Thursday, November 15, 2012

Cand outsiderul ia tot

Cine a castigat alegerile la americani, de fapt?
Pai, e simplu. Intre Obama si Romney, castiga Xi Jinping. Cum majoritatea nu stiu cine exact este conserva asta, am sa va spun eu. Cine altcineva?
Xi Jinping este noul lider al Chinei. Intr-un sistem mult mai conservator si mai lipsit de glamour-ul specific alegerilor americane, show-ului total care coaguleaza toti mancatorii de burgeri, me included, ei bine, in sistemul asta, al chinezilor, apele au fost aranjate foarte discret si departe de presa.  Xi asta a fost ales ca fata vizbila a puterii chineze. Cum China este principalul creditor al SUA, Xi asta este taticul lui Obama. El decide cum si cand poate cere inapoi bancilor si guvernului american toti banii pe care chinezii i-au pompat in americani in ultimii ani. Ei pot decide care este politica externa americana in urmatorii ani. Sigur, nu asa, ca la capre, ci discret, in spatele usilor inchise. Unde merg americanii, ce fac cu politica de imigratie, ce firme primesc contractele mari si asa mai departe. China cam da tonul. Si asta, de cand China a devenit Producatorul, prin excelenta. Cea mai mare putere comunista este furnizorul intregului sistem capitalist. De la banci la Adidas si Coca Cola. Totul se produce in China, iar cifrele lor pe statisticile economice arata de ce americanii au dat liber Japoniei la inarmare serioasa in ultimii ani. 
Deci, dupa ce parodia democratiei si a civilizatiei vestice s-a jucat si Obama a fost ales "cel mai puternic om al globului", a venit si randul ca seful sau sa fie ales. Daca doar ar avea puterea de a intelege adevaratii americani, aia cu gatul rosu din statele sanatoase, sudice, ca destinele lor anglo-saxone-crestine sunt conduse de un chinez si un mulatru!

Haha.  

Cum ne afecteaza asta pe noi, rumanii? Pe Gerula si Agripina? Prea putin, desigur. Cum nu suntem chiar pe prima lista a tarilor care decid ce se misca pe scoarta asta, noi vom reactiona cu promptitudine, peste vreo 10 ani, la starea de fapt. Cert este ca intarirea legaturilor cu China, inevitabila, de altfel, nu are cum sa ne strice si nici de ce sa astepte atat. Iar ChinaTown-ul din Voluntari spune totul. Cum benzinariile din Colentina au inceput sa fie bilingve, romano-chineze (si nu glumesc), gluma rusilor la adresa noastra, privind coloana noastra vertebrala, nu mai este chiar gluma. Dupa ce am fraternizat cu armata rosie si am acceptat scutul american, totul in mai putin de 60 de ani, rusii au ras de noi si ne-au prevazut dialect romao-chinez in urmatorii ani. Stiau ei ceva. Ma gandesc doar la cat s-au chinuit ungurii sa aiba o amarata de placuta bilingva, undeva, pe un DN. Iar chinejii, dom'le, au deja un oras al lor.
E ceva!...

No comments: