Monday, October 15, 2012

Ponta se apropie de majorat

Nu credeam sincer sa vad asa ceva. Stiti ca nu am mai scris despre politica, de ceva timp. E inutil, deocamdata. E o tampenie fara sens lucrativ pentru noi si o acalmie aparenta care oricum urmeaza sa dispara. In curand.
Cert este ca, in afara de cretinismele grandomane marca MRU, nimic nu m-a mai zgandarit. Dar weekendul asta, in sfarsit, am vazut ceva unic in politica noastra. 

Ce exact s-a intamplat?

Ei bine, Ponta a iesit si a spus ca suntem lefteri. Ca nu mai avem bani sa trecem anul. Asa, si? Cred ca toti stiam ca suntem lefteri. Este adevarat, e putin mai panicard cand o auzi de la premier, de la autoritati. Dupa ce ne calmam din urlatul isteric, curatam cafeaua de pe halat, lovim cainele (de ce oare?..), ei bine, ne gandim putin. Dupa ce ne gandim, aflam urmatoarele:
- Romania este mereu leftera la final de an; ca sa treaca anul, imprumuta bani din bugetul anului viitor;
- asta nu este o declaratie pe care te astepti sa o auzi de la premier; nu are sens si este nociv sa auzi administratorul ca iti spune panicat ca "s-au spart toate tevile!!!";
- de ce a aparut atunci?

Ultima treaba este cea mai faina. Ei bine, este prima actiune, prima initiativa, primul pas pro activ al celeilalte tabere, opusa lui Basescu. Este o declaratie electorala menita sa faca valuri. Era, pana acum, apanajul strict al presedintelui jucator; atunci cand nu se intampla nimic, Basescu iesea si arunca ceva pe piata, care devenea imediat un mare scandal. Arunca pisica la "ceilalti" si jubila vazand tentativele jalnice de a reactiona. Si asta abatea atentia de la guvernare, lipsuri, greseli, coruptie. Un fantastic debate general si steril.
Acum, "ailalti" au facut la fel; au aruncat pisica peste zidul cetatii, ca sa vada cum se descurca Basescu cu hoitu' in casa. Deci, din punctul asta de vedere, absolut superba decizia. Asa se face in politica mare (si mizerabila, de la noi). Este primul semn de maturitate al actualului guvern.
In plan secund, nu mai sunt la fel de multumit. Asta pentru ca subiectul ales este unul slab, care nu tine la o analiza atenta. Desi asta conteaza mai putin la publicul nostru. Totusi, banii sunt un subiect sensibil, chiar si pentru romanii prosti. Ponta trebuie sa vina repede cu partea a doua a atacului: "nu mai sunt bani din cauza lui Basescu; daaaar, noi salvam situatia." Hai odata, ca lumea se panicheaza repejor la faza asta. 
Cam asta ar fi. E o perfecta minidiversiune, ca sa se mai calmeze lumea dupa gafa Oltchim. Este o prima actiune efectiv pe limba lui Basescu. Este facuta, din punctul meu de vedere, stangaci, dar baietii au timp sa se perfectioneze.
Toamna se anunta interesanta, zic.

No comments: