Friday, January 10, 2014

Despre profesoara spagara

Ok, la cererea ascultatorilor, hai sa vorbim si despre otreapa asta. 
Treaba e simpla; 'fondul scolii' exista de cand lumea, peste tot. Sigur, in tarile civilizate, suma ceruta este una decenta raportat la nivelul de trai, luata pe chitanta de unitatea de invatamant. Preferabil, intr-un schimb civilizat, dar asta tine de popor. 
La noi, cineva a filmat o femeie care urla ca o tzatza la niste oameni. Intamplator, dar deloc convenabil, este vorba de o profesoara si de niste parinti. Aia ascultau ca niste copii mici si inghiteau tampeniile debitate de asta: ca sunt niste saraci la o scoala de fitze, ca nu astea sunt cadouri si asa mai departe. Amu... daca mie imi spunea asa ceva o tarancuta needucata, pariez cu voi 3,6 lei ca plangea in 20 de secunde. Gratie vorbelor pe care i le adresam. Dar asta este un dar al meu, unul dintre putinele, de altfel. Cert este ca presa se infierbanta si din lipsa de subiecte reale (nu va ganditi la chestii expirate ca Rosia Montana, imunitatea parlamentarilor, situatia cainilor vagabonzi, aruncarea fondului de rezerva catre biserica etc) si face o cruciada. Lumea se infierbanta si ea, se arunca vorbe de genul "tot sistemul e asa", "peste tot se da spaga", "Steaua campioana". In fine. Sa o luam metodic, zic.

Ca peste tot se da spaga este cvasicunoscut. Ca nu toti iau spaga este important de subliniat. Nu poti blama un intreg sistem din cauza unora. Americanii tocmai au arestat 100 de medici, politisti si pompieri, intr-unul din cele mai negre cazuri de coruptie ale NYC. I-au gasit, arestat, blamat si au pastrat coeziunea de new yorkezi. In cazul de fata, avem o femeie care e filmata vorbind lucruri reprobabile si usor ilegale; lasati justitia sa isi urmeze cursul, pentru ca e clar ca bunul simt  nu o va face. Aia nu va demisiona, scoala nu o va sanctiona. Foarte bine. Sa mearga la inchisoare. Daca si numai daca este dovedita ca este vinovata. Daca alticineva stie despre un alt caz de spaga, sa il filmeze / denunte, si justitia isi va urma cursul si acolo. Nu ne apucam sa urlam ca traim in coruptie si ne isterizam. Stim, spunem, eradicam.

Interesant, pentru mine, si cred ca si pentru voi, ar trebui sa fie altceva: femeia in cauza este filmata. In alta lume, in alta civilizatie, numai o aluzie la un asemenea scandal ar fi determinat demisii de onoare la varful sistemului. De ce nu se intampla asta in Romania? E simplu. In Romania, ne-am invatat ca putem face cam orice si nega. Iar exemplele vin chiar de la varful societatii. 
Esti filmat multumind minerilor devastarea capitalei? Neaga.
Esti filmat conducand gloate de mineri care fac un City Break? (ah, ce frumos a iesit asta) Neaga.
Esti filmat cum pocnesti un copil peste bot, din postura ta de presedinte de tara? Neaga. 
Esti filmat votand la doua maini, ilegal, in Parlament? Neaga.
Esti filmata falsificand votul in Parlamentul tarii, din postura de presedinte al Camerei Deputatilor? Neaga.
Esti filmat parcand masina de parlamentar pe trecerea de pietoni? Neaga!

Pana la urma, e cum spunea Mitica Dragomir: "Nu m-am certat cu Becali; el mi-a spus otreapa, eu, oligofren, dar nu ne-am certat".

Din pacate, dincolo de caterinca ieftina, ramane un sindrom teribil al romanilor. Nu ne asumam niciodata vina. Si am ajuns sa credem ca nu noi am aruncat piatra aia in geam, desi inca avem praf pe mana in care am tinut-o. Iar cand tonul este dat de varful tarii, de elite, gloata nu poate reactiona decat la fel. Dar, desigur, si mai brutal.


Cam unde stam:

No comments: