Monday, March 25, 2013

Impunerea unui pattern

Voi incerca sa vorbesc cat mai putin si mai echidistant. Poate vor intelege ceva si cei inregimentati politic, care au abdicat total de la judecata proprie.
Am asistat cu mare interes profesional la Conventia PDL. Conventiile partidelor politice sunt, de cele mai multe ori, niste piese puse in scena pentru mase si chiar si pentru membri de rand, pentru palmasi. Negocierile si aranjamentele sunt, in mare parte, definitivate mult inainte de alegerile interne. Tot parte din mascarada asta cu rol de legitimare a structurii politice este si acceptarea de catre invins a noii ordini instaurate. Cand cineva nu respecta bucataria interna, face un gest autodistructiv. 
Acum pot reveni la alegerile PDL. Au fost o mascarada de la inceput la sfarsit, dar una de prost gust extrem. Traian Basescu nici macar nu a incercat sa joace rolul presedintelui echidistant si al tuturor romanilor. Obiectiv vorbind, nici nu avea cum, Basescu nu mai este de mult presedintele tuturor romanilor, lucru consfintit, pentru unii, doar, de referendum. Adica de vot direct impotriva acestui om. Numit de unii lovitura de stat. 
Revenind, Basescu a mers la conventia unui partid politic si a facut campanie, live, pentru Elena Udrea. Nu i-a pronuntat numele; a cerut doar schimbarea (deci la revedere dl Blaga) si alegerea cuiva care a fost ministru tanar (deci la revedere dna Macovei; slava Domnului pentru asa, macar). Teoretic, presedintele acestui partid este ales prin vot. Este insa tot mai clar ca Traian Basescu si acolitii sai fac icter la ideea de vot. Votul are sens numai daca iese rezultatul dorit. Altfel nu este luat in seama. Este numit furt. Este desconsiderat si, o data cu el, toata ordinea instaurata de lege.
Este ce s-a intamplat in acest weekend in PDL, partid care a stat langa Basescu toata perioada asta. Partid care i-a tinut isonul impotriva romanilor, in Europa, numind participarea a aproape 8 milioane de romani la vot direct - lovitura de stat. Este, sincer, cea mai corecta soarta, din punct de vedere moral, pe care o merita PDL. Scindarea in urma nerespctarii vointei membrilor proprii, prin vot.

Nu am sa vorbesc despre ineptiile debitate de presedintele nostru, la conventia PDL. Cum ar fi masurile vrednice de lauda luate in 2010 de PDL care au aigurat crestere economica in 2011, dar, in acelasi timp, rezultatul slab din 2012 brusc nu se mai datoreaza masurilor vrednice luate de acelasi PDL in 2011 (masurile macro economice luate pe anul in curs se simt in statistici anul urmator). 

Dubla masura, care a caracterizat intreg mandatul acestui presedinte ('intoarceti-va la popor!', 'mergeti la vot!' VS 'rog romanii sa nu mearga la vot' sau nerespectarea oricarui vot care are rezultat negativ la adresa lui Basescu) a impus un adevarat model in politica. PDL este exemplul perfect. Este 100% comportamentul dlui Basescu, copiat la nivel de partid. Din pacate, a depasit sfera politica; il gasim la romanii de rand, care au invatat (nu cu greu, sa fim corecti) sa aplice legea sau sa fie corecti doar cand le convine.
Din punctul asta de vedere, consider cu toata responsabilitatea, ca Traian Basescu este cel mai mare rau care s-a intamplat Romaniei de la mineriade incoace.
Divizarea societatii, pierderea sentimentului de comunitate, scaderea nivelului de trai, lipsa totala a oricaror masuri economice pentru viitor, menite sa salveze moneda nationala, lipsirea romanilor de locuri de munca (lucru de care Basescu este responsabil prin impovararea societatii si mediului economic cu taxe, prin guvernarea PDL, prin 'bunul soldat Boc'), institutionalizarea coruptiei, transformarea institutiilor de stat in structuri mafiote de colectare personala a spagilor si gestionare a coruptiei si, cel mai importaant, denigrarea Romaniei in fata forurilor europene, unde informatia vine trunchiat si este monopolul sefului de stat - ma refer la informatia veridica, ei bine, pentru toate astea, Traian Basescu este, fara indoiala cel mai nociv lucru cu care Romania a trebuie sa se confrunte. Dincolo de toti marii corupti, de lipsa de educatie sau lene cronica a romanilor. Suntem, efectiv, sub conducerea unui dictator a carei pornire impotriva legii si a celor care nu ii sunt in asentiment este perfect mascat in lupta cu marii corupti, inchipuiti sau nu. Este dublata perfect de o campanie de propaganda externa care prezinta in roz doar initiativele persedintelui. Si macar daca ar fi asa, dar presedintele nostru face una si declara alta. Cere ceea ce stie ca nu va respecta. Invrajbeste romanii. Omul asta trebuie combatut. Pentru ca orice ar spune, nu poti lua ca veridic. Poti spera ca se va retrage din politica, asa cum a spus? Nu, pentru ca, inainte sa retracteze asta, si-a lansat germenii unei structuri politice care sa ii fie mijloc de transport, dupa ce PDL a fost uzat si aruncat la cos.

Celor care ati ajuns pana aici le multumesc. Am incercat sa ma tin departe de pseudo politica romaneasca, dar adevarul este ca glumele privind accederea la putere a lui Vadim sau Becali sunt copilarii pe langa starea de fapt a Romaniei sub Traian Basescu. 

Celor  care presedintele le-a castigat increderea prin aruncarea cu pietre in 'ceilalti' le spun doar: va respect parerea, incercati doar sa vedeti daca ceea ce spun strict despre acest om este adevarat. Nu adevarat prin prisma celorlalti. Nu in ultimul rand, trebuie serios sa luati in calcul ca un astfel de caracter nu respecta si nu are loialitati. E ok sa fii in spatele lui cand arunca cu pietre in ceilalti, dar nimic nu iti garanteaza ca nu se va intoarce si impotriva voastra. Dimpotriva.


Citeste si:


No comments: