Tuesday, June 24, 2014

Justitia pentru prosti. Adica pentru noi.

Sincer, ma bucuram de o pardalnica de durere de spate si un campionat mondial cu adevarat frumos. Romania lipsind (in virtutea respectarii traditiei), doar Grecia si Rusia o ardeau urat, cat sa strice frumusetea unui turneu unde chiar se joaca fotbal. Ei si scandalul din tara cu fratele presedintelui. Asa ca m-am oprit din vizionari si m-am decis sa screm un articol despre cum functioneaza justitia in bucata asta de harta. Tara e mult spus.

Justitia, dupa cum stiti din poza aia, e oarba. Oarba e si la noi. Nu pentru ca ar fi impartiala, ci pentru ca asa e cu adevarat neajutorata si o poate indrepta oricine impotriva cui are nevoie. Ceea ce se si intampla, de dintotdeauna, aici. Azi, cazul cel mai cel este al unui barbat care, aparent, pare ca sufera de retard avansat. Intamplarea face ca el sa fie fratele presedintelui. Dar asta nu ii iarta pacatele. Ultimul astfel de pacat, dintr-un lung sir care mai ca te face sa il compatimesti de-a dreptul pe Base, este cel in care omul asta - cel cu retard - apare filmat de un interlop rom, spunand in toate felurile posibile cum el ia bani ca sa intervina pe langa fra-su si sa il scape pe un alt interlop rom din inchisoare. Dupa ce am ascultat de mai multe ori inregistrarea, am ajuns la concluzia ca este imposibil sa fi fost mai explicit asupra faptei sale si a scopului actiunii. Totusi, ca sa respectam justitia, el este, acum, doar suspect. Cum receptorul banilor si logica intregii povesti este interventia pe langa fratele sau, presedintele, pentru gratierea interlopului rom, nivelul de compasiune catre persedintele-frate al acestui retard scade considerabil. Daca iei in calcul si ca ginerele aceluiasi presedinte este anchetat penal pentru ca a falsificat acte ca sa ia juma' de judet de la proprietarii de drept, iar scade simpatia. Ca acelasi presedinte este tinta unei comisii parlamentare care ancheteaza cum a facut el rost de un judet - numit generic mosia Nana - nu mai mira, pentru ca exista deja un patter in ceea ce il priveste pe acest domn. Acelasi domn care ne-a asigurat astazi ca nu stia ce face fratele sau. La fix 2 ore, domnii de la SRI si-au sustinut si eu punctul de vedere, in care au spus ca 'un raport SRI in detaliu privind clanurile interlope a fost intocmit si remis sefului statului'. Dati, frate, pe chitanta, rapoartele astea, sa stim si noi cine, ce primeste.

Dar cum a ajuns jusitita asta oarba sa ancheteze asa ceva? Pai, simplu, s-au schimbat ponderea si raportul de putere la varf, deci acum exista interesul ca anchetele astea sa fie demarate. Deci, ca sa fie clar; nu traim intr-o tara, un stat de drept unde justitia exista si isi face treaba, ci intr-o constanta lupta feudala unde diversii baroni isi dau la gioale cu justitia. Ca treaba sta asa si nu altfel ne-a demonstrat-o astazi echidistantul site hotnews.ro, care amintea ca prima stire ca pesedistul Nicusor Constantinescu este de negasit, fiind dat in urmarire internationala; stirea a 7-a era ca presedintele (ala de mai sus) se dezice de faptele lu' fra-su si lasa justitia sa isi faca treaba. Frumos cum site-ul echidistant, ca si domnul Base, au scos din ecuatie punctul terminus al traficului de influenta, nu? Pentru ca, nu e asa, nu are rost sa faci trafic de influenta daca nu ai cui sa dai banii aia. Iar cel care dadea banii era chiar fratele lui. Dar, desigur, justitia isi va face rolul.
Tot justitia a fost astazi sesizata de catre PMP asupta biletelului pe care Tariceanu l-a dat aceluiasi Basescu, in care il ruga si el ceva. Dupa cum vedeti, traficul asta de influenta este ceva cu traditie aici, cam ca absenta Romaniei de la turneele finale. Interesant este altceva: actiunea reclamata de partidul doamnei Udrea priveste o neregula din 2007. Aia care a spart PNL-ul atunci, si a dat nastere PDL-ului. Ne imaginam ca de atunci pana acum, doamna Udrea nu a considerat ca Tariceanu facuse ceva ilegal, de nu l-a reclamat, dar, si mai important, este de observat aici inactivitatea totala a procurorilor, care nu s-au autosesizat nici in 2007, nici in 2008, nici in 2009 s.a.m.d si au asteptat semnul dat de doamna Udrea ca sa isi inceapa, o data, activitatea in slujba interesului public. Bine ca s-a sesizat doamna, ca altfel scapa Tariceanu! Si nu am vrea asta.
Suprapunerea celor doua actiuni care privesc pe domnii Nicusor Constantinescu si Calin Popescu Tariceanu CU CAzul in care fratele presedintelui lua bani ca sa ii dea in neant, nu fratelui sau, desigur, este absolut intamplatoare. Pentru ca alta presupunere ne-ar duce la concluzia ca justitie nu exista, ci exista un serviciu folosit, pe rand, de potentii zilei. O victima colaterala a acestor cazuri este transatul-deja pesedist Adrian Nastase, cel care a primit, culmea, tot astazi, un spor de pedeapsa de 6 luni. Ghinion. Vesti bune totusi pentru Becali, de exemplu, care, neavand nicio treaba cu lupta asta politica, scapa fara spor de pedeapsa. Ramane insa de vazut ce mai descopera justitia in zilele urmatoare. Oarba fiind, nu stii niciodata peste ce da. Stiu insa cei care ii scot dosarele respective in cale, la momentul oportun, deci e de ajuns, totul e sub control.

Daca din lectura asta ai ramas cu impresia ca vreau sa il vad doar pe unul dintre acesti actori la mititica, esti un imbecil.
Daca din lectura asta ai ramas cu impresia ca exista justitie si ca isi face treaba, esti un imbecil.
Daca din lectura asta ai ramas cu dorinta de a te intoarce dracului la meciurile Mondialelor, esti normal, dar, din pacate, traiesti intr-un spatiu unde cultura civica, statul de drept si restul de notiuni abstracte nu vor prinde radacini neam. Deci nici tu nu esti ok.

Din postura de platitor de taxe aici, spun celorlalte furnici care intretin acest sistem democratic confirmat prin vot: Hai Olanda!

No comments: