Wednesday, October 17, 2012

Piturca, eu chiar te sustin. De data asta.

Este pauza. Tabela se uita triumfator la Piturca: Romania - Olanda 1-3.
Intra reclama cu "cel mai important meci e urmatorul". La fix!

Dincolo de mica mea carcoteala, sper ca Piti sa scape de data asta de furcile presei si ale romanilor. Este prima oara, dupa foarte mult timp, cand a facut o echipa. Un grup de baieti care au tupeu si joaca fotbal. Se simt bine facand ceea ce le aduce bani si le cumpara haine si prietene indoielnice. Primesc respect si de la adversari. Este placut sa vezi asa ceva, chiar daca si pierzi. Nu te bagi in poarta, nu tremuri la rezultat. Joci si pierzi cu capul sus. Iar noi, hai sa fim seriosi, am jucat bine 3 meciuri, am jucat bine si aseara, dar am jucat cu Olanda si cu Van Gaal. Iar aici, statisticile si istoricul si momentul se cam flescaie.

Altfel, seara a fost superba, euforica. Intre pierderile de glas ale comentatorului ultra excitat si departe de a mai fi echidistant, urechile imi auzeau diverse momente demne de stand-up. Comentatorul ne spune ce incercam sa construim. Asta pare a fi o meteahna nationala. Pai bine, mai prietene, pe ce lume traiesti? Dupa cateva zeci de tentative de orase, poduri si mii de simulacre de case, facute fara arhitect, stim ca NU putem sa construim. Ca sa nu mai spun despre biserici sau infrastructura.
Deci, hai sa nu mai construim, si sa jucam fotbal. 
Scorul e 1-4. Pentru FRF, e bine. Suntem, partial in obiectivul propus de ei nationalei: "un egal si o infrangere". Un egal si o infrangere. Unde incepi sa comentezi asta? Si pustii astia au sfeclit-o din start; au batut Turcia si au ratat sansa sa isi mai ia primele de obiectiv. Macar cu Olanda sa pierdem, sa fie si FRF multumita.
Comentatorul da pe afara: la cum joaca, olandezii par multumiti de rezultat. Din nou, este 1-4, in ceea ce era derby-ul grupei, pe terenul principalei contracandidate la promovare. Bizari olandezii astia.
Hai sa revenim insa la echipa. Echipa a jucat frumos, dincolo de temeri nationale si de complexe penibile care m-au facut sa nu ma mai uit la fotbal de pe vremea lui Haldan & Co. si care m-au facut sa intreb repetat de ce se mai baga bani in sportul asta, la noi.
Ce sa spun de echipa? Mi se pare fantastic pustiul ala Grozav. Sau Awesome, daca ar fi traducere ad literam. Ei bine, baiatul asta joaca cu o maturitate si un tupeu, tot respectul. Cu Mutu nu prea inteleg ce se intampla. Pana se intoarce omul, se duce o repriza. Aseara am vazut ca a fost altruist; las' ca dai al 35 - lea gol si il egalezi pe Hagi, cu Estonia. Cu Olanda, nu dai gol chiar cand vrei tu.
Apropos, era ieri un jucator, unu' Tatarusanu; ala pe ce post joaca? Adica, ce exact face el la nationala? Si inca ceva, noi nu avem portar?
Eu stiu ca daca e Piti la nationala, au Steaua vs Olanda, dar echipa facuta acum e frumoasa. Tatarusanu, sincer, e din alt film, sport etc.
Ca sa nu lasam masa fara desert, hai sa spunem doua lucruri si despre Olanda. In primul rand, se numeste Tarile de Jos. Sa le spunem Olanda e ca si cum le-am spune tuturor insularilor englezi, tuturor celor din URSS, rusi, tuturor asiaticilor, chinezi. Olanda e doar o regiune din Tarile de Jos.
Si inca ceva. Olanda sau Tarile de Jos joaca un fotbal superb, chiar si fara Huntelaar, Sneijder sau Robben in teren. Asta cam spune totul despre o tara care juca fotbal de pe vremea lui Calimachi si Caragea. Ala cu ciuma. Poate dinainte. Si care stie ce inseamna fair-play si in declaratii si in atitudine. Olanda, nu Caragea.

No comments: