Friday, December 20, 2013

Gargara si discriminare europeana VS gaz rusesc

Cred ca ne-am distrat destul in soarele idealurilor europene cat sa spunem lucrurilor pe nume. Oricat de urat se vor uita unii si altii. 

De cand eram mic, mi s-a parut mai bun ce avea altul in mana. Daca nu puteam sa am eu treaba aia, fie ca era vorba de inghetata, prastie sau femeie, ziua era proasta. Nu conta ce aveam eu. Ce conta, ce era mai bun, era ce avea alalalt. Destul de interesant sa vad, peste ceva anisori, ca atitudinea nu este proprie doar copiilor. Sau, ma rog, doar unor copii. Oamenii mari tind sa viseze mereu la ce nu au. Totul, asezonat cu neaprecierea lucrurilor pe care au reusit deja sa le obtina. In ceea ce ne priveste, noi, romanii, am fost mereu crescuti in paradigma visului catre un ideal. Mereu, altul. Daca marile natii europene au fost mereu inoculate cu importanta propriei fiinte, romanii viseaza, de cand lumea, la limba si banii si blugii si masinile SH si democratia altora. Mai ales democratia asta este cea care ne intuneca apele ceva de speriat, de vreo 100 de ani incoace. 
Ca sa intelegem exact despre ce vorbesc, ar trebui sa stim toti ce inseamna, politologic, structural, demografic, democratia asta. Dar nu am chiar tot timpul din lume. Asa ca am sa ma rezum sa spun ca democratia este, pana acum, cea mai de succes poveste de marketing vanduta de elitele care conduc masele. Este o chichita, aici; democratia asta prinde cu adevarat, ca poveste dar si ca stil de viata (cu bunele si relele ei) numai la cei care au structura necesara. Mai exact, tu poti sa importi structurile si povestea democratiei; poti sa le iei exact cum se ia un show tv, cu manualul care iti spune unde pui luminile si cum se desfasoara spectacolul si ce se asteapta de la el. Le poti importa, dar, asa cum show-ul nu va fi inteles de animale, democratia nu va fi inteleasa de cei care nu au structura necesara pentru traitul in povestea asta. E simplu. Ca sa fii democrat, tu, ca om simplu, trebuie sa stii sa joci rolul cetateanului. Nu ajunge sa astepti ca elitele sa joace rolul conducatorului catre idealul luminos. Trebuie sa muncesti pentru el. In Romania, ma asteptam sa fie clar ca nici noi, nici elitele nu avem chemarea asta. E simplu. Nu suntem sortiti democratiei. Nu e nimic drastic. Democratia este ceva strict vest european. Nici macar americanii, marii trambitasi ai acestui stil de viata, nu sunt democrati. Nici pe departe. Deci, inainte sa umplem de lacrimi pagina blogului meu, e important sa stim unde ne situam, cum suntem structurati si ce ar trebui sa facem mai departe cu viata noastra. Pentru ca, asa cum nu oricine este facut de mama natura sa alerge la maraton sau sa joace sah, la fel, nu toti oamenii trebuie sa imbratiseze democratia asta. Oricat de bine ar fi fost vanduta de cultura pop. De fapt, cred ca asta este principala problema; romanii au perceput democratia prin doua lucruri majore:

- muzica si filmele si guma de mestecat a Vestului;
- opusul dictaturii personale din Romania (si estul continentului, legitimata prin comunism).

Ei bine, nu asta e democratia. Democratie nu a fost nici in ultima perioada la care ne uitam pentru innodarea legaturilor cu noi - interbelicul. Intre 8 schimbari de regim in nici 10 ani, majoritatea totalitare, legi antisemite si misogine, analfabetism cronic, lipsa oricaror politici de asistenta sociala, asasinate ordonate de liderii politici, ingradirea dreptului la vot (si lista continua), nu prea gasesti elemente democratice, asa-i? Si totusi, asta a fost interbelicul romanesc, dincolo de stralucirea pozelor cu Calea Victoriei.In cazul asta, o poza nu face cat o mie de cuvinte.

Ca sa nu lungesc o poveste care ar face lejer subiectul unei carti (fara prea multe poze), va spun direct: de un sfert de secol incoace, de cand romanii au aderat la noua poveste de legitimare - democratia - suntem condasii clasei. De cand am fugit de dictatura personala legitimata prin comunism, nu am facut decat sa acceptam orice in numele democratiei. Am fost umiliti de un continent intreg pentru felul nostru de viata. Am fost aratati cu degetul, desi cei care o faceau se comporta cel putin similar in cazul nostru (vezi cazul tiganilor sau al limitarii accesului nostru in Europa, la aliatii si vecinii nostri). Am fost spoilati total de orice aveam. Rusii ne-au impus, dupa razboi, un cuantum de datorie de razboi de platit. Romania a fost spoilata de lichiditati, atunci, in cuantum mult peste ce au impus rusii. Dar tot rusii aia au plantat semintele unei industrii viitoare, in ideea exploatarii noastre a la long. Noii nostri aliati, astia cu democratia, au taiat si vandut orice urma de industrie nationala. In clipa de fata, Romania nu produce nimic, nu are drept de proprietate asupra materiei brute detinute in trecut, dar este inglodata in datorii mult mai mari decat ce aveam sa le dam rusilor dupa al doilea razboi mondial. Ne sunt dictate din cancelariile aliatilor nostri democrati si sustinatori ai concurentei de piata firmele care vor face lucrarile aici. Pe bani incredibil de multi, fara sa ofere nimic la schimb. Vezi cazul Bechtel. Vezi 'dotarea' armatei noastre cu fregate si avioane pe care aliatii nostru se pregateau sa le caseze. Ca strict termen de comparatie, rusii ne-au dat MIG-uri noi si patentul de a fabrica arme la zi. Cum compari asta cu ce primim azi de la americani? Cum compari dreptul de a exporta ce produci oriunde in lume, neingradit de rusi, cu alungarea din spatiul Schengen si scoaterea produselor noastre de pe pietele traditionale? 

Intreb asta  pentru ca, efectiv, mi s-a luat sa fiu umilul democratilor astia. O sa fiu primit in Schengen cand va fi facuta alta uniune europeana, inca una spre care o sa ma uit cu jind ca sa ader.
Intreb asta pentru ca ma uit la agitatiile din Ucraina - finantate sau nu de vestul democrat - si imi dau seama ca oamenii aia habar nu au ce ii asteapta in Uniunea noastra draga. Viseaza la jeansii si la masinile noastre (da, acum sunt si ale noastre), fara sa stie ca gargara asta cu democratia le va creste rata somajului si pretul gazelor, deci al vietii.
Intreb asta fara sa am vise umede cu un anumit lider din Romania, si asta pentru simplul fapt ca, in schema actuala, Basescu (si orice urmas va avea), Ponta sau Antonescu nu vor face decat sa duca mai departe planul trasat de Washington si Berlin, oricat de cocosei se dau ei.
Ilie Serbanescu tot spune, fara vlaga deja, ca suntem o colonie economica. Dar este evident, dragilor! Nu avem drept de a ne trasa linia externa de capul nostru (Romania subscrie la politica UE si NATO), nu avem drept de a ne dezvolta economia, de capul nostru (totul se face in acord cu ce decide UE), nu avem drept sa batem moneda (mergem pe cursul Euro), iar 'sefii statului' trebuie aprobati prin mangaiere pe crestet si trebuie sa aiba grija sa nu fie batuti la popou de vest.

Dar stai! Democratia iti ofera libertate de exprimare. Asa sa fie? 
Cand nu te baga nimeni in seama, poti vorbi ce vrei tu.

No comments: