Tuesday, October 30, 2012

Traind printre extraterestri

Mi-am dar seama de cateva diferente clare intre noi si altii.
La japonezi, trenul este anuntat la 11:32. Daca trenul intarzie, biletul tau vine redus, iar tu primesti o justificare pentru angajatorul tau. De ce altfel ai fi intarziat, in Japonia? La noi, cred ca stim cu totii ce e cu CFR. Prescurtarea de la Cum Fura Romanii.
In New York, uraganul cu nume de fetita cretinoida, Sandy, a facut "cele mai mari pagube din istoria orasului". Adica l-a surclasat grav pe baiatul ala cu turban, care arunca cu avioane in blocuri. Ok. In conditiile astea, americanii au zis ca remedierea pagubelor la sistemul de transport (inundat, ars, vai de mama lui) va dura... va dura.... 4 zile. 4 zile, tata. 
In Bucuresti, pe vreme cu soare si fara dezastre naturale, altele decat populatia autohtona, saparea a 3 statii in cartierul Drumul Taberei dureaza de peste 22 de ani. Despre autostrazi nu are rost sa vorbim, pentru ca alea sunt la marea arta facute de o firma americana care avea ca scop doar sugerea de bani in schimbul intrarii Romaniei in NATO. Nu sunt dement, uitati-va la costuri, capacitatea militara a Romaniei cand a fost acceptata in structura asta profi, cand a fost semnat contractul, imposibilitatea noastra de a impune constructorului (teoretic, doritor sa prinda un astfel de contract) orice conditie etc. Deci despre Bechtel, numai bine.
Si atunci, gandindu-ne la chestiile astea, la ce construiesc arabii in ocean, la insula artificiala facuta de japonezi aeroport, la tunelurile sapate prin Alpi, la revenirea Germaniei si Japoniei dupa WW II, la pamantul pe care olandezii il scot din apa, la ideea ca unii ajung in spatiu, fratele meu! la piramide si la lantul McDonalds, nu pot sa nu ma gandesc ca aia sunt extraterestri. Sau noi suntem. Oricum am fi, nu suntem din aceeasi rasa, specie, tocana. Unii pot. Unii nu pot. Jale, tata.
Sigur, exista si la noi cateva vestigii ale civilizatiei aleia. Mai mergi pe un Transfagarasan, mai o Transalpina. Ele arata astazi exact cum reusim noi sa ingrijim ceea ce au facut altii. 
Romanii sunt insa originali. Azi, un tip a intrat intr-un oficiu postal si a cerut, sub amenintarea unui topor, unirea Romaniei cu Basarabia. Eu as fi inteles gestul, la adresa Postei Romane, si fara sa ceri nimic.

No comments: