Thursday, November 7, 2013

Cand iti dai singur cu piatra in cap

Demascarea unei erori nu a avut nicaieri, niciodata, un rol pozitiv, daca nu a fost dublata de o actiune constructoare. Pozitiva. Pentru ca, pana la urma, nu facem demascari de dragul oprobiului public, ci ca sa indreptam raul cu ceva corect, ca lucrurile sa mearga asa cum ar trebui, mai departe. 

Este motivul pentru care, de cateva saptamani, asist cu o spranceana ridicata la crucificarea Politiei Romane si a structurilor de forta din tara. Asist in 'pending mode'. Este scos de sub pres tot raul pe care institutiile de gen l-au pastorit de ani de zile. Sunt aratati cu degetul oameni din structuri diverse, cu grade mari. Adica exact personajele care ar trebui sa dea legitimarea necesara agentului din strada, ala pe care l-am criticat de atatea ori ca nu face nimic. Gradele mari, cele care ar trebui sa aiba coloana si puterea sa apere agentul de marile interese, sa apere cetateanul de marea coruptie, ala este cel care, zilele astea, apare ca agent interlop, camatar, proxenet, barbugiu. Din serviciile de informatii, la Politia Rutiera, Criminalistica si chiar si Procuratura. Cel putin cate o oaia neagra este saltata de la fiecare astfel de institutie, iar cazul, mediatizat intens.
Cum spuneam in debutul articolului, actiunile sunt bune. Curata raul din societatea noastra. Din randul paznicilor de noapte ai societatii de drept. Dar ca actiunea sa aiba o continuare fericita, ea trebuie sa fie dublata de una renovatoare. Raul trebuie demascat pana la capat si eradicat. Sefii nepatati ai organizatiilor trebuie sa iasa si sa dea un mesaj de incredere populatiei, ca si propriilor angajati. Nu se duce totul dracului, nu se inchide la non stop. Nu se da liber la faradelege, nu se abdica de la ideea de 'oameni ai legii'. Am scris fituica asta pentru ca, inca, nu am vazut asa ceva. Nu am nimic de la mai marii inca nedemascati ai nenumaratelor noastre servicii de forta, care sa iasa si sa ma linisteasca. Oare nu exista niciun consilier cu scoala in aceste servicii, sau nu mai exista niciun sef nepatat? Incerc sa inteleg. 
In ceea ce o priveste, media joaca rolul de gropar al ideii de ordine, in conditiile in care dezvaluirile pe care le tot trambiteaza nu sunt dublate de actiunea pozitiva necesara. Ca exemplu scurt, cred ca este evident rolul nociv al tuturor stirilor despre lucrurile negative din Parlament; nimeni nu mai crediteaza astazi principala institutie a unei democratii. Cum traim intr-o tara foarte paternalista, unde populatia asteapta decizia hotarata a unui singur om, nu alegerea unei multimi legitimate, romanii nu au avut nevoie de mai mult. Astazi, parlamentarii sunt cei care dorm, care traiesc pe spinarea noastra, care fura la vot, care sunt inutili. Nu departe de adevar, dar e bine sa stim ca tot ei sunt, intr-o tara normala, garantul ca un singur om nu va face orice vrea. 

In concluzie, ce vreau eu de la lume? Ei bine,  lucrurile, ca in Filantrpica, sunt complexe. Nu trebuie niciodata sa ne dam in vant dupa o singura latura a povestii. E bine sa stim ce rol are un actor, inainte sa ne decidem sa il ingropam. Nu de alta, dar totul are repercusiune asupra noastra, a tuturor. Ma bucur ca, in sfarsit, coruptia ireala din cadrul institutiilor de stat iese la iveala. Vreau ca vinovatii sa fie judecati conform statului de drept, nu a unor reglari de conturi de tip interlop. Vreau ca in locul celor dovediti vinovati sa vina oameni noi, din toate punctele de vedere. Vreau ca cei care trebuie sa asigure legitimitatea institutiilor, sa o faca, atat pentru angajatii lor, cat si pentru mine. Pentru ca, deocamdata, incep sa am impresia unei actiuni de denigrare (recunosc, usor de facut in conditiile coruptiei generalizate de la noi) a unor institutii cu rol fundamental in mentinerea ordinii de stat. Iar asta, dragilor, nu e chiar de ici de colo.
Cam atat.


Pe fond:

No comments: