Monday, October 1, 2012

Despre popi.

Ieri am trecut pe langa spitalul Colentina. In curtea spitalului prost echipat, cu personal platit mizer, cu o "gradina" care le aducea alora care indrazneau sa se plimbe prin ea si depresia si o muscatura de caine, pe langa fericirea care ii adusese in spital, ei bine, in acest peisaj feeric se inalta o biserica. Ce altceva se mai inalta in tara asta? E, ma rog, se inalta mai multe, asta a fost cam in plus, dar am zis sa nu o mai sterg.
Ei bine, "beserica" asta era la rosu, adica nu era inca primitoare pentru nea popa si turma. Langa biserica era un anunt care ne spunea ce e mai important: ce hram are biserica, cine a sfintit-o si cine plateste pentru ea. Cum va asteptati, a fost sfintita de celelalte biserici, iar pentru ea platim noi. Biserica Romana este intretinuta de stat cu bani de la buget, preotii sunt scutiti de taxe, dar, cum asta evident nu le ajunge, pe panou scria clar ca se asteapta donatii pentru inaltarea bisericii. 
Amu, fiind vorba de biserica din curtea unui spital, nu era oare mai bine ca Biserica sa puna un anunt in care se cereau donatii pentru spital? Ca asa, scapi de boala si ajungi si la biserica, daca tii mortis. Ca doar ai de unde alege biserici in orasul asta. E mai bine sa mori si sa ai o ultima impartasanie? Ma rog, chestie de alegere.

Am scris mai demult despre religie. Despre ce presupune spiritualitatea si rolul ei si ce presupune biserica. Sau vulgarizarea comerciala a notiunii de spiritualitate. 
Tot astept ca si Biserica Romana sa creasca putin. Are de unde, este efectiv la pamant la nivel calitativ, intelectual, de initativa. Macar catolicii stau la baza invatamantului superior din vest. Mai scapau cate un copil molestat ici colo, cate o comunitate macelarita, dar e un pret mic pentru ca ofereau cultura. Adica ai ce pune in balanta: Inchizitia vs biblioteci. Carti arse vs alfabetizare. Ruguri vs normalizarea relatiilor intre lorzii razboinici. Razboaie religioase vs ... raman fara optiuni pozitive, dar ati inteles ideea. Biserica ortodoxa reuseste sa marcheze un mare zero barat la initiative benefice in spatiul in care activeaza. Slujba se tinea intr-o limba obscura si straina poporului. Cartile din seminarii, la fel. Strainii sunt cei care au decis ca slavona din rit sa fie inlocuita cu latina, ca sa inteleaga ceva si amaratii aia care se ingramadeau in spatiul ala mic si fara aer. Da, da, strainii aia de care biserica asta ne-a aparat si in fata carora ne-a pastrat intacta si nepatata fiinta nationala. Ce realizare!...
Deci, avand recordul asta imbatabil, ma asteptam ca Biserica Romana sa initieze ceva. Orice. Sa sponsorizeze seminarii pentru copiii orfani. Sau pentru elevii saraci. Sau cantine. Sau sa patroneze spitale. Dumnezeu stie ca au de unde alege. Optiunea lor, cred ca o stim cu totii: Marea Catedrala a 'Manuirii' Neamului. 
Cam asta spune tot. Cred ca stiti toti calculele de pe Facebook cu numarul de spitale, gradinite, strazi etc etc etc care se puteau obtine cu banii bagati in mall-ul ala religios. Nu reiau problema. Interesant este ca in fata Catedralei, in fata santierului, s-a inaltat, inainte de inceperea lucrarilor.... o biserica. Frate.. serios acum, astia sunt mai nesimtiti decat Videanu si bordurile nesfarsite ale lui. Nu de alta, dar, daca ati ratat prima parte a acestui articol, toate astea se fac cu banii din buget. Si partea cea mai proasta este ca nimeni nu ma intreaba daca sunt catolic, iudaic, ateu sau stelist. Nimeni nu ma intreaba unde vreau, pana la urma, sa trimit banii aia nenorociti pe care mi-i ia statul, degeaba, din ce produc eu. Atunci, macar, arunca-mi un praf in ochi, cat sa cred ca nu faci biserici ca oaia cacareze, una in deschidere la alta.

BOR: "opulence, you has it!"

Acestea fiind spuse, nu pot sa nu ma gandesc la ceva. Toti batem din aripioare ca pinguinii imperiali cand vedem ca 3, 4 mame omizi sunt saltate de 'spe mii de mascati, din palatele lor neterminate, cu mai multe turnulete decat castelul din genericul Disney. Asa le trebuie alora, ca pacalesc oamenii si nu platesc taxe catre stat si prospera pe nefericirea altora si exploateaza slabiciunea umana. Suna cunoscut, parinte?
In final, nu pot decat sa spun: "platesc ca popa" este cel mai neadevarat lucru din cultura populara romaneasca. Cine a auzit vreodata de un popa sa plateasca ceva?


Uac:

No comments: