Thursday, March 7, 2013

Adevaratii capitalisti ai Romaniei

Acum ceva timp incercam o mini schita a ideii de capitalisti romani. Poate e mult spus. Pur si simplu realizam ca sistemul nostru capitalist incipient a esuat din cauza ca ne-am prigonit germenii capitalismului. Am vazut ilegalitatile si le-am denuntat. Am fost cei mai curati si mai putin dispusi la compromis. Si am ajuns o colonie economica, doar ca sa nu ne murdarim societatea asta virginala de capitalism.
Sunt mai departe de parere ca germenii astia sunt murdari oriunde ar incepe treaba, la Londra, Frankfurt sau Boston. Capitalismul e o treaba murdara. Dupa ce ai facut bani si ai pus pe picioare un sistem functional (pentru tine), iti permiti luxul de a cladi si o interfata pentru mase, care sa justifice ceea ce ai facut si ce faci mai departe. Sa ii spunem interfetei asteia democratie in stilul vestic, occidental, al notiunii. Si asa, Rockeffeller va fi peste Becali, cum spuneam atunci. Pentru ca Becali abia incepe. E la inceput de drum si are de combatut nu doar perceptia interna, ci si interesele externe.

Discutia nu este despre corectitudinea lui Becali, vazut aici ca exponent al capitalismului feroce romanesc. Nu este despre cei care au ajuns si vor mai ajunge in inchisoare, pentru bune motive. Este despre ce vrem noi cu adevarat, ca natie, sa facem. Merita sa ne intrebam din cand in cand. Vrem industrie, vrem sa producem, vrem sa fim mana de lucru, vrem sa avem ceva care sa fie valabil ca moneda de schimb in afara, vrem sa fim exponentii celor fara speranta care pleaca sa munceasca afara? Vrem sa avem o voce? Uneori, ca sa ai voce, trebuie sa accepti si sa injuri. Este ceea ce strainii au invatat sa faca inca de acum mai bine de un secol.

Tocmai de aia, ma uitam mai departe la germenii astia ai capitalismului romanesc. Ei sunt inca undeva intre expresia autarhica a baronului medieval, care nu accepta legea centrala impusa, banditul vestului salbatic, mereu dispus sa isi impuna dreptul cu forta (ca inaintasul sau european) si corporatia contemporana, mereu deasupra legii, mereu avand grija de ce e al ei.
Ei bine, Romania nu a avut parte de independenta politica ce garanta expresia baronului medieval. Nu a avut nici briganzii din secolul XVIII, iar azi nu are corporatii. Poate tocmai de aia, ceea ce face un Sile Camataru, sa zicem, pare anacronic vremurilor. Si este. Dar trebuie sa incepem si noi de undeva, nu?
Iar Sile asta, ca celalalt exponent al capitalismului salbatic, de mai devreme, Becali, stie ce face. Mai mult ca statul, el este urmasul lui Billy the Kid, al lui Francis Drake, al lui Rokeffeller. El este ala care isi ia viitorul in mainile lui si o face arogant si violent, fara sa recunoasca status quo-ul, exact ca baronul medieval amintit mai devreme. Sau credeti ca ala era un finut?
Dar sa ramanem la Sile, pentru ca tot articolul asta a fost generat de actinile lui. Despre ce e vorba:


"Conform unor surse judiciare, Sile Camataru, pe numele lui real Vasile Balint, ar fi fost “cazat” intr-o celula cu alti 23 de detinuti. Unul dintre ei ar fi fost platit de Sile Camataru sa tina tot timpul apa calda. “Era un butoi, iar menirea tanarului respectiv era sa tina un fierbator in recipient pentru ca apa sa fie tot timpul tocmai buna de imbaiat. La schimb, primea mancare, tigari si tot ce-i era necesar in penitenciar. Sile era foarte respectat de detinuti. Nu era increzut si ajuta pe toata lumea. Executa pedeapsa la regim semideschis, adica se putea plimba liber peste tot", ne-a spus sursa citata."

Ce mai pot spune? Ala, un finut, de altfel, platea serviciul solicitat. Platea! Pai face statul asa ceva, in Romania? Daca vrea ceva, impune prin forta, ceea ce, sunt sigur, si dl Sile ar fi putut face.


Cred ca tot Sile ne-ar spune cel mai bine

De ce sunt lucrurile romanesti asa ieftine
Cum se traieste in afara

No comments: