Tuesday, April 9, 2013

De ce se plang taximetristii?

Chiar asa. In afara de evidentul motiv - sunt niste tristi.
Astazi era mare tam tam in piata urbei, aia a Constitutiei - taximetristii cereau drepturi. I-auzi? Pai sa le luam pe bucati.

Un domn taximetrist a aparut la teveu si a inceput sa isi verse oful Dl spunea asa: de ce sa vina aia din Ilfov la noi in oras sa ne ia clientii? De ce nu ii scoate Primaria cu Politia Locala? De ce nu pune Primaria un tarif unic?

Sa le luam pe rand. In primul rand, dl care spumega ne-a marturisit ca e independent, iar tariful lui e de 3.5 lei / km. Cat ma? Deci asta care nu plateste patronul si nu cotizeaza la firma, care nu accepta vouchere, asta plateste benzina, intretinerea masinii, statia, taxe catre stat - adica ce platesc si aia care sunt la patron. Doar ca aia platesc in plus si cotizatia la firma si merg cu 1.39 / km. Deci la juma' din tarifu' astuia.
Asta ar fi una.
A doua este cea cu aia din Ilfov. Cred ca vedeti ca folosesc un limbaj cat se poate de casual. Adeca te Bucuresti. Poate ma inteleg si taximetristii care citesc. Mai tata, daca aia din Ilfov vin aici cu servicii / tarife mai proaste ca ale tale, nimeni nu ii va lua. Daca insa vin aici cu oferta superioara tie, du-te invartindu-te si nu raspunde la comenzi; piata va decide cine ramane pe strada (ironica asta, mi-a iesit frumos, nu stiu daca o prind si taximetristii). Deci de ce sa nu las competitie in oras, in conditiile in care oferta de transport in regim taxi este oricum mult sub cerere?
In al treilea rand.
Primaria nu poate impune, cel putin in Romania actualei vointe politice, un tarif unic. Ar incalca regula pietei libere. Dar asta nu pare sa deranjeze taximetristii care merg cu 3.5 sau 35 lei / km, nu?
Deci? De ce e blocat orasul azi?

No comments: