Tuesday, January 22, 2013

Cine este imun in Romania. Si la ce.

Majoritatea, la prostie. Sau la lipsa bunului simt. Dar nu asta este ce ne intereseaza pe noi, aici.
Ce ne intereseaza este proiectul de lege al Parlamentului privind modificarile aduse imunitatii parlamentarului. Treaba e cam asa: alesii au decis ca, daca un confrate, un camarad, un tovaras este banuit de hiclenii, procurorii sa vina cu o justificare in scris, a la clasa a IV-a, cu subiect si predicat, prin care sa justifici celorlalti alesi de ce vrei sa il urmaresti pe acel confrate, camarad etc. Unii au interpretat chestia asta ca un abuz. Fals. Abuzul este mai incolo si mult mai nasol. 
In primul rand, justificarea asta este trecuta in Constitutie, deci textul asta de lege nu face decat sa transpuna ce e deja scris acolo. Mai mult, textul de proiect de lege ne spune ca nu este nevoie de dovezi sau de transpunerea rolului justitiarilor asupra parlamentarilor. Dimpotriva, nu este nevoie de dovezi, ci doar de o justificare a urmaririi, ca sa se faca dovada ca urmarirea nu este una politica. Mai, mai... Cine, cand, in Romania, a demarat o urmarire de stab nepolitic? Deci textul este unul vax, dar din fericire, este complet nevinovat, aici, la acest paragraf.
Exista, insa, si o hiclenie mare in acest proiect de lege, iar smecheria priveste relatia cu ANI. Sa o luam metodic. Azi, pana azi, Autoritatea Nationala de Integritate facea, complet nepolitic si dezinteresat (hahaha) analize de declaratii de avere la alesi si la alti numiti politic. Faptul ca ANI parea ca hiberneaza tot anul, dupa care, poc! aparea cate un raport despre unul, care devenea astfel tinta publica si indezirabil, este absolut intamplator fata de culoarea politica a aluia si a celor care aveau Puterea. Pur si simplu, ANI gasea mereu indezirabili din tabara ailalta. Nimic straniu, desigur. Nimic straniu nici legat de faptul ca nimeni din ANI nu parea ca citeste presa; nimeni de acolo nu parea ca vede anchetele evidente care dezvaluiau coruptia din jurul anumitor alesi. Decat, cel mult, cand aia nu mai erau exact in asentimentul Puterii, oricare ar fi fost ea. Cand ala era dat in fapt, trebuia sa iasa din Parlament, prin gest de onoare (nu imi amintesc vreunul real, ne provocat de retragerea sustinerii partidului), sau prin excludere.
Sa nu ne pierdem insa in lastaris. Chiar, ce inseamna lastaris?
Textul de lege pe care alesii l-au ales, pana la urma, prevede ca, daca ANI il dezvaluie pe un ales ca a declarat oficial ca are o Dacie si 4 papuci, iar el detine de fapt, cu sau fara acte, vreo 3 judete, mandatul sau nu va inceta. Ca cica ce imixtiune e asta asupra deciziei alegatorilor? De ce sa ii privezi pe aia de alesul lor? Pai pentru ca e hot, frate!
Decizia de incompatibilitate a ANI devine, astfel, inutila. Ce rost mai are ea, in conditiile astea? Ce rost are legea partidelor politice, care stipuleaza ca o grupare politica trebuie sa isi dezvaluie sursele exacte ale finantarii, sumele primite (care nu pot depasi un cuantum) pana la o anumita data calendaristica, dar nu prevede sanctiuni in caz contrar? Ce rost are codul civil in societatea noastra, daca Politia nu aplica amenzile decat la anumite infractiuni? Si asa mai departe.
Ce conteaza, insa, este abuzul de la care am plecat. Deci nu compunerea de ce il anchetezi pe ala. Aia e exact ce ne cere Constitutia, iar anumiti au ales sa faca mai departe campanie electorala pe nimic. Buba este trecerea in "ilegalitate" a ANI, a carei munca si decizii nu vor mai valora nimic, in conditiile in care nu vor avea niciun impact. Personal, nu pot sa nu fac icter cand ma gandesc ca legea asta este ceea ce ar fi scos Becali, daca ar fi fost in stare sa scrie. Ce stie ANI, parlamentarii nu mint niciodata! ne tuna alesul patrupedelor. In mod cert, este in mediul sau, mai nou. Noii alesi par decisi sa se scuture de orice atac cu tenta politica, si, ca sa fie siguri, scapa de orice atac, fie el si justificat.
Ca totul sa fie pus la punct, daca Justitia decide definitiv ca ala a mintit privind cate bunuri are si de unde le are, nu poate participa la sedintele Legislativului. 6 LUNI. Ok, deci furati cat vreti si spuneti ce vreti in declaratiile de avere, aveti si concediu 6 luni.

Q: De une ai bre banii aia de care nu ai zis nica in declaratia aia? 
A: Ce conteaza, ba animalelor? Oricum nu mi se intampla nimic, sunt compatibil cu functia de ales al neamului.

Pam pam.

Vezi care e treaba cu imunitatea si aici.

No comments: