Wednesday, November 20, 2013

Despre speranta, performanta si ratiune

Cu asa titlu, nu stiu la ce te-ai putea astepta. Cert este ca exact la asta ma gandeam aseara, in timp ce, absolut irational, speranta isi facea iar loc, privind meciul nationalei. Irational, pentru ca baietii jucau cum ne-au obisnuit: haotic, fara idee. Era doar mai multa miscare si asta dadea bine. Cum a fost insa vorba de prima schema, cum ne-am ars. Dovada ca nu ajunge sa te agiti pe teren, trebuie sa si joci fotbal. Trebuie sa ii dau credit lui Dinu, cand vorbea despre efortul depus de Nicolita: "sigur, muncitor baiatul, dar aici nu e santier!'.

Aseara am pierdut calificarea la inca un tuneu final, la baraj. Este inca o dovada ca fotbalul, pe cat de iubit aici, nu este un sport care produce performanta. Produce pasiune irationala si violente si coruptie, dar cam atat. Este a nu stiu cata oara cand ma intreb de ce nu se baga banii in sporturile care chiar produc - gimnastica, box, handbal, canotaj, judo fiind primele care imi vin in minte. Asta pentru ca vorbim de sporturi care aduc medalii, nu doar sporadice meciuri reusite, care nu duc nicaieri. Iar mutarea atentiei de la fotbal catre alte sporturi revine parintilor, mediei si autoritatilor.
Ce e corect e corect: calificarea a fost pierduta in fata unei echipe care a fost campioana europeana acum 9 ani, performanta extraordinar de departe de Romania. Am pierdut calificarea in fata unei echipe care participa frecvent la turnee finale si care are meciuri bune acolo. In fata unei echipe care propune, an de an, echipe performante in cupele europene. Deci hai sa nu dramatizam. Dramatic a fost cand nationala lui Hagi a pierdut calificarea in fata necunoscutilor din Slovenia. Dar Piturca nu e Hagi si nu are capitalul de simpatie al 'Regelui'. 
In ceea ce priveste nationala, baietii au iesit pe locul 2 in grupa dominata autoritar, terorizata despotic, as spune, de Olanda. Adica au obtinut tot ce se putea, intr-un mod nesperat. Mai departe era mana destinului. Ce altceva pori cere? Mai ales ca obiectivul lui Piturca era, mare atentie, construirea unei echipe noi si calificarea ei la Europenele din 2016. Deci clasarea pe locul 2 intr-o grupa cu Turcia - net peste noi ca performante - cu o echipa in plina reconstructie, plina de pusti de care nu auzise nimeni, si care acum fac furori (adusi de Piturca la nationala, cand lumea se rezuma sa rada de numele lor), este bonus, domnilor. Si eu sunt dezamagit ca nu vom trece in lumea buna, la anul, in Brazilia. Dar e laudabil ca am ajuns sa speram asta. In termeni reali, lucizi, asteptari justificate vom avea din campania de calificare la Euro 2016.

Cum tot vorbim despre performanta si ratiune, nu pot sa trec peste modul in care Antena a transmis meciul; cu reluari in timp ce meciul curge. Motiv pentru care am reusit sa ratam, toti, modul in care grecii au ajuns sa inscrie. Bine ca am prins si golul ala, totusi. Desi, daca il ratam, sunt sigur ca aveam reluarea pregatita. Inca ceva interesant de retinut: cand bagi reclama peste ecran, in timpul unui meci tensionat, in timpul jocului efectiv, nu as spune ca ai investit bine banii aia. Intelegi, Varule? Sau erau ailalti? Pentru ca e si asta o mica problema: reclama asta agresiva in tandem m-a facut sa destest ambele branduri si, in plus, sa nu le mai deosebesc. Deci daca e nevoie de talent pentru nationala, cautam pe Okazii, daca mai exista.
Ca sa incheiem cu ratiunea (o intelegi cum vrei), m-a amuzat ca aseara, in timpul meciului, celelalte televiziuni de sport veneau cu alternative. Daca, prin absurd, era cineva care nu se uita la meciul cu grecii, aveai la dispozitie box, baschet, curse auto, biliard, handbal. Alternative. Totul bine pana aici. Sport.ro il propuneau pe un cetatean, singur in studio, imbracat in tricoul nationalei, cu 4 plasme pe care flutura tricolorul, vorbind despre meci. In timp ce meciul era in desfasurare pe alt post. 
I rest my case.

No comments: