Monday, November 26, 2012

Cursa spre imbecilitate

In weekend am deschis teveul pe posturile de stiri. Strainejii ii tot dadeau cu Gaza si cu alte nebuneli legate de China. Televiziunile noastre dadeau despre ceea ce conteaza cu adevarat. Niste accidente pe drumeagurile patriei, doua trei poceli cu bate, ma rog, esentialul care conteaza la tara. La asa tara, asa interese. Ca la sat.
Ce m-a frapat insa, a fost stilul adoptat. Cred ca eram pe RTV. Nu tin minte care e RTV si care e Realitatea, v-am mai spus. Ce conteaza este ca, la un moment dat, pe ecran era o abundenta totala de epitete puternice; 2 de "incredibil", 1 "socant", ceva "violenta", imi scapa ce mai era. Cert e ca la asa inflatie, cuvintele astea isi pierd greutatea. Devin redundante. Dar asa e la tara, unde ideea de subtil nu are nicio substanta. Iar cand efectiv nu ai nimic de spus, mai bine arunci cu ceva cuvinte care prind la retarzi si ai impresia ca faci presa. Nasol e cand incepi sa crezi ca ce faci chiar e ok. Cand ai pretentie de etalon. Si esti jalon.

Ma uitam cum tot una din televiziunile astea, care nu ar face fata in afara nici la tara, dadea imagini cu Serban Ionescu. Mort. Mai tineti minte acum cativa ani, cand OTV era blamat pentru ca faceau tot ce se putea ca sa dea imagini cu nu mai stiu care, tot expirat? Cum ne-am indignat si am spus ca aia nu e jurnalism, ci ciocleala? Asa e. Cum am ajuns de la aia la asta? 
Ma uimeste cum cei care sunt la un nivel tind sa coboare standardul pentru cei imbecili, in loc sa fie invers. De ce sa ii aduci pe aia la nivelul tau? Mai bine ne tampim toti, decat sa invete aia sa vorbeasca. Educatia e grea, trai-ti-ar.

Gazeta sporturilor a avut zilele trecute o initiativa bestiala, in sensul asta. Toate titlurile era schimbate cu o interfata pentru imbecili. Abundau cuvintele (astazi) goale de sens si greutate. Incredibil, ireal, violenta, te pisi pe tine, te hahaiesti, party nebun, in fine, jurnalism de inalte cote. Daca accesai un astfel de titlu, intrai in interfata normala a ziarului, in care ti se si explica de ce au ales sa iti arate cum sta treaba. Si asta e un ziar de sport, adica sub pretentiile unor intelectuali ca RTV sau ailalti. 

Geez, 'catiash, teribila cale au ales presarii azi!

Ia de citeste:


No comments: