Tuesday, January 21, 2014

Despre avionul cazut in Cluj

Am stat aseara pana tarziu in noapte, sa vad ce se intampla in cazul avionului cazut in munti. Am vrut sa stiu. Este principalul motor care m-a ghidat in presa, toti anii astia. Sa stiu. A fost un subiect de presa, real, in desfasurare, de prima mana, de care televiziunile din tara s-au putut "bucura" si unde au putut sa isi arate meseria, dotarile, calitatea. 
Din pacate, "presa" de la noi a capotat total aseara. Mai rau ca autoritatile pe care dau vina. Nu exista televiziune care sa nu se fi intrecut in gafe monumentale. In greseli copilaresti si penibile, cu repercusiuni asupra cetatenilor care au nevoie de informatii si, in primul rand, a familiilor celor implicati. 

Culmea minusului: Realitatea Tv, unde m-am convins aseara ca isteria este un criteriu de angajare. 
Culmea plusului: imaginile in exclusivitate emise de Antena 3, alaturi de modul surprinzator de jurnalistic in care Andreea Cretulescu (altfel isterica provenita din scoala Realitatea Tv) a dat stirea primei victime, pe Romania Tv. 
Esti televiziune de stiri, dai info reale, si, in primul rand, imagini. Esti prezentator la o emisiune de stiri, dai vestea sobru, neutru. Poti plange in pauza publicitara.

Ca sa fiu bine inteles, stiu ce inseamna un eveniment de prima mana in desfasurare, live, contracronometru; stiu dementa din redactie si zecile de info contradictorii care bombardeaza un om. Dar ele nu ies pe post. Uitati-va la transmisiile posturilor de stiri din strainatate, in timpul unor situatii de criza; uitati-va la etalonul impus de transmisiile Pro Tv, ai carui corespondenti erau in mijlocul minerilor. 
Pe post exista decenta, calm si profesionalism. Pe post nu plangem sau ne rugam la Dumnezeu si negam realitatea. Cum am vazut aseara la Realitatea. Oamenii care au caderi nervoase nu au loc in presa. Nu e rautate, e realitate. Pentru ca, in ultimii ani, presa a fost total aservita politic, partizanatul asta i-a facut pe unii sa uite meseria de presar, in timp ce pe altii i-a adus aiurea in presa. Stirile au cazut, in ultimii ani, in patima talk show-ului. Se vorbeste mult, fara acoperire, se fac supozitii, doar sa nu taci. Oricine isi da cu parerea din postura de autoritate asupra serviciilor de specialitate, asupra procedurilor aviatice, asupra mersului anchetei care inca nu a pornit. O mana de oameni prezenti mereu in emisiune stie tot, de la pilotaj, la operatii pe creier, contraterorism si fotbal. Asta nu este o redactie profi. Asta este o sueta televizata, la colt de bloc. 
In redactie exista o vorba pentru asa ceva: ai smantanit-o.


Nu pot sa iau in discutie reactia autoritatilor. Nu ma pricep, nu comentez. Exista atatea informatii contradictorii privind cazul, incat nu ma pot lansa in comentarii aberante, cum au facut si vor face zilele astea "colegii" mei. Astept sa vad cum se desfasoara ancheta pe care presa a transat-o, deja. Am 3 generatii de piloti in familie, cat sa stiu ca nu am voie  sa bat campii despre erori de pilotaj sau victorii ale pilotului, fara o ancheta care poate dura si ani de zile. Stiu cum este un sat pierdut in zona aceea a Ardealului, cat sa inteleg imensitatea cu care se confruntau cautatorii. Cine nu a fost efectiv acolo, nu poate sa inteleaga despre ce se vorbeste. 
Nelamuriri sunt, si inca destule. De ce nu au reactionat toate autoritatile statului care se bucura de atatea fonduri? STS sau SRI, care au sisteme performante de localizare. Au reusit niste oameni obisnuiti, mergand pe jos. Fara sa fie nevoiti, platiti, motivati doar de omenie. Din nou, cand stai in Bucuresti si emiti pareri nu ai cum sa realizezi cum este sa pleci aiurea de acasa, noaptea, de langa familie, de la caldura, sa mergi prin zapada, ceata si frig, pe intuneric, pe munte, riscandu-ti viata pentru niste straini. Nu ai cum. Am tot respectul pentru oamenii astia, ca si pentru serviciile Salvamont, Jandarmi Montani, SMURD si ISU. Pentru cei care nu au stat sa priveasca. Pentru ca, strict gratie lor, azi vorbim despre 5 supravietuitori si doua victime, in loc de "un accident aviatic fara supravietuitori".

Poti citi si :

Cursa spre imbecilitate
Toleranta la injurii in Romania
Despre CNA si violenta in scoli

10 comments:

Anonymous said...

Foarte tare, frate.

Lizzy said...

Nici ProTv nu o mai arde ca pe vremuri, daca e sa fii sincer, acum. Ce a facut Esca ieri a fost o mizerie de zile mari.

Vava said...

Corect, Pro-ul a fost tare pe vremuri; dupa, au trecut la sistemul:

"puiul, cu lacrimi in ochisorii care priveau catre asfintit, isi trase piciorusele zdrobite pe asfaltul incins... Nu auzi camionul care gonea catre el din departari". Un cacat demn de OTV, Kanal D etc. dar care face rating in tara asta si e considerat etalon si de unii oameni cu cap. Asta e :)

NadaSurf said...

Presa din Ro adopta modelul "Fetita cu Chibrituri". Nu stiu daca e vina lor, daca asta e publicul. Sigur, nu iti faci niciun titlu de glorie ca promovezi un caca, dar vrei sa traiesti, in piata, totusi.. Cam ca manelistii. :)

Vava said...

Agree. Cu mica mentiune ca manelistii nu se erijeaza in etalonul moralitatii, nu se declara atoatestiutori etc. :) Si conteaza asta.

insurectie said...

si ce facem? lasam asa, nu e vina nimanui, totul ok??? cineva trebuie sa plateasca pt oamenii aia

Anonymous said...

@ insurectie: Nu despre asta e vorba in articol. Presa nu se comporta asa cum trebuie.

insurectie said...

si ce conteaza cum se compoarta presa??? daca nu se porta asa, platea cineva???

Anonymous said...

Nu pot sa stiu asta. Ideea este ca "cineva" plateste dupa o ancheta care stabileste ca s-a gresit si CINE a gresit. Asa, se face tam tam aiurea, motivat de interesele politice ale fiecarui post tv. O sa fie cineva dat afara repede, ca sa multumeasca presa si gata. Sistemul nu va fi imbunatatit,cazul se va repeta. Punct.

Vava said...

Discutia e simpla:

1. Accidentul si cauzele sale
2. Atitudinea presei.

La 1, asa cum am spus, trebuie asteptata ancheta neinfluentata de vanatoarea asta de vrajitoare facuta de presa. Din cauza presiunii mediatice aiurea indreptate, vor cadea capete cazute in dizgratie politica, se vor regla conturi politic, iar sistemul nu va fi imbunatatit.

La 2, presa nu se comporta cum trebuie, cum o face in tarile civilizate. Iar lipsa de civilizatie a concetatenilor nu este un argument sau o justificare pt comportamentul asta.