Thursday, December 6, 2012

Reality check. Alegerile vin si pleaca.

Pe 9 decembrie se voteaza. Din nou.
Cat conteaza votul de pe 9? Dezinteresul pentru alegeri pare deja endemic.O ultima tresarire pare sa fi fost referendumul, unde mai multi oameni s-au mobilizat ca niciodata, in ton cu fantasticele cote de partizanat pe care clasa politica reusise sa le creeze. Cum partea pro activa prezenta la referendum, adica cei care si-au exprimat parerea, oricare ar fi fost ea, nu a obtinut nicio urmare a mobilizarii, dezinteresul pare sa se fi intors in casele romanilor, insutit, pentru clasa politica.
Nu este insa singura problema. Lipsa de continuitate a actiunilor este, in sine, printre cele mai daunatoare activitati romanesti. Dar chiar si cu ele pare ca ne-am obisnuit. Deci, tam tam-ul pentru referendum, luptele de strada uluitoare in spatiul asta adormit, partizanatul, toate astea care au mobilizat si antagonizat societatea romaneasca, au esuat lamentabil intr-un mare fas. Dar, cum, spuneam, altceva a fost cireasa de pe tort. Noul guvern a inceput deja sa adune uzura, cum, de altfel, este normal. Un guvern va avea mai putine voturi la 6 luni de la investire, decat in momentul investirii. Si asta, in conditiile in care reuseste cateva lovituri. Daca, insa, guvernul vine intr-o perioada de austeritate si nesiguranta, vine pe valul increderii si sperantei populatiei, iar realizarile se rezuma la intrarea in lupta strict politica impotriva (alaturi de?) opozantii huliti de toata tara, ce poti sa mai speri? 
Am mai scris despre asta. 6 luni de guvernare USL nu pot avea niciun impact pozitiv. USL ar fi castigat oricum alegerile, la o distanta fantastica fata de PDL, care era in cadere libera. Era normal. USL a insistat sa ia puterea mai devreme, expunandu-se de buna voie atacurilor politice ale PDL, criticilor populatiei si uzurii prin care trec guvernantii. Toate, exact inainte de alegeri, adica in perioada in care orice politician oportunist va face tot posibilul ca sa iasa de la guvernare. Uitati-va la istoria UDMR-ului. O miscare cel putin neinspirata, pentru USL. Asta, desigur, privind din perspectiva unui oarecare cetatean care crede ca jocul politic este curat si nu existau aici ratiuni ascunse, pentru care USL sa fi acceptat totusi sa intre la macinat inainte de alegeri. 
Azi, asa cum si asta va mai spuneam, USL va castiga alegerile detasat. Nu pentru ca le va fura, cum insista Videanu. Ci pentru ca sondajele spun asta de peste un an, deja. Important este insa ca le va castiga cu un ecart net inferior decat celui pe care l-ar fi avut fara aceste 6 luni de succese si succesuri guvernamentale. Acum, ca si la pierderea guvernarii, PDL pare principalul castigator. PDL va castiga cateva scaune de parlamentar in plus fata de situatia in care ar fi dus singur dezastrul asta de guvernare (acum, colectiva), pana la sfarsit. Iar aceste cateva scaune pot fi destule cat sa permita PDL-ului ("cu 75% oameni noi") sa negocieze cu cei doi stalpi ai moralitatii si consecventei, UDMR si UNPR si, de ce nu, cu oricare dintre principalele partide ale USL. Asta pentru ca istoria ne-a aratat ca politica romaneasca si, implicit, partidele noastre, sunt la fel de onorabile si consecvente ca Biserica Romana. De ce Biserica Romana? Nu vreau sa ma gandesc iar la ei. Asta, desi am auzit despre ultima lor tresarire: solicitarea de fonduri primariilor, pentru catedrala Manuirii Neamului. Efectiv, in momente ca astea, nu pot sa nu ma gandesc ca aia care au intrat direct din constume de politician si preot, in linia 1 de productie la Canal, o meritau. 
Cat despre noi, adica astia care platim imprumuturile facute de Basescu si continuate de Ponta, astia care traim in spatiul asta unde efectiv nu exista o idee de productie si unde nu exista plan de dezvoltare, pentru noi, astia din colonia asta de la marginea civilizatiei, ei bine, exista luminite de sarbatori si fuga dupa cadouri si nerabdarea de dimineata, sa vezi ce gasesti in ghete. Pana si emisiunile electorale sunt atat de desuete, de fasaite, in conditiile in care ceea ce facea valuri, demult, o data pe an, ai acum zilnic, la orice declaratie a presedintelui. Cand etalonul de respectabilitate a unei tari isi numeste primul ministru, pe care l-a numit (politic vorbind), un mincinos. O pisica. Si altele. Ce poate sa fie mai tare ca asta? Felicitari, domnilor, ati creat o cocina perfecta. 
Care va fi prezenta la alegeri? Efectiv, nu conteaza. Acel moment a fost si a trecut. Acum vom avea parte doar aia care isi vand identitatea pentru niste pungi cu pateu si pixuri. Si cativa in plus, cativa care cred in continuare ca ceva se poate schimba. 
Tuturor, sarbatori fericite! 


Pentru cand stati la coada in mall:

Despre referendum
Ganduri dupa referendum

No comments: