Thursday, March 6, 2014

8 condamnari pentru istorie

Am asteptat cateva zile, sa se linisteasca iuresul cu condamnarile, ca sa putem privi la rece treaba asta. Ma rog, cei 8 o privesc deja la rece. 
Care este cazul? Pai, avem niste baieti care s-au erijat, in ultimii ani, in detinatorii fotbalului romanesc. Din pozitia de portstindard in care s-au asezat, baietii astia au manageriat, vamuit, vandut si terciuit fotbalul romanesc, facandu-l dupa infatisarea lor. Scandaluri, contestari de arbitrii si autoritati, pumni dati suporterilor, aroganta, urlete, inchideri de cluburi istorice, campionate castigate, dar susceptibile de blat, transformarea intereselor de club in propriile interese (in ideea acapararii valorilor clubului) etc. Fotbalul de astazi este fotbalul lui Becali, Borcea, Porumboiu, Mititelu, Netoiu & Co. Este fotbalul care a stors echipe ca UTA, FC Arges, Poli Timisoara, U Craiova, Rapid, le-a devalizat si aruncat la cos. Este fotbalul cu care ne-am obinsuit, unde performanta este ceva ce tine de sansa si de jucatorii straini.
Un caz aparte il fac Steaua si CFR. Steaua, devenita o afacere a patronului, a avut performante notabile in singurul spatiu cat de cat creditat de onoare si departe de suspiciunile Ligii patronate de Mitica: Liga Europa. Spre deosebire de alte echipe, a existat o idee cat de cat coerenta in alcatuirea unui nucleu de jucatori si in creditarea unui antrenor performant, dar pe placul patronului. Un fel de management medieval care a si dat roade, uneori. 
CFR sta ceva mai bine la imagine, dar este un produs 100% strain, de la patron, la portar.
In rest, Dinamo s-a rezumat in a descoperi jucatori talentati si a-i vinde imediat, si a cumpara inapoi jucatorii vanduti odata, totul intr-un joc financiar lucid si profitabil pentru conducere, care a dus clubul, constant, tot mai spre zona gri a campionatului. O echipa care se batea cu detinatoarea Ligii Campionilor, de la egal, in '84, sau care facea furori in '90. Rapidul joaca la matineu. Banatul se uita la fotbalul altora. Echipa lui Dobrin este astazi o oarecare trupa judeteana. S.A.M.D.

In contextul asta, 8 oameni au fost condamnati la 34 de ani de inchisoare, cumulat. Pentru frauda. Adica exact ce va spuneam mai sus: devalizarea cluburilor, in interes propriu. Pe parcurs, "au uitat" sa plateasca si cotizatia la stat, ceea ce le-a atras furtuna care i-a cuprins acum. Despre faptele penale de atac asupra suporterilor sau presei, nimic. Dar cu banii statului nu te joci!... Bine si asa.
Interesanta este reactia publicului. Daca marea parte a oamenilor au jubilat, au existat si cei care s-au aratat "rusinati" de decizia justiei. Sa o luam pe rand.
Sunt cei care s-au bucurat pentru condamnari pentru ca sunt de la echipe adverse. Ei sunt niste imbecili.
Sunt cei care s-au bucurat pentru ca vad ca si oamenii cu bani pot cadea, jos, jos. Ei sunt niste imbecili.
Sunt cei care au criticat condamnarile unora, pentru ca au facut, candva, bine tarii. Ei sunt cei mai imbecili.

Asta pentru ca nu poti pune in balanta succesul si performanta lui Gica Popescu, cu faptele penale pentru care a fost condamnat. Una e una, alta e alta. Nu de alta, dar Gica are sustinatorii lui, asa cum clanul Becali ii are pe ai lor, iar Mihai Stoica, pe ai lui; pentru oamenii aia, fiecare e nevinovat pentru ca a facut bine, candva, cumva. Asa, si? Asta inseamna ca poti sa incalci legea? Aici nu primesti un wildcard, ca la monopoly. Nu ai "Get out of jail" pentru ca ai jucat fotbal bine. Nu poti sa treci cu vederea anii de trisat ai lui Padureanu, pentru ca are azi, oficial, doar un apartament in Bistrita. Nu de alta, dar daca incepi sa gandesti asa, te lovesti de doua probleme: nimeni nu va mai face vreodata inchisoare, undeva in lume, pentru ca toti vor avea oamenii care ii sustin pentru ce au facut, candva, bine. Si... daca incepi sa accepti incalcarea legii pentru faptele bune din trecut, unde tragi linia? Poti sa omori pe cineva pentru ca ai dus Otelul in Liga Campionilor? Poti sa violezi pe cineva pentru ca ai condus Barcelona? Si tot asa. Asta este modul pur romanesc in care vad unii justitia; ca pe ceva negociabil, aplicabil selectiv, dupa criterii externe. Nu poti conditiona insa justitia. Si, culmea, una e sa te situezi tu deasupra legii, alta e sa te situeze ceilalti, pe principiul subiectiv al cotei de simpatie. Ca tot vorbim de Gica Popescu, cel care a suscitat acest val nejustificat de simpatie, recunosc ca si eu aveam sperante in el si in capacitatea lui de a ridica fotbalul nostru din mocirla. Dar inca il vedeti asa? Ce legitimitate mai are omul asta care a bagat mana pana la cot in oala, alaturi de scursurile mentionate si a platit numai cand a fost clar ca a fost vazut furand? Acest hot dovedit este cel in care ne punem sperantele? 

Imi place sa cred ca cei care folosesc argumentul de mai sus, cu aplicabilitatea selectiva a justitiei, sunt, totusi, niste imbecili minoritari. Sunt cei care s-au uitat la Becali (oricare dintre ei) facandu-si meandrele si etalandu-si prost gustul la tv si au aplaudat. Sunt cei care au trecut cu vederea mismasurile eterne ale lui Borcea, la Dinamo, pentru ca purta un sacou rosu. Sunt cei care au jubilat cand MM (acest erou prigonit al neamului) l-a pocnit pe suporterul Stelei, in fata unui stadion si a unei tari, pe scaunul pe care ala si-l platise cand luase bilet. Sunt imbecilii acestui neam. Pentru noi, ceilalti, nu pot decat sa spun:

"Cu placere, MM"

Romania.


No comments: