Wednesday, November 7, 2012

Alegerile din SUA

Nu e usor sa jocu teatru. Mai ales daca o faci la nivelul asta absolut genial. Sa joci o piesa globala, internationala, credibila pentru a mentine un status quo pe mingea asta atarnata in spatiu, e ceva, tata! 
Obama a fost reales, redevenind, pentru deliciul televiziunilor, cel mai puternic om de pe planeta. Toti stim ca nu el e ala, chiar si redactorii care nu au putut scapa de capcana asta tentanta. Romney, candidatul dur, care a intruchipat la perfectie rolul republicanului care se adreseaza nucleului dur din sud ("daca o femeie ramane gravida cand e violata, e voia lui Dzeu" etc.), si care stie ca nu ii mai poate pierde pe cei pe care nu ii va avea niciodata (minoritatile, intelectualii din nord), Romney a recunoscut infrangerea, a dat mana, a zambit, a spus ca va duce demn mai departe povara de a fi in slujba cetatenilor etc. Urmeaza intalniri, investiri, reconcilieri, totul cu aerul planetar; acolo e culmea showului democratiei si americanii il joaca la perfectie. 
Americanii au avut de unde sa aleaga. Au avut exact cele doua meniuri traditionale; democratul apropiat de clasa de mijloc, soft, dar ferm, negru, fata in fata cu neo protestantul dur, alb pana in panza freatica, cu discurs punitiv ("traiti mai bine ca acum 4 ani?"). 
Americanii stiu sa isi joace rolul de alegator. Nu isi vand alegerea pe un pix si o agapa. Ei merg la mitinguri, sunt la curent cu programele celor doi. Ei stiu. Ei urmaresc minut cu minut campania si se bucura de ea. E un spectacol de la care nu se uita de pe margine, pasiv. 

In spatele mascaradei, interesele companiilor care pompeaza banii ca sistemul global sa nu se duca acolo unde este spiritul Romaniei, primeaza. Acolo s-a ajuns la un acord. Cand se va trece la energie alternativa si in ce proente, cine ca deveni exportator de petrol (cu sau fara voia sa), ce se va mai descoperi in industria farmaceutica anii astia, cati se vor duce idealist sau pentru bani in zone de conflict de care nu au auzit inainte si tot asa. Este normal ca interesele si jocurile sa fie facute de cei care trag beneficiile de pe urma lor. Asa a fost mereu. Inainte de povestea asta cu democratia existau alte legitimari. Mai mult sau mai putin solide. Puterea conditionarii spirituale sau a fortei. Azi, marele merit al democratiei este autoconditionarea cetateanului. Mai exact, tu singur decizi ca vrei sa faci asta, in numele unei idei. A unei idei care nu exista decat la nivel de show. Tocmai de aia piesa e atat de buna.
Dovada clara e sistemul de vot american: Obama a castigat mandatul cu 300+ electori, fara de cei 200+ ai lui Romney. Asta chiar daca votul popular indica aproape egalitatea intre cei doi. Cei care stiti ce inseamna sistemul american, cu electori, stiti ca democratia nu are nicio legatura cu SUA. Nu in forma ei de dictionar. Votul se pierde pe parcurs de mai multe ori. Vointa votantului se dilueaza si legitimarea nu mai ramane decat la nivel de baliverne la CNN.

Ma fascineaza cand superputerile teritoriale isi joaca rolul politic al succesiunii. El exista si e jucat curat la suprafata. In tarile mici, in provinciile economice si marginale, el e un spectacol grotesc. Daca la rusi, americani, chinezi, nemti, chiar si englezi, ai ce vedea, uitati-va la francezi sau italieni. Si, ca tot vine vremea, uitati-va la noi. Interese si intelegeri reale, in spatele campaniilor, programelor, doctrinelor, votului, exista si la noi; e imposibil altfel, doar interesele vin din afara, descendent, in divizia a 4 - a regionala, unde joaca ai nostri. Felul in care se intampla totul la noi este, insa, romanesc. Adica penibil. Porcaieli live, actiuni fara perdea, arestari pe banda rulanta, dupa 8 ani de inactivitate, idei spontane prezentate ca promisiune, desi esti la guvernare (fa tata ce vrei, acum, nu mai promite ca o faci maine), toate astea, ca la un birt satesc. Si, culmea, chiar si astia isi vor reconcilia pozitiile maine si isi vor vedea de interese. Putina eleganta nu ar strica. Acestea fiind spuse, e bine ca macar acum sunt ceva asfaltari, ceva arestari (o sa fie toti eliberati dupa alegeri, nu va faceti inima rea), poate ceva fonduri catre un spital mai vizibil. 
La alegerile de la noi nu am sincer rabdare sa ma uit pana in pranz. Asa ca raman la americani si subscriu si eu parerii generale. Aleg si eu o doctrina si ma bucur ca nu a castigat scaunul unul care ar fi bombardat Iranul a doua zi. Cat despre cel mai puternic om de pe planeta, m-as uita mai curand spre est, la succesiunea puterii in China. Mult mai fara tam tam, mai putin transparenta (nu ca la americani ar fi transparenta cu adevarat) si, in urmatorii ani, cu mai multa greutate. Abia astept sa vad filme chinezesti in heavy rotation la ProTv.

No comments: