Sunday, May 25, 2014

De ce marea majoritate nu mai votam

Partid Politic = Grup de indivizi cu interese comune, care urmareste acapararea si exercitarea Puterii in stat.

Ca sa merg la vot, e de la sine inteles ca eu, descultul curului, si Antonescu, Hrebenciuc, Falca, Udrea etc etc etc etc avem interese comune, deci eu ii creditez cu increderea mea, iar ei merg in urmatorii 4 ani ca sa le apere pe astea, comune, ale noastre. Gen afaceri cu banii statului, sau jocul ala de carti Razboi, dar cu dosare de coruptie, specularea slabiciunilor sistemului de stat si asa mai departe.
Eu unul, sunt in offside. Deci, neavand nimic in comun cu baietii astia, nu merg sa ii trimit undeva unde sa ii si platesc urmatorii  ani. Mai mult, cum povestea asta tine deja de 25 de ani, te-ai astepta ca TOTI sa inteleaga ca suntem trasi pe sfoara de un grup de corupti. Ca sistemul asta nu functioneaza intr-un spatiu fara cultura civica sau cu un sistem juridic cu traditie. Cel putin, ca nu functioneaza in formula asta; cu partide politice sau fara cvorum de prezenta la vot s.a.m.d. Majoritatea covarsitoare a inteles. De aia nu ii mai vezi la vot. Ii vezi pe cei platiti si pe cei care se tem de aia platiti. Toti crediteaza si intretin sistemul, prin prezenta lor.
Cei care mergeti la vot, incercati sa rationati si sa intelegeti dincolo de meniul oficial al democratiei, venit via Washington sau Berlin. Sa nu mergi la vot inseamna sa nu mai vrei sistemul asta. Nu este un blam impotriva unora, nu merg sa imi anulez votul si alte baliverne. Simpla ta prezenta acolo crediteaza sistemul mai departe. Asta pentru ca sistemul iti da 2 variante: votezi, sau iti anulezi votul. Orice alegi, participi la sistem, cat timp alegi una din variantele sale. Iar democratia romaneasca este o varianta caricaturala cum nici in dictaturile populare nu gasesti. Mergi la vot cu grupul, ai transportul, masa, ceva de baut si o plasa cu merinde asigurate. Doar sa pui o stampila une trebe. Iar problema nu este la miticii care fac asta, in speta, niste saraci care speculeaza situatia, ci la aia in costum care o initiaza. Adica la partidele politice. Toate. Fara exceptie. La grupurile de interese particulare, fara legatura cu cele ale populatiei, la grupuri care tolereaza infractori in randurile proprii, sub denumirea de senatori sau deputati sau presedinti, grupuri care nu au cultura, care abia sunt acceptate de UE, de la care se crediteaza. Deci, pe cine sa creditezi ca reprezinta dreptatea si vocea poporului, in Romania? Pe cine sa alegi ca reprezentantul tau dintre ei, toti cei de azi?

Cei care nu mai mergem la vot reactionam la ruptura totala dintre noi, societate si oamenii care se pretind reprezentantii nostri. Noi nu vedem pe nimeni vorbind despre somaj, saracie, sau lipsa unor planuri de viitor, in campanie si in programele de guvernari. Nu auzim o voce cu solutii la modul penibil in care suntem tratati in UE, ca natie, ca stat. Noi auzim niste baieti mandri ca sunt romani sau ca sunt eurocampionii intr-o tara saraca. Nu mai spun de aia care ridica Romania de unde ei au pus-o in ultimii 10 ani. Astia sunt cei care se vor reprezentantii mei, si care recurg la baliverne ca sa aiba girul multimii. Este inadmisibil sa fii mintit de 25 de ani si sa revii, mereu, la aceiasi oameni, in acelasi sistem. Pune intrebari serioase asupra ta, ca neam.
Realitatea nu este a unui grup de intelectuali care dezbat steril daca democratia are sens intr-o tara ca Ro, si care facem asta de un sfert de secol. Realitatea este a alora fara orizont, care sunt exploatati, al caror gir este cumparat cu o masa si o punga de nimicuri in campanie. Iar cei care organizeaza asta ar merita un loc la racoare, nu unul platit, in Parlament. Realitatea este a astora care chiar vrem sa traim intr-o tara moderna, cu un sistem etatist functional si carora ni se scot ochii ca nu ne facem 'datoria de cetatean'. Pentru cine, mai fratilor? Ca sa fie clar, e vorba de un drept pe care il poti exercita sau nu, gandit astfel tocmai ca sa nu devina o obligatie, o sarada goala a democratiei. Devine datorie pentru politicienii care trebuie sa fie votati sau pentru aia multi care merg la vot incolonati, ca intr-o dictatura. Pana la urma, daca nu ai ce alege, dar TREBUIE sa alegi, adica sa mergi la vot unde zici "DA/NU dar ramane cum decideti voi", asta se cheama ca am dreptul sa ma exprim? Aleg sa nu ma exprim, ce mama ma-sii. E si asta un mesaj si, credem tot mai multi azi, cel mai puternic. Lipsa de cvorum la alegeri este cel mai evident mod de a spune tuturor ca te-ai saturat. Ca oamenii aia efectiv nu au nicio legatura cu tine sau cu problemele tarii. Nu alegi  mersul la vot ca sa anulezi optiunea. Asa faceau saracii care veneau sa dea onorul lui voda; il injurau printre dinti, dar erau acolo, creditau starea de fapt.

Azi, prezenta la vot se situeaza in jurul valorilor fantastice de cel mult 30 %, umflate ulterior. Majoritatea celor 3 romani din 10 care merg la vot, sunt platiti sa faca asta. Sunt adusi cu autocarul, sunt tinuti din scurt, pleaca acasa cu ceva, nu cu mana goala. Nu inteleg sistemul. Voteaza ca niste animale, intr-un joc absurd de care beneficiaza 'politicienii'. In plan legal, sunt partasii unei fraude nationale. Mai voteaza si cei care se tem de dictatura de ieri, fara sa o vada pe cea de azi, mult mai poleita, in care ai voie sa o iei in mana. Ieri, asa trebuia. Sper ca observati deraiajul intre termeni ca democratie si coercitie; deci nu mai insistati ca trebuie sa votam. Voteaza cei care se tem de aia prosti si platiti sa voteze; daca merg doar aia, ce facem, traim cum decid ei? Nu, prietene. Traim si noi si voi si aia cum decid politicienii care orchestreaza mizeria asta fara substrat.
Daca tu ai ceva de spus, daca ai interese comune cu politicienii care iti cer votul, daca simti ca trebuie sa iti anunti atasamentul pentru UE, cu tot ce inseamna el, inseamna ca nu ma adresez tie. Tu ai facut coada la vot. Personal, daca ma gandesc retrospectiv la toate 'alternantele' la guvernare, nu vad cu cine as putea sa ma afisez azi. Si de ce sa fac asta mai departe. Mi-as bate joc, singur, de mine.


Meniu de astazi si de ieri:

Scurta analiza de campanie
Pe cine, mai exact, votam

Am votat degeaba la referendum
De ce nu il votez pe Nicusor 
10 motive reale de latrat

2 comments:

Oros Raul said...

Simt exact ce ai scris tu aici. Ma seaca si ma enerveaza reactia colegilor de la servici uimiti sa auda ca nu m-am dus sa votez. "Da cum ai putut sa nu te duci" - Pentru ca e dreptul meu sa nu votez niste forme fara fond.

Vava said...

La noi cultura civica lipseste cu desavarsire; ce a fost introdus ca practica democratica a fost inteles imediat ca o obligatie. Ideea de DREPT LIBER EXPRIMAT sau NU e total ignorata. Pe ideea coloanelor rosii marsaluind pe camp, tot asa, spre sectiile de votare!

Bumbesti - Livezeni! Bumbesti - Livezeni!..