Wednesday, March 13, 2013

Cele mai tari reclame romanesti

O lista continand cele mai tari reclame romanesti nu va fi niciodata lipsita de critici. Principala problema este UNDE te opresti cu ele, si asta pentru ca reclamele autohtone au fost printre putinele produse care au luat o amploare complet nebanuita in tara, mai ales in ultimii 10 ani. Sunt multe reclame reusite, iar stilurile conturate in perioada asta s-au diversificat considerabil.
Povestea este una cu atat mai de success cu cat vine pe un teren complet neatins in perioada comunismului. In ’89, romanii nu aveau o cultura a publicitatii; putinele printuri din perioada interbelica au disparut complet dupa 1945, lasand loc unei propagande directe si lipsite de subtiliati, din care ne mai amintim celebrele printuri: "Cumparati obligatiuni C.E.C!” sau cele cu "Nicio masa fara peste”. Dupa revolutie, reclamele incep sa apara, la inceput fara structura clasica si nerespectand manualele publicitarilor din vest. Romanii au invatat din mers sa faca publicitate, iar atitudinea uneori amintind de stand – up a fost in prim plan in toata aceasta perioada. Poate tocmai din motivul asta, majoritatea clipurilor care au marcat industria incipienta de la noi sunt construite in jurul glumei, a caterincii care exploateaza trasaturile balcanice de la romani.
Ca sa nu prelungim introducerea, o sa incercam sa ne limitam la o lista de 10 reclame oricand recognoscibile. Sunt clipuri care au depasit sfera comercialului si ale caror replici se regasesc in serile petrecute cu prietenii. Ordinea in lista este absolut intamplatoare, iar in cazul seriilor de reclame, ne-am oprit la primul clip din serie. 

Care sunt astea, vezi aici.

Dupa, uita-te ce tableta sa iti iei.

No comments: