Wednesday, November 12, 2014

Despre bun simt, dezbinare, manipulare

Dupa 25 de ani de la asa zisa revolutie romana, observ ca romanii inca habar nu au ce inseamna democratie, optiune, drept, coabitare, bun simt. Ultima campanie electorala, la care am refuzat cu incapatanare sa particip, mi-a aratat ce e mai urat in oameni pe care ii credeam educati, deschisi la minte, cu destula experienta cat sa nu se lase prostiti in ceea ce stim cu totii ca este perioada povestilor: campania electorala.
Ca sa fie foarte clar de la inceput, micul articol de astazi nu va face, nici pe departe, campanie niciunuia dintre cei doi care dau din coate ca ajunga in pozitia de unde pot deconta cheltuielile facute in campania electorala. Am mai scris despre asta si cei care ati vrut sa intelegeti, ati inteles. Restul, 'mnezeu cu mila. Articolul de astazi va vorbi despre dezbinare si lipsa de coerenta, despre lipsa unui numitor comun si despre cum oameni mari ajung sa se comporte ca niste copii razgaiati, fara sa constientizeze impactul de durata al comportamentului lor.

Pe scurt. Daca esti convins ca votul tau conteaza si ca trebuie sa creditezi sistemul actual de partide, din Romania, mergi la vot. Ai de ales intre un personaj care va duce mai departe actuala politica a Romaniei, din ultimii 10 ani ai mandatului lui Traian Basescu - care, cel mai probabil, s-ar si regasi in echipa lui Iohannis, si  Ponta, un personaj care ar schimba starea actuala, care vine cu un partid mamut, incarcat de istorie. Buna sau rea, nu e treaba mea, aici. Ai de ales intre doua personaje fresh si nu prea, independente si nu chiar, fara istorie, hai sa fim seriosi. Ai de ales intre doua personaje care au mers de manuta acum nici un an si care ar fi trebuit sa fie la conducere impreuna, daca interesele lor reale nu ii arunca astazi in tabere diverse. Pentru ca, dragilor, nu Ponta si Iohannis decid ce se intampla mai departe, ci pleiada de afaceristi si politicieni care le asigura trena si ascensiunea catre borcanul cu miere. In ceea ce priveste schimbarea despre care spuneam mai devreme, ea nu priveste nici pe departe politica macro sau externa a Romaniei, decisa in cu totul alte cancelarii, ci elita economica ce va veni la borcanul mentionat. Vin cei care papa de 10 ani, sau cei care au papat acum 10 ani. Desi, si asta este simplist privit, in conditiile in care dosarele de coruptie care mai scapa privirii arata cum intelegerile ilegale nu tin cont de limita doctrinara, ci merg transpartinic. Daca tii sa alegi rational, urmareste evolutia datoriei pe cap de locuitor roman care plateste boacanele politicienilor. Urmareste starea in care se gasesc sanatatea, educatia, finantele. Urmareste politica Bucurestiului fata de principalul contestatar al acestui stat - Lazslo Tokes. Urmareste evolutia relatiilor cu Republica Moldova si Rusia. Astea ar fi subiecte pe care mi-ar fi placut sa le aud in campania electorala, sa stiu ce au facut oamenii din anturajul celor doi candidati, aflati pe rand la guvernare si ce vor face de acum in colo. Nu a fost cazul.

Ce conteaza astazi, pentru mine, este modul incredibil in care se prezinta societatea romaneasca. Dezbinata, aroganta, netoleranta. In tarile cu democratie reala, parerea ta conetaza la fel de mult ca parerea colegului tau de banca, amice. Nimeni nu are adevarul suprem. Nimeni nu e mai prost ca altul, nimeni nu are dreptul sa spuna ca o anumita categorie nu are dreptul sa voteze doar pentru ca nu este de parera ta. Asta este o mostra de proasta crestere de mare angajament. Si atat. Nu are nimic in comun  cu democratia, iar cei care gandesc asa ar merita sa se miste cu talent intr-un sistem etatist autoritar, nu democratic. Spun asta pentru ca, tot mai des, vad atitudinea unei anumite categorii de votanti, pe internet. Acolo se creaza o impresie falsa ca doar ei au dreptate. Ca doar ei conteaza. Ca cine nu e cu ei, nu exista, nu e destept, nu conteaza. Ca doar ceilalti primesc pungi cu zahar si ulei ca sa aleaga pe X sau Y. Ca doar ailalti mint. Fals. Iar realitatea numerelor va arata situatia la final de vot. Vine doar sa dovedeasca faptul ca alegatorii sunt mai orbi si mai irationali decat candidatii, desi, dupa vot, toti vom trai in aceeasi societate, unde cei pe care i-ati votat vor face intelegeri si aliante. Deci, prieteni, nu va aruncati cu pietre in cap, peste nici un an veti fi parteneri de guvernare sau opozitie.

Este una dintre putinele situatii unde trebuie sa luam ceva exemplu de la americani. Acolo grupurile se respecta intre ele, tocmai in baza a ceea ce defineste democratia. Acolo castigatorul si perdantul alegerilor dau mana si legitimeaza un sistem electiv, de concurenti. Acolo, ca si aici, varfurile dau exemplul societatii. La noi, din pacate, exemplul este unul negativ, dupa scandaluri la nivel inalt si injurii aruncate cu usurinta intre principalii actori ai societatii romanesti. 


Poti sa arunci un ochi si pe:

No comments: