Tuesday, November 25, 2014

Finlanda trece oficial la scrisul electronic

Da fratii si surorile mele. Finlanda e prima tara din lume care a anuntat ca elevii vor fi invatati sa scrie direct pe device-uri electronice. Adica sa tasteze. Adio creion, pix, stilou. 

Nu ma surprinde ca anuntul vine de la o tara nordica. Partial pentru ca au societati avansate, partial pentru ca fac exces de hering si asta, in mod cert, se vede in comportamentul lor. Mai demult va spuneam despre ispravile islandejilor. Finlandejii sunt unul dintre port stindarzii (oare exista cuvantul asta?) inovatiilor electronice. Chiar daca Nokia a capotat gratie unor decizii neinspirate la nivel de conducere, talentul finlandez pentru electronice de varf este incontestabil. Deci decizia nu surprinde din punctul asta de vedere. Surprinde insa din punctul de vedere uman, traditionalist, care guverneaza societatea finlandeza. Astia sunt oameni care apreciaza viata reala. Natura (unde au circuite de masini). Copacii (pe care ii taie si exporteaza la nivel mondial, dar o fac totusi cu cap). Ma rog, ati inteles unde bat. Astia sunt oamenii care au avut ouale sa se ia in piept cu URSS si sa ii spuna lui Stalin: "ba... nu", iar cand ala a trimis tovarasii peste finlandeji, astia au reusit sa mentina frontul gratie abordarii traditionale vs tehnologie. Schiuri vs tancuri. Unitati mobile vs cazemate. Hering prins la fara locului vs linii de aprovizionare intinse dincolo de limita.

Finlanda ma surprinde printr-o abordare hazardata, sincer. Pentru ca mizeaza totul pe cartea tehnologiei, intr-o lume care se arata destul de sumbra la nivel de resurse. Ce presupune trecerea de la scris la tastare? Ca noua generatie a lor nu va mai sti sa scrie in sensul traditional pe care il intelegem. Sa deseneze. Inseamna ca, peste 2, 3 generatii, cand vor ramane fara batrani, finlandezii vor fi dependenti de PC-uri ca sa poata comunica ceva in scris. Asta intr-o conjunctura in care, cum spuneam, resursele sunt putine, iar alternativa naturala, la indemana, neconditionata tehnologic, este reconsiderata de tot mai multi, fie ca vorbim de incalzirea traditionala, fie care vorbim de o revenire la propria satisfacere a unor nevoi alimentare.

Cam asta ar fi. Deci, spor finlandejilor. Fie ca urmasii lor sa aiba mereu la indemana toate resursele necesare ca sa faca ecrane si tastaturi si baterii. Si, desigur, sa aiba prize unde sa bage incarcatoarele alea.

No comments: