Thursday, December 12, 2013

Toleranta la injurii in Romania

UPDATE:

CNA a amendat TVR cu 50.000 ron pentru povestea de mai jos. TVR ne-a spus, ca o garofita, ca regreta cele intamplate, 'colindul scapand pe post. A fost ales pentru ca era cel mai scurt.' Chiar daca sunt, in sfarsit, de acord cu atitudinea CNA, nu pot sa nu ma gandesc ca scaparea asta a domnilor de la TVR, in frunte cu Tiberiu Groza, Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, ne costa pe toti contribuabilii din tara asta 50.000 ron. Pentru ca, pentru greseala domnului de mai sus si a colegilor, platim noi, nu cei vinovati.
Care a fost povestea, vezi mai jos.


Este un subiect mare si bizar. Ce stim sigur este ca traim intr-o societate redusa ca dezvoltare intelectuala. O societate mai curand patriarhal - muncitoreasca, cu glume de santier, reactie de agresivitate fata de subtil, elegant, nou, elevat. O tara unde femeile care sunt aranjate sunt niste curve, mai ales daca raspund barzilor de pe schele. O tara unde prima reactie a cinematografiei si industriei muzicale autohtone, in fata libertatii totale de exprimare, a fost sa vulgarizeze continutul. In Romania, sportul este un prilej de defulare vulgara; mergi cu 'baetii in brigada' (din nou reminiscente ale populismului anilor '50) ca sa injuri ca intr-a 5-a, cand descoperi cuvintele cu conotatii sexuale. A 5-a, in cazul meu. Azi, mult mai devreme. 
Asta este cadrul in care functioneaza institutia menita sa apere audiovizualul de obscen. CNA, dincolo de structura sa politica (componenta este expresia unui consens intre principalii actori politici), are o viata si o viziune proprie asupra a ce inseamna vulgar, ofensa, curat. Pipi, de exemplu, este o notiune ofensatoare, considera CNA. Mentionarea acestui proces fiziologic pe post atrage sanctiune pecuniara. Amenda. O demoazela care nu face decat sa isi arate ce are mai bun de la mama natura - corpul (chiar daca acoperit de haine) - nu este demna de a primi licenta ca sa aiba program propriu. Sa fii facut imbecil, dobitoc si handicapat de catre Radu Banciu este "un atac al unui jurnalist".  Nu dezbat aici. Prezint. Este starea de fapt a realitatii in media romaneasca si reactia cerberului moralitatii, a CNA-ului. 

Motivul pentru care scriu articolul este un derapaj enorm constatat astazi la TVR3. Adica a treia parte a televiziunii intretinute de noi, toti, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Am scris demult despre utilitatea si rolul unei televiziuni de stat, intretinute, intr-o piata media libera, unde concurenta si competenta ar trebui sa primeze. Ce a facut acum TVR? Ne-a incantat cu un colind transilvanean, cantat de ansamblul “Dor transilvan”, care ne spune, textual:

“A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”.

E drept, nu spune pipi, nu arata femei fara viziune editoriala. Este asta ofensator intr-o tara in care limbajul vulgar este o normalitate? Este asta ok intr-un loc unde o singura biserica este intretinuta de stat, prin subventii luate din banii tuturor contribuabilor, indiferent de orientarea religioasa / spirituala? Este ok sa ne prezentam pudibonzi si ofensati de lucruri fara substrat, sa interzicem pipi pe post, dar sa injuram ca la usa cortului in societate? Este ok sa inchidem ochii atunci cand presedintele tarii arunca gratuit injurii la adresa tiganilor sau cand un viitor ministru PSD neaga Holocaustul? Da, este ok, doar asa am fost crescuti.
Personal, gasesc prea mult ca o televiziune pe care o intretin, dar la care nu ma uit, sa difuzeze (si pe banii mei) injurii la adresa celor de alta orientare religioasa decat cea intretinuta (si) din banii mei, si la ale carei precepte morale nu subscriu. Sunt curios care va fi reactia CNA-ului, in conditiile in care postul de radio al Patriarhiei Romane a fost premiat pentru ca a primit, de la acelasi CNA, o sumedenie de frecvente in tara. "Ca sa aduca biserica in casa oamenilor". Indiferent de orientarea religioasa, desigur. Cam ca in perioada medievala. Personal, denunt starea asta oribila de patriarhat religios, care sustine un rit antisemit si sovin,  gresit perceput ca nationalist. Pe banii tuturor. Bine ca intrerupem, cu de la al de sus putere, difuzarea canalelor porno in noaptea de Paste / Craciun, incalcand fara probleme un contract privat incheiat intre un particular si o firma.

De curiozitate, oamenii astia sunt constienti ca Iisus era si el 'jidov', da?


Next in line:

Despre CNA si violenta in scoli
Despre popi
Popa, ragaielile si demonii
Pastele unui necredincios
De ce sunt romancele asa batoase?
De ce facem Eurovizionu'?

No comments: