Monday, October 22, 2012

Despre imunitate

Weekend-ul asta plin de fete imparatesti in Bucuresti nu putea sa scape fara incidente. Ironic este ca incidentul nu a fost generat de veunul dintre "popularii" europeni veniti aici sa il sustina pe presedintele Basescu. A implicat un diplomat, dar unul care era deja aici. Un diplomat care a calcat o tanara pe trecerea de pietoni. Faptul ca ala era rus si ca Basescu nu are nicio implicare aici, nu schimba realitatea.
Ce conteaza aici e ca aia era o studenta de 19 ani, care treceea pe trecere si ca un diplomat rus a trecut cu masina peste ea. Ei bine, prelevandu-se de pasaportul diplomatic, cum ne informeaza cinic stirea, rusul a zis niet la orice tentativa mai mult sau mai putin infipta a politistilor de a-l ancheta. Niet la suflat in fiola, niet la probe biologice si, in general, niet la tot, ca sunt diplomat si am imunitate. M-as mira daca nu le-a cerut si ceasurile.
Rusul o sa plece acum acasa. Tanara o sa ramana mai departe in stare grava pana, sper sincer, o sa isi revina fara sechele. Sau nu, ca asa e viata. Politia Romana o sa faca o mascarada penibila de ancheta care se va fi terminat mult inainte sa inceapa. 
Este al 9 - lea incident de gen in Bucuresti. 9 straini care au get out of jail card. Care efectiv pot face ce vor. Pentru ca au imunitate. 

Ce e aia? Ce inseamna imunitatea? La oamenii astia, e ok sa ai asa ceva ca sa isi faca, fiecare, jocurile cretine de espionage. Sa faca asta si sa aiba voie sa plece acasa dupa ce au fost descoperiti. Doar ca oamenii si-au dat seama ca asta poate fi extinsa all the way. De ce sa nu fac ce vreau si sa nu ma pedepseasca nimeni, niciodata? De ce sa ma supun legilor, ca oamenii normali? Ca ti se poate regiza un scandal diplomatic, e una. Ca treci cu masina peste cineva (ca diplomatul nostru din Singapore, de altfel), este destul de clar. Deci, raspunde pentru actiunile tale!
Intr-o forma de organizare administrativa in care multimea este suverana, minoritatea care guverneaza este trimisa la varf in numele nostru. Ei nu sunt zei. Teoretic, spune povestea care ne minte sa mergem la vot si sa intretinem clica asta gretoasa, ei sunt reprezentantii nostri, angajatii nostri si fac asta pentru noi, in numele nostru. Atunci, cum pot sa nu respecte normele dupa care traim noi, toti? Raspunsul este evident. Intrebarea mea e pur retorica, la fel de transparenta ca povestea asta stupida cu democratia, Europa, UE, suveranitatea noastra si altele. Faptul ca suntem niste nimeni intr-o sala unde exista diverse grade de nimeni, condusi de cativa, iese mereu la iveala cand se intampla ceva. Adica, atunci cand conteaza. Pentru ca aici avem exact principiul ala: dovedesti ca esti un om special in situatii speciale; in situatii normale, toti suntem minunati. Asa si cu suveranitatea asta: "toti suntem egali si avem drepturi si ne croim un viitor luminos alaturi de partenerii nostri". Pana vine vorba despre viitorul nostru economic si politic, de siguranta noastra si asa mai departe. Frumos.
Deci, cum facem cu imunitatea? De ce parlamentarii nu pot fi anchetati pentru hotiile facute in vazul lumii, decat cu acordul confratilor? De ce niste nimeni fara educatie (si nu ma refer la scoala) pot face ce vor in alte tari pentru ca sunt diplomati? Ce e asta? 
Eu propun sa facem un targ un care sa poti cumpara asa ceva. Ai bani, esti imun. Cum treaba asta cu democratia s-a fasait rau de tot de ceva timp, deja, cred ca ar fi cel mai ok sa nu ne mai mintim si sa acceptam starea de fapt. Sa numim starea asta oligarhie, sa definim noile limite ale paradigmei sociale si sa-i dam drumul. Nu de alta, dar sincer, cred ca ma ia ameteala la toamna, cand alti exponenti ai clasei asteia care da diplomati, imuni si ei, vor incepe sa ne ceara voturile cu zambetele false ca povestea in care ne facem ca mai credem.

No comments: