Thursday, June 6, 2013

Intre si Intre

Cum ne-am obisnuit in Ro, lucrurile cu adevarat importante sunt mereu inecate in cele care prind cu adevarat la public. Mai exact: un infractor hulit si penibil este, in sfarsit, condamnat. Sigur, pentru ca avem de-a face cu inca o actiune penibila si prost executata, publicul incepe sa fie partizan cu acest infractor. Sa ii spune Becali, dar este doar unul din numele celor pe care ii dispretuiam toti pentru stilul lor, si cu care acum mai ca 'tinem' gratie actiunilor fara cusur ale Parchetului. Un alt caz: punem au ba stema pe steag; este asta o schimbare radicala a statului nostru de drept? Nu. Este asta important? Nu. Alt caz: directorul Antenei 1 este acuzat de santaj, intr-un scandal politic care continua campania electorala. Ne afecteaza asta statul, asa cum ne-a afectat actiunea sustinuta de mare coruptie a cainelui de paza al finantelor - Blejnar - sa zicem? Nu. RDS si Mitica Dragomir isi impart banii si monopolul asupra Ligii I de fotbal. "De fotbal" e redundant, e singurul lucru care lipseste cu adevarat din Liga I. Antrenorul Nationalei primeste inchisoare cu suspendare, alaturi de alti principali oameni din fotbalul romanesc. Senzational si absolut inutil, ca impact la nivel cotidian.
Atunci, ce exact fac mizeriile astea de 'subiecte' care prind la gospodine si oameni cu IQ cat inaltime mea? (eu sunt foarte mic de inaltime, ca sa fie clar). Ei bine, mizeriile astea ascund adevaratele subiecte interesante. Cum ar fi modificarea Constitutiei in pas alert. Am auzit publicul de Kanal D inchizand blogul, cu strambatura din nas. Cui ii pasa, frate de Constitutie? Teoretic, tuturor, dragilor. Si asta pentru ca noua formula vine cu careva propuneri cu adevarat noi si importante. Le vezi mai jos pe cele mai de efect:

- raspunderea penala a ministrilor pentru mandatul lor;
- raspunderea penala a judecatorilor pentru deciziile luate;
- limitarea numarului parlamentarilor la cel mult 400;
- introducerea regiunilor ca unitate constitutionala;
- respingerea casatoriilor homosexuale.
Si altele.

Ei bine, nu e 'free Gigi', dar e important sa stii ca, poate, pe viitor, actiunile unui alt Videanu vor fi cu adevarat supuse unui control al legii si, unde este cazul, sanctionate. 
E important sa stii ca numarul de intretinuti pe banii nostri nu va creste de la mandat la mandat, in ciuda unui referendum prin care romanii cereau mai putini 'paraziti in casa cea mare'. Ma rog, treaba cu referendumurile la noi este absolut redundanta, am vazut, doar.
E important sa stii ca un alt caz Tundrea va fi, poate evitat de judecatorii care chiar vor raspunde pentru ceea ce dicteaza.
E important sa stim ce exact presupune regionalizarea - prin Constitutie - a tarii; deschide ea calea obtinerii de fonduri europene mai usor sau, dimpotriva, alimenteaza ambitiile centrifuge ale anumitor politicieni?
Toate astea cam conteaza. Chiar si pentru aia care au ratat Suleiman Magnificul azi.


Alte cugetari:

Cand batem campii pe langa subiect
Regionalizarea fara perdea. Sau fusta. Sau cap.

No comments: