Tuesday, April 2, 2013

Regionaliza-m-as si n-am cu cine....

Discutie aprinsa de ceva timp cu regionalizarea asta, dom'le. Cam ca aia cu Schenghen. Exact cele doua mari probleme care ne tin pe loc. Daca prin tinutul pe loc intelegem imposibilitatea de a ne culca in Romania si a ne trezi in Austria, sunt de acord cu discutia. Altfel, intrarea in spatiul vietii, sau impartirea tarii in forme de joc nu ne va face mai bogati, mai destepti sau mai de succes.
Acestea fiind spuse, sunt curios cati dintre voi stiti cu adevarat ce prespune regionalizarea si cat va intereseaza. Pentru mine e interesant pentru ca e un proiect blamat si sustinut deopotriva de toate taberele clasei politice. A trecut prin N proiecte si variante, cam ca taxa auto. 

Ce presupune?

Asta e destul de nebulos. Cert este ca e o nevoie imperioasa ca doljenii sa devina olteni, iar nemtenii, moldoveni, iar harghitenii, unguri, si tot asa. Aparent, fara minivoievodatele astea nu mai putem produce nimic. Adica asta e motivul pentru care nu mai producem nimic, ca sa intelegem bine. Dupa ce o sa avem voievozi, o sa fie beton.
La nivel pragmatic, insa, regionalizarea presupune urmatoarele:
- mutarea centrului administrativ al judetului la sute de km distanta fata de locatia actuala; masura la fel de benefiCA CA aia cu spitalele centre regionale;
- indepartarea deciziei de la cetatean (in loc de formatiuni administrative mici, vei avea unele mari);
- pierderea totala si iremediabila a oricarei urme a fondurilor comunitare; cine le mai gaseste in voievodat, daca greu le gasesti acum in judet?
- inmultirea numarului de intretinuti; ganditi-va ca toate aparatele administrative se 'imbogatesc' cu inca unul, la nivel de regiune; nu mai ai doar la nivel judetean, ai si voievodul, curtea lui, cerintele lor; de la buget, desigur;
-  o cheltuiala fantastica si inutila cu intreaga operatiune de reorganizare, pe aceiasi bani de la buget. Mare buget avem, cum le duce el pe toate!

Astea sunt doar primele care imi vin in minte. Am incercat sincer sa gasesc motive PRO si pe cuvant de pionier ca nu am gasit. Singurul impins la inaintare de autoritati este cel putin hilar, daca nu imbecil: vioevodatele vor inlesni obtinerea de fonduri europene. Serios? Adica acum nu obtinem fonduri la sate pentru ca nu incearca sa le obtina aia de la comune, aia de la comune nu obtin pentru ca nu incearca aia de la orase, aia nu obtin pentru nu incearca aia de la judete si aia nu obtin pentru ca nu incearca guvernul si guvernul nu obtine pentru ca?... Asa?... Deci ne mascam incapacitatea in lipsuri fanteziste sau suntem full of it?

La nivel de cetatean, daca o arzi sarac si prost intr-o curte, nu vei sta mai bine daca tragi patratele pe asfalt. Vei fi mai departe sarac si prost, fara indoiala.

Despre Schengen am mai scris mai demult, dar mi-e sincer lene sa caut articolul. E inutil, oricum. E important sa intram in Schengen, altfel nu suntem europeni, parca asta era, nu? E complet ok sa fim la mana Berlinului si a oricarei capitale care ne conditioneaza cu asta in razboiul economic pe care il are cu noi. E ok sa fim umilii si batjocura Europei, iar noi sa vrem mai departe in Schengen. Pai mai tata, pana ne primesc in spatiul vietii, se vor fi mutat toti oioropenii din el, mai tata. 

Oricum, problema este la fel de importanta ca aia cu bentita. (in caz ca te intrebi, da e link aici, la 'bentita').

No comments: