Tuesday, February 5, 2013

Becali vs Rockefeller

Mama, mama ce alaturare onoranta!... Pentru yankeu, desigur.

Stirea zilei, azi dimineata, era de aseara. Ce era mai interesant la ea era ca Politia Romana, aia despre care stiti ca scriu numai laudativ, bazat exclusiv pe meritele si actiunile ei derizorii, ei bine, Politia asta a reusit sa anihileze o retea infractionala. Era vorba despre evazionisti de mare clasa. Neste cetateni care vindeau mieji de nuca. Politia descinsese deodata (cata coordonare!) la 10 adrese din 4 judete unde se vindea nuca mai ceva CA COcaina in Bellagio, Bamboo si restul. Prejudiciul estimat: 1 milion de roni.

Nu am putut sa nu imi imaginez mascatii dand buzna peste niscai tarani sau babute batrane care o ardeau pe marginea drumului cu o oala de nuca. 

Q: "O stii pe aia de langa tine?"
A: "Da, maica, e tata Florica..."
Q: "Avem o retea aici, e clar! Salta-i!"

Acum, sa o luam pe felii. La noi la tara toata lumea vinde ce are prin gradini, la poarta, fara chitanta. Asta, dincolo de elementul tandru al povestirii de la soba, este evaziune. Faptul ca Politia reuseste sa demaste o astfel de actiune, cand fabrici ilegale de alcool si tigari fac ca diversi oameni sa cumpere munti intregi, este mare realizare. La fel, cand in fiecare capitala de judet clica politica locala face ce vrea in vazul lumii, sa prinzi zece tarani care vand nuca este ceva. Dar poate sunt eu carcotas, ca e obicei. Poate trebuie si Politia sa inceapa sa munceasca, o data si o data, sa iasa de sub poduri si de unde o arde aiurea cu radarele si sa isi justifice salariile. Si au inceput cu amaratii aia cu nucile. Foarte bine. Astept cu interes continuarea.
Mai am o mica intebare legata de subiect; 10 tarani faceau un prejudiciu de 1 milion de lei. Asta inseamna ca, in medie, fiecare reusea sa sunteze statul de partea lui, si doar asta e estimata la 100.000 lei noi / taran. Vorbim aici de partea reclamata de stat, din profitul aluia cu miejii. Cata nuca trebuie sa vinzi cat sa iti iasa cateva sute de mii de lei, fratele meu? Stiu ca nuca e scumpa, dar asta in supermarket si la Obor, unde intermediarii fac legea (pe aia Politia inca nu i-a aflat, dar e abia la inceput, nu e timpul pierdut). Deci? Cata nuca sa ai, fratele meu? Sau bagam aici prejudiciul de la diverse NUP-uri mai interesante dar mai periculoase?

Asta a fost doar o mica introducere la ceea ce ma intresa de fapt. Marii corupti ai Romaniei apar la televizor, la eventurile high class (ca doar ei o formeaza), in Parlament. Se bat in dosare si in anii de puscarie primiti cu suspendare. Intre astia, Becali - Unicul prezinta un caz aparte pentru mine, stiti doar. De ce? Pentru ca asta nu e prost deloc, dupa cum v-am mai spus de N ori. Ca sa nu reiau toate epitetele, va pot spune ca il vad incult si neam prost si restul, dar are o perspicacitate si o intuitie rare. Tipul asta contempla din studioul Romania Tv materialul despre cati ani de inchisoare risca toti coruptii din fotbal, material din care el fusese omis (mare cinste profesionala, baieti, tot respectul) si trosc! o intrebare: "da' ce vrem noi sa facem? ce vrem vrem sa inchidem toti oamenii cu bani, cu afaceri mari din tara? astia care sustinem sectorul privat?"

Bai, asa e. Ia ganditi-va putin ca maimuta asta are dreptate. Cine au fost Rockefeller, Morgan, Ford, Mellon, Vanderbilt, Fisher si toti ailalti care au pus S.U.A. pe picioare? Au fost niste buni crestini, rasisti si mari hoti. Au fost aia care au respectat propriul sistem de legi, care se schimba in functie de propriile interese. Au fost aia care au creat sistemul preferential si discriminatoriu si care au sustinut, prin afacerile lor deloc legale, un continent. Faptul ca azi sunt niste distinsi domni schimba ceva? Ca sistemul functioneaza mai departe si ii mentine in fruntea mesei si ca pot decide orice, oricand, asta conteaza. 
Deci Becali, Copos, Vantu, Patriciu si toata pleiada de afaceristi romani sunt la nivelul incipient al alora de mai sus. Intr-adevar, conteaza acum cum ii folosim. Ei stiu ce vor si asta vor face mai departe. Nu se vor schimba de dragul lui Cristoiu si al democratiei. Deci? Inchidem ochii la ce fac si ne sapam singuri orice urma de economie am avea? Pentru ca asta este adevarul, dragilor. Astia sunt adevarata noastra economie. 

Ce a fost atunci diferit la americani? De ce ei au resuit sa ajunga aici, azi? Ma rog, orice ar insemna acest aici, ca simulacrul ala de democratie nu pare foarte atragatoare, sincer.
Ei bine, la ei, pe langa stilul muncitor si "individualist in comunitate" al americanului de rand, s-a mai intamplat ceva tare important. Niste baieti au inteles ca ei trebuie sa isi faca rolul de politicieni, altii de politisti si tot asa si sa respecte un status quo guvernat de baietii aia cu bani. Si asa s-a impamantenit ideea de stat si de ordine. La noi, nimeni nu isi joaca rolul. Aia fac pe politicienii, politicienii fac pe afaceristii, voi va faceti ca munciti, iar eu fac pe justitiarul. Basescu vrea sa schimbe elita economica, ca de fapt asta a fost marea lui cruciada cu "scapatul de comunisti" (condusa de el, Flutur sau Macovei, niste adevarati dizidenti pe vremea raposatului), sa faca loc pentru Cocos si noua clasa de imbogatiti. Nu prea a iesit. Ce a iesit azi e o lupta cu tare multi raniti si inchisi. Cei mai schiloditi, desigur, noi, parati in fata Europei pentru interesele unuia si altuia. 
Deci, ca sa nu mai lungesc supa, asa cum propuneam aici, hai sa facem o afacere limpede: aia cu bani sa se bata intr-un turnir sau ceva spectaculos. Aia care trec de asta, sa formeze elita, sa faca o noua constitutie si sa ne ocupam fiecare locul lui, nu de alta, dar sincer, a inceput sa fie veche mizeria asta de la noi. O tranzitie la capitalism  in ritm alert si mascata in lupta politica. Hai macar sa nu ne mai ascundem si sa o facem mai repede, ca sa apuc si eu ceva pensie.


De acelasi autor batut in cap de soarele iernii:

No comments: