Tuesday, March 4, 2014

Despre Ucraina, Crimeea, Rusia si ailalti

Titlul spune tot. Ce o sa mai bat eu campii, mai jos, e tocana. Sa o luam metodic.
Crimeea este o regiune locuita, istoric, de rusi. Nu a avut identitate internationala. Dupa infiintarea URSS, o serie de republici autonome au fost aici, sub diverse forme de suzeranitate (Kiev - Moscova, sau direct Moscova). Crimeea a fost incorporata Ucrainei de catre URSS. Adica rusii au alocat Crimeea la un stat care, practic, nu exista decat ca provincie ruseasca, exact cum au incorporat la Ucraina Bucovina si sudul Basarabiei, iar Moldovei - Transnistria. Dupa Gorbaciov, Rusia a acceptat - formal - schimbarea granitelor URSS. In plan practic, sferele de influenta s-au mentinut. 
Azi, Ucraina era in sfera de influenta ruseasca. Avea incorporata un teritoriu rusesc, unde 6 din 10 locuitori sunt rusi, 1 locuitor (si o mana) sunt tatari, iar restul, ucrainieni. Pe romaneste, din toata peninsula, ucrainieni sunt 2 locuitori si o mana, la 10 locuitori. 

Interludiu: 
De vreo 20 de ani, SUA a tot calcat sferele de influenta (economica/militara) rusesti: tarile arabe (Afganistanul, Irakul, Siria, Egiptul etc). Rusii s-au limitat la a critica actiunile SUA, dar nu au facut nimic. Exista, insa, ca in toate, niste limite. Iar astea sunt Georgia si Ucraina. Daca SUA finanteaza acolo regimuri care sa se desprinda de Moscova, practic forteaza Rusia sa reactioneze. Ce altceva poti face daca vine unul mare si tare si face pipi in curtea ta? Ii bati pe toti, mai putin pe ala mare, care a pornit tarasenia, si iti restabilesti autoritatea in propria curte.

Treaba de mai sus cred ca explica destul de elocvent situatia. Putin nu se va retrage de acolo decat cand isi va reasigura dominatia asupra a ceea ce este al lui. Obama va ceda, dar, in fata lumii, va flutura steagul victoriei democratiei asupra totalitarismului. Ucraina va ramane a Rusiei. 
In plan demagogic, suntem in plin absurd: cel mai razboinic stat al planetei, cel care este in razboi non stop de la infiintare, cel care ataca state - fara acceptul ONU - pentru a "apara democratia", SUA, critica faptul ca un alt stat justifica agresiunea prin apararea propriilor cetateni. Mare atentie aici, va rog. Ganditi, ba, fara sa mai puneti botul la gargara oficiala a Uniunii.

Ce exact se poate opune Rusiei? Pai... nimic. SUA papa cacao, in conditiile in care sunt cu visteria goala, cu armata obosita si raspandita pe tot globul si indatorati pana peste poate la chinezi. Iar chinezii sunt de acord cu Moscova, de data asta. Europa? Daca vorbim de Germania (ca restul de fas), Merkel a spus clar ca nu exista solutia militara impotriva Rusiei. Deci, la revedere. Cat despre Obama si cretinismul cu "izolati Rusia", sa vedem ce inseamna asta. Cum exact izolezi un stat care e intins pe doua continente? Cum faci asta fara sa lasi Europa fara caldura, masini, lumina? Deci s-a rezolvat si asta. 

Mai e ceva? Da, ar mai fi vorba despre ucrainieni. Aici, depinde despre care ucrainieni vorbesti. Daca te referi la aia care sunt rusi, cred ca e clar cum sta treaba. De fapt, rusi sunt cam toti, dar unii pun botul la gargara vestica (aia cu democratia). Ei chiar au iesit si luptat si murit pe bune. Pentru cine? Pentru o clica de oligarhi (reprezentant blondina aia cu cotite din inchisoare) ale caror interese s-au lovit de ale altora, (reprezentant Victoras refugiat la rusi). Fiind vorba de doua mari grupuri de interese, astea s-au legitimat prin apartenenta la rusi, respectiv, "vestul democratic".
Asta ar fi tot, mai fratilor. Niste oameni cu interese enorme si bani se bat intre ei, prin intermediul celor care chiar cred in seturi de valori, adica a populatiei. Implicarea lumii aici e strict circ mediatic si nu are impact in plan real. 
Cel mai amuzant e ca, langa vipia asta de langa noi, Romania isi ocupa timpul NU cu ocuparea pozitiei de primus inter pares regionali, cum era de asteptat, ci negociaza guverne si aliante electorale. Vai, ce mici suntem...

No comments: