Thursday, February 7, 2013

Huidu, Paunescu si altii

Deci in Romania, daca faci trafic de influenta si esti de partea cealalta a puterii, faci inchisoare. 1 an.
Daca esti proaspat iesit din coma, operat pe creier, te urci intr-un SUV, depasesti coloana pe linie continua, in curba, si omori 3 amarati absolut nevinovati, iei 4 ani. Cu suspendare. 
La fel daca barbac-tu e primu' poet al tarii de pe vremea lui Ceasca incoace.
Nu dam nume, desigur.
Comparatia nu are alta baza decat prezenta a doua personalitati usor reconoscibile azi. In rest, e clar ca nu au nimic in comun. Aparent, la noi legea este foarte gresit conceputa. Infractiuni din culpa care au ca rezultat omorarea unor oameni NU SE PEDEPSESC cu inchisoarea. Pt ca treaba "cu suspendare" e doar ca sa nu il lase pe cel vinovat sa plece acasa chiar fara sa zica cineva ceva. Asa, omul e mustrat si gata, toti suntem multumiti. In acelasi timp, infractiuni economice, mai ale impotriva statului, se pedepsesc cu inchisoarea. Asta ma face sa ma gandesc ca in Ro, banii sunt mult mai importanti decat oamenii, fapt consfintit de lege.

E asta normal? Serios.

Dar stati! Exista o chichita aici care salveaza toata treaba asta de un penibil si un cacao tipic romanesti. Daca, daca mai faci o data, primesti inchisoare cu executare. Cum vine asta? De ce sa primesti clementa o data? De ce sa ai voie sa gresesti in halul asta iar? De ce doar unii primesc clementa? Si, desigur, soferul in cauza nu va conduce 6 ani. Dar e ok, daca il prind, ii dau un 2 la purtare si 5% la salariu.

Din nou, totul e ok, pentru ca legea noastra, pentru ucidere din culpa, nu prevede inchisoare cu executare.
Treaba asta e gresita rau.


Alte minunatii:
Cine e imun in tara asta
Despre imunitate
Nastase, singurul fraier

No comments: