Thursday, January 10, 2013

Gata, hai sa fim seriosi

Zilele astea se anunta "controale fara precedent, fulger", in Politia Romana. Asta ne anunta autoritatile. Treaba vine dupa ce in Olt (sau Dolj, oricum, in eterna Terra Nova, Oltenia, zona care ar trebui depopulata si vanduta bulgarilor), aia din Politie, niste proxeneti care se apropie de pensie deja, au inceput sa isi pesteasca si angajatele, nu doar femeile pe care, conform juramantului, ar trebui sa le protejeze. Vorbesc despre situatia din zona Slatina, Bals, Craiova, zone unde implicarea politiei in trafic de persoane, afaceri ilicite, camatarie, santaj si violenta este demult cunoscuta de localnici. "Banuita" de autoritatile centrale, care nu au facut nimic pana acum. Latrata, degeaba, pana acum, de presa. Ei bine, treaba s-a imputit, aparent total, dupa ce seful politiei din Bals, deja anchetat pentru o serie de nelamuriri in desfasurarea activitatii personale, a fost injunghiat de o angajata. Aia, in schimb, sustinea ca a cedat nervos la santajul si violul la care asta o supunea de ceva timp. De ceva timp. 

Bucurestiul, mai ales in conditiile unui nou cap vizibil al Politiei, a decis sa faca ceva curatenie. De forma sau de buna credinta, ramane de vazut. Dar hai sa ne gandim putin la treaba asta. Stroe, noul ministru al MAI vrea curatenie. El decide ca toata mizeria din Politia Romana sa fie anchetata. Cine face ancheta asta? Tot angajati ai MAI. Angajati mai vechi, nu nou veniti, cu Stroe. Aceiasi care anuntau dinainte politiile locale de putinele controale care au mai avut loc pana acum. Deci sa presupunem ca Stroe e de buna credinta. Ca nu face tam tam pentru imagine. Cu cine face el curatenie? Cu agenti ai politiei care sunt partasi si parteneri de afaceri cu diversi interlopi vanati de toata Europa? Sau cu oameni de buna credinta dar care nu mai cred in forta autoritatii statale si se tem pentru familiile lor?
Intreb absolut nepartinitor. Sunt curios. Si cred ca si dl Stroe ar trebui sa fie, in conditiile in care rezultatele initiativei asteia, de altfel, absolut necesare si laudabile, se vor rasfrange, pozitiv sau negativ, asupra domniei sale. Deci, daca facem ceva, hai sa o facem ca lumea, nu sa ne facem ca muncim.
Poate ca nu strica sa facem o ancheta publica, la care sa participe ofiteri superiori centrali, militari si presa. Poate o actiune vizibila si facuta de oameni din afara sistemului garanteaza succesul acesteia. Poate.

In alta ordine de idei, tot astazi, imi sorbeam ganditor (cum altfel? Cu zgomot, se mai putea) cafeaua si admiram cum o cetateanca a incercat sa treaca cu masina peste un agent de Politie care incerca sa o legitimeze. Cam asta este. Acum ceva timp, am deplans stilul de noncombat al Politiei. Am spus ca Politia se ascunde in masini si nu face decat sa pandeasca sub poduri vitezistii si sa arda gazul pe strazi, noaptea, pe bulevardele principale. Iar furturile curg pe stradutele laturalnice. 
Politia nu sanctioneaza ilegalitati flagrante conform legilor in vigoare. Politisti in uniforma trec pe langa masini parcate unde nu este voie, se uita in partea cealalta cand se trece pe rosu, ignora pietoni care fug ca iepurii pe unde vor, oameni care arunca pe strada gunoi, care injura tare, care scuipa pe jos, care agreseaza verbal alte persoane s.a.m.d. Stiti ca si astea sunt ilagalitati, da? In esenta, este vorba despre o delasare totala a "oamenilor legii". O coborare la maxim a limitei acceptate, de parca am trai intr-un oras minier din 1800. Asa cum am spus inca de atunci (nu din 1800), in conditiile in care Politia inchide ochii la infractiuni marunte, acestea se vor institutionaliza si vor deveni cotidian. Iar cei care incalca legea, ca si cei care vad asta, vor trece mai departe, la urmatorul nivel de infractionalitate. Deja, in Romania, atacurile armate intre diversi (o data, povesti politiste) au devenit, si ele, cotidian institutionalizat. Ce urmeaza? Asa cum si asta va spuneam, urmeaza atacul direct la adresa politistilor in uniforma. Si de ce nu? Ganditi-va putin. Oamenii astia au legitimitatea uniformei prin apararea statului de drept si a legilor care ne garanteaza tuturor convietuirea pasnica. In momentul in care oamenii astia nu isi mai fac treaba, nu mai apara ordinea sociala, isi pierd scopul si legitimitatea. Devin un fel de Maicali Jexoni, de militari africani sau sud americani, adica niste marionete impopotonate cu uniforme fara scop. Asa cum deseori am spus, ma ingrozesc de asa ceva, pentru ca ei sunt primul garant impotriva anarhiei. Dar oamenii astia trebuie sa inteleaga ca nu exista infractiune la care inchizi ochii si infractiune la care reactionezi. Nu poti alege CE incalcare a legii sactionezi si CE te faci ca nu vezi. Nu poti sa limitezi actiunea impotriva infractionalitatii la panditul vitezistilor, aiurea, pe niste alei. Trebuie sa actionezi, sa te impui. Altfel, orice pustoaica de doi bani, orice smecheras de 19 ani, cu masina inmatriculata in Bulgaria, va incerca sa treaca peste tine.
Ah, de la asta am plecat.  

Merita sa citesti:
No comments: