Tuesday, October 9, 2012

Media in Romania

Este un subiect pe care il tratez personal, imi dau seama. In acelasi timp, cred ca pot vorbi mai in cauza decat altii.
M-am uitat in ultimul an la evolutia mediei de la noi. Sau involutia, daca vreti.
Primul lucru pe care trebuie sa il stabilim inainte de a vorbi despre orice este ideea de independenta a mediei. Oriunde in lume, o institutie de media apartine unui om de afaceri. Deci este o afacere care deserveste interesele acestuia. In cel mai bun caz. Pentru ca poate deservi interesele mai multor oameni de afaceri, unde consensul nu este mereu prezent. In momentul in care omul este important sau grupul este cu adevarat vizibil, interesele nu mai sunt strict financiare. Sau nu imediat financiare.
Este cazul mediei de oriunde in lumea asta si este cazul de dintotdeauna. Elucubratiile cu independenta mediei si cu pierderea acesteia sunt cam la nivelul declaratiilor privind politicienii care sunt in slujba cetateanului. Daca intr-adevar crezi asta, poti relua activitatea la gradinita. Sa nu te socheze lumea reala, nu de alta.
Ei bine, independenta mediei consta, in adevaratul sens al cuvantului, in respectarea unor legi: jurnalistice si ale statului. Cateodata, in ordinea asta. 
Independenta mediei reprezinta deci echilibrul intre respectarea acestor legi, implicarea coerenta a patronului in afacerea lui si impactul real al informatiilor pe care organismul de presa il ofera (deci respectarea motivului propriu de existenta). Cam asta ar fi.
Acum, in strainatate, gratie civilizatiei societatii, stilul de conducere al unor institutii de genul asta este ferm, dar subtil. Se respecta mai bine normele sociale si profesionale. Implicarea politicului (prezenta din SUA pana in Qatar) se face mai putin vizibil, chiar daca mai puternic ca in Romania. Influentari ale opiniei publice sunt cu atat mai de succes cu cat se fac subtil, nu cu toporul, ca in Romania. Independenta violenta care apare cateodata la presa din afara (dezvaluiri, certuri juridice cu managementul) se datoreaza unor razvratiti ai acestui joc. Jurnalistul nu respecta pactul cu patronul, dezvaluie ceea ce ar trebui sa descopere si sa dezvaluie "ceilalti"; ei bine, in strainatate, treaba asta functioneaza atat de bine, incat o scapare din asta este imediat transformata intr-o mare miscare de marketing. Uite ce independet este grupul nostru de media!..

In Romania, lucrurile erau relativ simple, la prima vedere. 3, 4 grupuri mari de media - Intact, MediaPro, Realitatea, Adevarul, un personaj locomotiva, Dan Diaconescu si mamutul TVR. Mai nou, lucrurile s-au complicat teribil. MediaPro a devenit de facto proprietate straina, Intactul se va lupta mereu cu dinastia Basescu,  Diaconescu isi urmareste mai departe agenda personala, Realitatea si Adevarul au sucombat, iar TVR-ul este mai pe marginea prapastiei ca oricand. 
Ce ma intereseaza cu adevarat, dintre toate astea, este starea TVR si Adevarul. Prima, pentru ca, teoretic, ar fi etalonul mediei de aici. Parctic, este si ea, ca oricare alta institutie media, tributara intereselor cuiva. Aici, intereselor Puterii, oricare ar fi ea. Totusi, e o mare diferenta aici: TVR este intretinut de noi toti si are acoperirea nationala care il pozitioneaza ca vocea, prin excelenta. Chiar daca mai corect ar fi fost imaginea. Ar trebui, deci, ca macar aici, sa avem un sistem de functionare mai apropiat de ce se intampla in tarile civilizate. Mai de impact, mai transparent (in aparenta, evident), mai subtil la nivelul implicarii patronatului.
Azi, TVR risca restructurarea. Restructurarea acolo unde ai 4 oameni care tin un cablu, oameni care nu vin niciodata la munca, pilele mai stiu eu cui si asa mai departe. Din pacate, restructurarea nu ii va viza pe astia. "Evaluati" vor fi, tot pe criterii politice, de catre noul patron, noua Putere, si aia care chiar muncesc si pentru astIa toti, care o ard aiurea. Pentru ca si in TVR, ca peste tot, ai multi oameni profi care muncesc pe bune si care merita respect. Ei bine, aici e buba. Cine decide care pleaca si de ce. Asta poate scadea total calitatea serviciilor grupului astuia, fara sa il faca deloc performant. Dai oamenii afara, claie peste gramada, mentii doar pe cei care sunt total aserviti, chiar daca nu sunt cei mai buni profesional, iar bugetul va fi mai departe piratat de autoritati. Ca doar pierderile fantastice inregistrate de TVR anual nu oglindesc doar politica proasta a TVR, hai sa fim seriosi.
 
Adevarul a fost mult timp un grup aparent echidistant, chiar daca nu era asa. Dupa moartea lui Tinu, totusi, si venirea lui Patriciu, lucrurile s-au precipitat. Adevarul a intrat in mana unor personaje care au invartit o serie de afaceri mai mult sua mai putin transparente. Patriciu, Sassu, Imre. Cert este ca, fara sa intru in polemici sau detalii, azi, Adevarul este un bun distrus si gata de vandut mai departe. Un nou exemplu de afacere marca Patriciu. Vezi Micro. Nu pot sa nu ma gandesc ca Patriciu si-a luat mana de pe PNL, a bagat in pamant Adevarul si urmeaza sa primeasca inchisoare cu suspendare, cel mai probabil, in marele lui dosar de coruptie. Sunt insa sigur ca nu este nicio legatura intre toate astea. Se poate insa sa greseSc teribil. Ma gandesc la Vantu si dezmembrarea Realitatii, de catre el, cam pe acelasi tipic ca la  Patriciu; si totusi Vantu bate intre gratii.

Cert este ca, in toata incertitudinea asta, media din Romania pierde doua lucruri esentiale: continuitate si credibilitate. Asta este, de fapt, diferenta intre media de la noi si cea din tarile civilizate. Independenta? V-am spus ce inseamna. La noi nu se respecta insa regulile jocului nici de catre patroni, nici de catre autoritati, si atunci ai un talmes balmes. Oriunde, daca vrei o imagine coerenta si cuprinzatoare a situatiei, cumperi toate ziarele. Si vezi cine e corupt in toate taberele. In Romania, presa tinde sa se antagonizeze pe principiul vetii noastre cea de toata zilele. Tabara Basescu, cu toate ramificatiile ei, si tabara anti Basescu. Cine nu era aliniat, a disparut, s-a micsorat, transformat. Si atunci, obiectiv vorbind, ce iti ramane? Deja informatiile non politice, adica stirile, nu cronicile de partid, tind sa isi piarda din importanta. Iar media, sa devina, din informator si formator de opinie, un megafon stricat pe care nu il asculta nimeni.No comments: