Wednesday, April 3, 2013

Despre CNA si violenta in scoli

Buna.

As vrea sa va spun doua vorbe despre un subiect care intereseaza, sau macar ar trebui, pe toata lumea, nu doar pe cei care au copii la scoala sau legatura cu CNA-ul. Si asta pentru ca CNA-ul are puterea, rareori si legitimarea, sa decida ce e mai bine pentru noi toti. Ce avem dreptul sa difuzam, noi, media, si ce e mai bine pentru voi, publicul. Un grup de oameni numiti politic, fara studii sau o pregatire care sa le permita sa croiasca audiovizualul sunt cei care decid ce e bine si ce e rau pentru toata tara.

Este important sa stii asta. Este important, pentru ca, mai nou, CNA desfasoara o "campanie de prevenire a violentei in scoli". Cum fac asta? Prin intentia de a interzice prezentarea de imagini cu astfel de scene. 

Care e impactul masurii?

Inchiderea ochilor la o problema reala, existenta, nu va face ca problema sa dispara. Este ca atitudinea statului roman in privinta multor realitati cotidiene: homosexualitatea nu exista pentru ca nu exista in Constitutie. Prostitutia nu exista pentru ca nu este legala. Bolnavii nu vor mai exista pentru ca inchidem clinicile. Este genul de politica de strut care are impact negativ asupra celor direct implicati. Pentru ca, de exemplu, in loc sa monitorizezi prostituatele, sa le supui unui control medical periodic, sa le aduni de pe strada si sa le lasi sa profeseze intr-un mediu supravegheat si sigur, departe de pestii care le exploateaza, si, da, sa iei bani pentru asta, te faci ca femeile alea nu exista; tu, ca stat, te limitezi la a le amenda periodic si a le trimite mai departe la produs. In plus, ca sa acopere si amenda. De ce nu le protejezi, ca pe orice alt cetatean? Nu inseamna ca esti peste. Nu inseamna ca promovezi asta. Inseamna ca gestionezi o situatie existenta oricum in societate si care nu va disparea doar pentru ca te faci tu ca nu exista. Doar se va agrava.
Este si situatia violentei in scoli. Exista de dintotdeauna. Nu este ceva ce dorim si nu este ceva ce vrem sa promovam pentru rating. Este insa ceva care exista. Ce facem? Ne prefacem ca nu exista? Inchidem ochii la situatiile de peste tot din tara si taiem si ultima urma de atentie aruncata asupra unui sistem defectuos de management al scolilor romanesti? Bataia dintre copii nu va inceta pentru ca va inceta la Antena 3 sau la TVR sau la Realitatea. Bataia in scoli va continua cat timp asta este nivelul de educatie cu care copiii vin la scoala, de acasa. Cat timp asta vad pe strada si in filme. Ce incearca acum CNA-ul este sa arunce o batista pe tambal, nu sa scoata problema reala la suprafata, ca sa incercam noi, ca societate, sa o eradicam.

Consider ca asta este cazul tuturor problemelor pe care incercam sa le bagam sub pres. Consider ca denota o carenta de educatie si de comportament in societate. Consider ca astfel de mentalitatea inchistata nu are ce sa caute la legiferarea audiovizualului romanesc si, in definitiv, a perceptiei tuturor asupra realitatii.

Multumesc.

2 comments:

Anonymous said...

Mda, corect. Avem o rpoblema, hai sa ne prefacem ca nu exista. Cam asta e politica. Problema e alta - presa din Romania este un imens tabloid cu mici exceptii. Atat de mici incat practic nici nu mai conteaza. Atunci este firesc sa avem asa un CNA. Vorba ceea - cum e turcu si pistolu'.

Vava said...

Sunt de acord cu tine la tabloidizarea mediei, nu doar din Romania, ca sa fim corecti. Cred ca tocmai de aia ar trebui sa avem un CNA realist si pregatit sa puna lucrurile pe sina normala. Nu de oameni care se uita in cealalta parte cand treci pe rosu, ca politia romana, al cerei singur rol pare sa fi ramas postarea de radare.