Monday, November 18, 2013

Cum faci sa dispara totul

Destul de incert si generic titlul, recunosc. E luni si mi-am lasat inspiratia acasa. De fapt, nici nu aveam chef sa scriu astazi, dar am vazut stirea privind "impozitarea trecerilor de pietoni, a bornelor kilometrice" etc. Gandindu-ma ca inca nu am pornit sistemul personal de generare ganduri, am cerut lamuriri. Cum adica, impozit pe trecerea de pietoni? Cine il plateste? Si care e justificarea lui, mai exact?

Ei bine, nu am aflat nimic la intrebarile de mai sus, in afara de raspunsul cel mai evident: impozitul asta va fi platit de administratorul local - recte Primaria - din banii nostri. Deci il platim noi. Asta era deja cunoscut, as zice; mai interesant era sa aflu raspunsul la celelalte intrebari.
Largind putin aria de cercetare a nabanuitelor meandre care zac in capul guvernantilor nostri, am realizat ca, daca pui impozit pe lucruri stupide, fara justificare morala, rationala sau economica, ajungi sa iti dai singur peste gioale. Cum asa? Pai, simplu. Guvernul vrea un nou impozit pe automobile. Banii vor fi, cum va asteptati deja, folositi la 'intretinerea si extinderea retelei de drumuri'. Bai, stii ce? Lasa-le, tata, dracului de drumuri, ca daca le faci, pui si borne si treceri de pietoni pe ele si efectiv nu mai avem bani sa le trecem. Cum printre elementele impozitate se numara in special germenii burgheziei - masina, benzina, loc de parcare, piscina etc - e clar ca intentia guvernului este ca noi sa nu (mai) avem astea. Niciodata. Asta pentru ca romanii nu produc destul ca sa aiba si drumuri si sa le si plateasca la borna kilometrica. Deci, decat sa platesti ce nu ai, mai bine nu mai ai ce sa platesti. E matematica simpla. Sau logica. Dracu stie. Cert este ca mai bine nu mai pui borne sau treceri si asa, scapi de taxa; nu de alta, dar trecerile sunt, oricum, inutile - cetatenii sunt calcati cu predilectie pe treceri - iar bornele iti arata ca ai doar 43 de km de autostrada, construita cu de 5 ori pretul platit de vecinii nostri. Deci, daca stai sa te gandesti, guvernul face totul pentru noi. In folosul nostru. Asa, nu mai mergem cu masinile, devenim ecologisti, facem piciorul frumos, renuntam la treceri ca omoara oameni (oricum nu vor mai fi masini, deja stabilisem asta), deci nu ne mai trebuie nici borne ca sa ne facem sange rau. Si tot asa. 

Dincolo de misto-ul ieftin de mai sus, istoria - istoria, domnilor! - ne arata ca cel mai usor mod de a crea o intreaga economie subterana, neagra, de unde statul sa nu mai ia nimic, este sa actionezi irational, in dezinteresul celor care produc. Si exact asta face guvernul nostru. Continua drumul fantastic de ingropare a economiei nationale prin asaltarea cu taxe a firmelor private, trece la eradicarea drumurilor prin impozitarea trecerilor de pietoni, baga in pamant mini industria auto locala, prin noile taxe auto impuse. De ce? Pentru ca nu producem si e nevoie de bani ca sa platim FMI, evident. Dar de ce nu trecem si noi la oferirea de stimulente (scutiri de taxe) pentru cei care produc? Pentru ca asa, lumea va munci. Daca insa iei tot ce munceste omul, ala nu prea o sa mai munceasca. Sau, o va face strict pentru el, nuva declara nimic si statul nu va mai avea ce sa impoziteze. 

Astept cu interes impozitarea cainilor vagabonzi, a gropilor si a spagilor din aparatul de stat. Pentru ca abia atunci, dragilor, statul va dudui. Pana atunci, treceti la eonomie personala si pe sest, mergeti pe langa trotuare si, pentru numele aluia de sus, NU traversati! 

No comments: