Monday, December 3, 2012

Cand TeVe-u' bate viata

Aseara ma uitam, printre randuri de Bogomil Rainov si un joc cretin de pe mobil, la X Factor. Trebuie sa recunosc ca emisiunea mi-a adus cateva surprize placute. Prima ar fi ca Delia chiar are voce si ca este o tipa relaxata. Gandindu-ne la N&D, fata pleca la drum cu un mare handicap, sa recunoastem. Bitman are voce, stiam. Cheloo e destept, iar stiam. Nu stiam ca e asa sensibilos. La stilul frumos, ma refer. Daca baiatul asta ar avea si ceva incredere in oameni, cred sincer ca ar fi un copyrighter de succes.

Ce m-a lovit insa este altceva. Ma uitam cum se implica lumea. Daca vorbesti despre X Factor, e imposibil sa nu ai reactie de la cineva care se uita la Vocea Romaniei. De altfel, o emisiune a carei reusita e garantata de know-how-ul PRO-ului, in afaceri din astea. Ma deranjaza doar putin ca Vocea e axata pe oameni estetici si prezentabili. Scosi din cutie. Blonzi. Mai, mai. In fine. 
Revenind la lume. Lumea se uita, intra in ritm, devine partizana. Voteaza. Lumea participa. Si mi-am dat seama ca emisiunile astea au un impact fantastic asupra romanilor. Un impact care bate de departe lectiile de cultura civica, pentru ca romanii invata cu adevarat sa se implice, sa sustina, sa isi spuna parerea. Iar asta este rar, pentru ca romanii sunt, prin natura lor, niste contemplativi. Sclava Isaura paraliza toata tara, cand rula. Sa ai parte de o mobilizare autentica, e greu aici, stim cu totii. Romanii ies greu la vot. Romanii nu isi administreaza strada sau scara decat cu mare greutate si certuri generate mai curand de sentimentul de proprietate decat de vointa de a trai in curatenie. Flash-mob-urile cu romani sunt la fel de rare ca un profil bine conturat al lui Yeti sau ca Lindsay Lohan treaza. Este deci, ceva peste care nu ar trebui sa trecem asa usor. Imi da certitudinea ca si romanii pot face anumite lucruri care par apanajul strainilor. Totul este cine manageriaza barca si cum o face. Cum reuseste sa le trezeasca interesul pasagerilor. 
Ca ceva interes mai exista, e destul de evident. 1 Decembrie de anul asta mi s-a parut cel mai animat de ceva timp. Nu retin sa fi vazut la fel de multe steaguri ca anul asta. Oameni la parada si zi cu soare. Cu soare e un fel de a spune. Ajunge sa nu ninga. Ziua Nationala pica mereu la noi pe zloata si frig. Parca in ciuda. Chiar si asa, romanii au iesit in fiecare an si au tinut sa ia parte. Anul asta mi s-a parut mai colorat evenimentul gratie steagurilor, cum ziceam. Apropos, stiti ca in Bucuresti e aproape imposibil sa cumperi un steag? Nu gasesti. Gasesti din alea de birou, care costa 12 lei. Si sunt de hartie.
Deci cam asta ar fi, la debut de saptamana si de decembrie.
Luna asta ne aduce cateva evenimente babane, despre care putem sa vorbim mai incolo.
Deocamdata e luni, deci sa o luam usor.

No comments: