Monday, January 28, 2013

Despre adevaratul trai peste granita

Strasnic suna numele, recunosc. Usor stalinist, usor propagandistic.
Ideea e urmatoarea: De cand cu liberalizarea pietii (pietei?) muncii si in insulele britanice, englejii traiesc in panica totala privind o invazie imparabila a insulei lor de catre estici. Adica ce n-au reusit spaniolii, frantujii sau nemtii, vor reusi hoardele salbatice de bulgari si romani. Parosi, dezgustator de virili si coborati din Carpati sau adunati de pe malurile Marii Negre, barbarii astia vin sa traisca in huzur ca ospatari, gunoieri, zileri si alte pozitii fantastic de bine platite si de bine vazute in societatea britanica. Vin sa se desfete cu delicateturile culinare britanice si cu unanim recunoscutele lor femei fantastice. Vin sa se bucure de soare, toleranta si o societate deloc conservatoare. 
Cam asta e teama lor. Asa ca tipii au ajuns sa faca inimaginabilul. Asta e un cuvant dificil si in scris. Dar mi-a iesit din prima, jur. Spre deosebire de "lor", care mi-a iesit din a 2-a. Revenind, ca sa scape de atacul hoardelor estice, englejii au ajuns sa faca o adevarata campanie negativa asupra lor. Ironic este ca treaba asta nu este nici pe departe asa de fantezista. Oamenii isi prezinta societatea in culori mult mai realiste si mai telurice decat aia care fac marketing de tara. Iti arata exact cam care e treaba acolo. Cum ramai un marginal, cum traiesti pe sponci, cum nu vei fi niciodata de-al lor. Ei si? Asta ajuta un procent prea mic al celor care ar pleca si, culmea, afecteaza in special intelectualii, adica imigrantii pe care si aia i-ar dori. Cei care traiesc atat de prost incat englejii nu isi pot imagina, vor veni oricum. Pe de o parte pentru ca oricum vor trai mai bine ca in bordeiele fara utilitati de aici, pe de alta parte pentru ca oricum nu au televizor la care sa vada campania alora. Deci, vax. Mai bine bagau banii in niste garduri.

Dincolo de misto-ul meu unic, desigur, ideea cu migratia nu este deloc falsa. Migratia tiganilor si a esticilor, in plan secund, este ultima mare migratie europeana. A inceput tarziu, in evul mediu, a fost stopata nenatural (inrobirea tiganilor in formatiunile medievale estice, inclusiv cele romanesti) si a reinceput, natural, acum, cand tiganii au fost eliberati.
Interesant este ca, de fapt, prezenta strainilor in tarile bogate indica nivelul de trai al acelora. Al tarilor. Mexicanii in SUA (nu asiaticii, care au afacerile lor), esticii in Spania si Italia, algerienii si toti magrebienii in Franta. Toti astia fac slujbele de jos, alea pe care localnicii le-au abandonat din cauza remuneratiei mici, a statusului social in care te plaseaza s.a.m.d. Toti au amarati pe care ii angajeaza, dispretuiesc si de care depind. Cam ca Iisus cu romanii. Fara prigoana si executie, nu mai aveai Mesia renascut.
Deci, astia care nu traiti in bordeie, cautati campaniile englejilor. Uitati-va ce inseamna de fapt traitul afara. Civilizatia si democratia si nivelul de trai sunt peste noi, dar imigrantii nu se bucura de toate aste, pentru ca nu sunt, de drept, cetateni egali cu localnicii. Dar si asta este in permanenta balanta cu mitocania si mermelul si lipsa de cultura si etalon in care o sa fim mereu, aici.
Pana la urma, insa, depinde de unde pleci si ce ai in frigider acum. Cateodata, democratia si civilizatia nu tin de foame.


Vezi unde poti trai:

Cine va scrie voua
Traind printre extraterestrii
Despre pirande si minijupuri
Carcotirea si romanii
Ganduri

No comments: