce Franţa îşi manifestă refuzul, aceste ţări pot căuta alţi parteneri.

Citeste mai mult: adev.ro/ni5519
Franţa este prima ţară care poate cumpăra orice tip de resursă naturală de pe teritoriul unei foste colonii. Doar după ce Franţa îşi manifestă refuzul, aceste ţări pot căuta alţi parteneri.

Citeste mai mult: adev.ro/ni5519

No comments: