Friday, March 21, 2014

Cum reusesc romanii sa puna intrebarile gresite. Mereu.

Scurt pe doi, de vacanta. Crescut, ca si unii dintre voi, intr-un mediu incert - dictatura intrata in faza critica, lipsa orizontului, lovitura de stat, 'tranzitie catre capitalism', reasezarea elitelor, a valorilor, a orizonturilor (ce de lor mi-au iesit), am crescut intr-un anumit mod; poate mai pragmatic, poate mai cinic. In mod cert, mai lucid si mai orientat catre un scop. Este motivul pentru care ma uit cu o mare curiozitate la cei care reusesc sa se piarda pe parcurs. Ai ceva de facut in viata? Fa-o, fratele meu, nu te mai invarti de jur imprejurul copacului. Uita-te la realitate asa cum este, nu asa cum este comentata, si orienteaza-ti actiunile de acolo.

Sa incepem.

Romanii nu vad niciodata lucrurile pozitive, daca vin de la cei pe care NU ii crediteaza
Ce conteaza daca primarul X sau premierul Y au facut o autostrada pe care o folosesti, un oras mai decent etc, daca nu i-ai votat tu, daca nu i-ai creditat tu, daca i-ai criticat mereu? Romanii vor vedea mai departe doar elementele negative care insotesc realizarea respectiva. Cum elemente negative sunt peste tot in lume, nu doar in Romania, majoritatea celor care gandesc asa nu vor trece de o faza de nemultumire cronica.

Romanii nu recunosc niciodata cand gresesc
In trafic, la locul de munca, intr-o disputa. Romanii au mereu un argument suprem , mereu extern actiunilor personale. Niciodata nu isi asuma faptul ca au intarziat, ca au taiat o banda, ca nu au dat prioritate, ca au apasat un buton gresit, ca actiunile lor au daunat altcuiva. Impersonalul s-a intamplat a facut cariera in spatiul mioritic.

Romanii se vor raporta mereu la o pozitie ideala si neverificata, reusind sa nu se bucure niciodata de ceea ce au
Cum traiesc aia in afara, fratele meu... Pai traiesc pentru ei, in spatiul lor. Nu se uita peste gard sa compare ce au cu ce ai. Sa identifici o stare superioara tie si sa tinzi spre ea e laudabil; sa nu reusesti sa vezi ce ai bun in viata ta pentru ca nu esti ca spaniolii, canadienii, nemtii si altii, e deraiat, prietene. Mai ales ca nu e doar miere la aia, iar tu tinzi sa ignori asta cu incapatanare.

Romanii se tem ce se va intampla cu cainii fara stapan pe viitor, nu ce se intampla in prezent, cu victimele lor
Subiectul este pe atat de depasit pe cat este de fara solutie. Nu iei masuri impotriva unor daunatori draguti, de teama ca vor suferi. Starpesti fara probleme tantari, sobolani, jderi, pisici, pentru ca nu au norocul sa dea din coada. Ce se intampla cu aia muscati de caini nu e treaba ta, desigur.

Romanii nu se bucura de aplicarea justitiei daca cei vizati beneficiaza de capital de imagine
Cu totii ne-am intrebat de ce justitia nu functioneaza la noi. Ei bine, ia uitati-va ce se intampla atunci cand chiar functioneaza. Saracul Gica Popescu.. Ce au ma cu asta, cu simbolul asta? E un hot. Punct.

Romanii nu isi valorifica ce au si insista sa fie deziluzionati in domeniile unde nu le merge
Oarecum pe tipicul punctului 3. Ganditi-va cu cata incapatanare insistam sa suferim fotbalistic si cat de indiferent lasam sa moara subfinantate sporturile care chiar ne-au adus medalii.

Romanii nu inteleg justitia decat ca pe ceva negociabil, conditionabil
Pai ce, ma, cat fura altii si m-au gasit pe mine? Trebuie sa se inceapa de undeva. Daca ai furat, esti un bun inceput.

Romanii fac multa scoala, dar nu dau doi bani pe invatatura
De la consaratul las'ma, ca stiu eu, la nu ma inveti tu pe mine, traim intr-un spatiu in care degeaba ni se predau materii numeroase si, unele, criminale - vezi latina ca sa nu intru in detalii cu fizica, chimia, biologia, dar astea sunt traume personale. Este motivul pentru care certitudinea, faptul dovedit, sau cuvantul legii nu fac cat o ceapa degerata in fata parerii omului, aflat mereu p eo treapta superioara de iluminare divina, indiferent de domeniul asupra caruia isi ofera verdictul. Parerea mea!...

Romanii sunt victimele perfecte
Am fost mereu calcati de turci, dar am fost pavaza Europei, care nu ne recunoaste meritele... Am fost mereu lasati la marginea civilizatiilor. Am fost mereu tradati de aliati. 
Bai frate, dar am incercat vreodata sa ne integram, sa iesim deasupra celorlalti, sa avem initiativa? Traditional, romanii s-au rezumat la a reactiona la o actiune initiata extern lor, iar reactia a fost de cele mai multe ori pe tipicul Miorita. Ala care asteapta sa ii faca felul apropiatii lui, pai asta spune tot.

Romanii nu trag pentru viitor, ci lancezesc in prezent
Prea putini au o actiune coerenta si ascendenta, iar cei care o au sunt blamati ca sunt o generatie rapace. Rapace au ba, americanii au ajuns unde au ajuns in 6 generatii. Noi am avut 2000 de ani de decenta la dispozitie ca sa nu ajungem nicaieri. Cioran & Ionescu & Acterian & Sebastian sunt elemente de mandrie la simpozioane internationale, dar evitati de toate generatiile de romani care ar fi putut sa beneficieze de elucubratiile lor.

1 comment:

Anonymous said...

e si asta o arta, sa fii asa offtopic, ca neam :)